Přejít k hlavnímu obsahu

Slovenský hráč na Majoru dominuje. Do play-off o 12 milionů korun postoupili také dva Češi

16. 5. 2022 | 14:30 Dota 2 Reportáž
Fanoušci se konečně dočkali prvního globálního turnaje letošní sezóny Dota Pro Circuit. První Major letošní sezóny byl totiž zrušen, a tak se všechny týmy chtějí v nejlepší formě ukázat nyní v květnu. Skupinová fáze už je za námi a první týmy jsou z kola venku. Českým a slovenským hráčům se naopak daří, ačkoliv jeden z nich nestihl začátek turnaje kvůli koronaviru.
Jonáš „SabeRLighT“ Volek
Jonáš „SabeRLighT“ Volek
Zdroj: TSM

ESL One Stockholm již před svým startem přišel o čtyři účastníky. Na turnaj o 500 tisíc dolarů nemohly odcestovat čínské týmy, bojovat o titul tak nemáme šanci vidět například slavné PSG.LGD. Kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině přiletěl tým Mind Games se dvěma hosty, ale ani to nestačilo. Kvůli vízům musel tento tým zastupující region východní Evropy dokonce odstoupit a všechny jeho zápasy byly anulovány.

Ztráty ve svých řadách pocítili také dvojnásobní světoví šampioni z OG, v jejichž řadách musel nastoupit legendární Ceb a pozici kouče zaujal Notail. Ani to je však nezastavilo a postup ze 2. místa je příslibem dobrého výsledku. Jejich skupinu A ovládl tým Tundra Esports, který zatím předvádí nejvíce dominantní výkony. Těšit to musí všechny slovenské fanoušky, protože Tundru reprezentuje Oliver „skiter“ Lepko.

Když se zaměříme na skupinu B, tak v té jsme mohli pozorovat hned dva české hráče. Miroslav „BOOM“ Bičan a jeho Gaimin Gladiators napodobili Skitera a i přes několik bodových ztrát skupinu ovládli. O další místa probíhal obří tiebreaker, jehož součástí byli také TSM s Jonášem „SabeRLighT“ Volkem. Zástupci americké scény se v prvních dnech soutěže museli opírat o služby náhradníka, protože SabeRLighT se při bootcampu před akcí nakazil koronavirem. Ve správnou chvíli však byl připraven a pomohl týmu k postupu.

Harmonogram je však neúprosný a hned ve dni po dohrání skupin započalo play-off. V pavouku vítězů, kam zamířila osmička nejlepších týmů, vyzve Skiter s Tundrou mistry světa z týmu Spirit. SabeRLighT jde na OG a BOOM se postaví T1. Pokud oba Češi zvítězí, utkají se v dalším kole pavouka. Zbylé čtyři týmy, které doplnily vyřazovací část, začínají přímo v pavouku poražených a čekají, kdo za nimi v 1. kole spadne. V Double Elimination bracketu jsou všechny zápasy BO3, vrcholem bude jediný BO5 duel, který 22. května určí mistra.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.