Přejít k hlavnímu obsahu

Jsou hráči počítačových her chytřejší? Studie od Nature ukazuje, že ano

18. 5. 2022 | 19:30 Gaming
Čas strávený u obrazovek nemusí vždy mít negativní dopady. Možná vás přesvědčí studie od Nature, která dokazuje, že hraní her a sledování videí skutečně napomáhá psychice.
Že gaming škodí?
Že gaming škodí?
Zdroj: Pinterest

Názory moderní společnosti jsou, co se týče hraní počítačových her, často negativní. I napříč tomu, že se již několikrát zkoumal pozitivní vliv videoher na dětskou psychiku a inteligenci – lidé a děti hrající pár hodin denně měli lepší reflexy, dokázali lépe reagovat na podněty. Jak ukazuje nová studie od uznávaného magazínu Nature, hraní vážně prospívá!

Samotná studie rozlišovala hned několik aspektů, všechny testy byly prováděny na dětech od 9-10 let. Z celkem 9 855 dětí některé koukaly na televizi, sledovaly YouTube a další online platformy, hrály hry a používaly sociální sítě. 

Po dvou letech bylo zjištěno, že děti, které hrály hry, dosáhly na vyšší IQ, a to až o 2,25 % bodů. Porovnáváni byly s dětmi, které tyto aktivity nevykonávaly. Pozitivní vliv zaznamenalo sledování i v oblasti televize, YouTube a jiných platforem. Tam bylo IQ vyšší o 1,8 % bodů. Ve výzkumu nebyl řešen vliv na spánek, fyzickou aktivitu či výsledky ve škole.

„Naše výsledky podporují prohlášení, že čas strávený u obrazovky nijak neznevýhodňuje kognitivní schopnosti dítěte. Hraní videoher přitom může vážně pomoci s posílením inteligence. Jedná se o konzistentní a experimentální studii hraní videoher,“ uvedl profesor neurovědy Torkel Klingberg v Karolinska Institutet.

Myslíte si, že přílišné hraní her škodí?

Ano, určitě!
0% (0 hlasů)
Ne, pár hodin týdně nikoho nezabije
100% (3 hlasy)
Celkem hlasů: 3
Zdroj: Nature.com
Štítky: gaming, Výzkum
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.