Přejít k hlavnímu obsahu

Soutěžní scéna se bouří! Je použití Cronus Zen podvádění?

22. 5. 2022 | 19:02 Fortnite Zajímavost
Soutěžní komunita Fortnite je v současné době rozdělena v otázce používání Cronus Zen profesionálními hráči. Toto zařízení zjevně hráčům na ovladačích usnadňuje mířit v turnajích. Epic Games se začátkem kapitoly 3 ve hře v tichosti rapidně snížil aim assist a u některých spamovacích zbraní na blízko ho dokonce odstranil plně.
Cronus Zen
Cronus Zen
Zdroj: výrobce Cronus Zen

I přesto můžeme od hráčů s myší neustále slyšet nadávky a výmluvy, že je určitě zabil někdo na controlleru s aim assistem. Tento mýtus se však již zřejmě vyvrátit nikdy nepodaří. A nyní tomu nepomáhá ani zařízení Cronus Zen. 

Proti jeho používání jsou přirozeně hráči na klávesnici s myší, stejně jako spousta profesionálů s ovladači. Je zajímavé, že existuje mnoho příkladů, kdy profesionálové zaznamenali lepší výsledky poté, co začali používat Zen. Pojďme se podívat, jak vlastně funguje. 

Jednoduše řečeno, původně byl přístroj sestaven, aby umožňoval uživatelům používat téměř jakýkoli ovladač na jakékoli konzoli. Mohou tedy používat ovladač PS4 na Xbox Series X/S nebo ovladač Xbox s PS5.

 

Hlavním prodejním trhákem Cronus Zen je však obrovské množství módů, které podporuje. Módy v podstatě mění digitální fungování ovladače a umožňují hráčům Fortnite používat asistenci při zaměřování, lepší stabilitu při skoku a podobně. Podobné módy jsou k dispozici také pro další hry pro více hráčů, jako jsou Apex Legends, Warzone a podobně.

Největší problém ohledně Cronus Zen je ten, že je nedetekovatelný. Na rozdíl od softwaru třetích stran ho považuje anti-cheatový software Epic Games Zen za součást standardního nastavení ovladače, a proto hráčům nezakazuje jeho používání.

Zen nemění přímo skript Fortnite, aby pomohl hráči. Zatímco někteří to nazývají nespravedlností, jiní obhajují, že to není v žádném smyslu nijak převratné. A Zen je jen přeceňovanou drahou hračkou, která nijak výrazně ovládání nemění.

Hráči používající Zen v public hrách nejsou hlavním problémem, až tak všemocný Zen rozhodně není.  Profesionálové, kteří již mají skvělé míření i bez Zenu, s ním mohou snadněji ovládnout své soutěžní hry. Vzhledem k tomu, že jsou v sázce miliony dolarů, je to rozhodně nespravedlivé vůči ostatním hráčům, kteří vynaložili více času a úsilí na zlepšení svého aimu.

Dokonalým příkladem pro podrobnější vysvětlení tohoto problému je profesionální hráč Reet. V LAN turnajích se mu nedařilo. Od doby, kdy se soutěžní hry začaly odehrávat online, se však Reet ukázal být mnohem konzistentnější a jeho aim vypadá mnohem lépe. Jiní profesionálové tvrdí, že je to výsledek jeho používání Cronus Zen.

Je používání Cronus Zen podvádění? Za nás rozhodně ano, protože to není výchozí součást ani funkce hry. Místo toho jde o zařízení třetí strany, co může vlastnit jen hráč, který si ho dokoupí. Nehledě na jeho kontroverzní podporu skriptů.

Epic Games se k této záležitosti zatím nevyjádřil, ale s ohledem na rostoucí neshody v komunitě budou možná vývojáři muset přijít s řešením. A to ideálně před další soutěžní sezónou.

Je podle vás používání Cronus Zen podvádění?

Možnosti výběru
Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.