Přejít k hlavnímu obsahu

První Čech na Majoru to hned dotáhl ke stříbru! První medaili má i Slovensko

24. 5. 2022 | 09:00 Dota 2 Reportáž
ESL One Stockholm je u konce a OG získali svůj pátý triumf z Major turnajů. Na akci se však blýskli také hráči z našich luhů a hájů. Čeští zástupci se na turnaj této kategorie probojovali vůbec poprvé a hned z toho bylo vysoce úspěšné tažení.
ESL One Stockholm 2022
ESL One Stockholm 2022
Zdroj: ESL

První Major letošní sezóny byl ještě před jeho začátkem sužován několika problémy. Jednak nemohli kvůli vízům do Švédska dorazit žádné čínské týmy, kvůli světové situaci však vypadli také mnozí hráči z Ruska. Tenhle případ se týkal také OG, do jejichž sestavy se vrátil legendární Ceb a tým koučoval Notail.

Největší jízdu turnajem předváděl tým Tundra Esports, který reprezentuje také slovenský hráč Oliver „skiter“ Lepko. 23leté carry se na Major podívalo podruhé v kariéře, ale oproti tehdejší účasti se sestavou Infamous byl průběh zcela opačný. Tundra ovládla svoji skupinu, v prvním kole play-off porazila mistry světa z týmu Spirit a po dalším triumfu bylo jisté, že si skiter domů odveze minimálně bronz.

Jeho soupeřem se ve finále WB stali TSM, za něž hraje elitní český hráč Jonáš „SabeRLight-“ Volek. Ten se spolu s Miroslavem „BOOM“ Bičanem stal vůbec prvním Čechem na Majoru. Aby toho nebylo málo, tak ještě před tím SabeRLight- poslal do pavouka poražených právě Booma a jeho tým Gaimin Gladiators.

SabeRLight- a jeho spoluhráči
SabeRLight- a jeho spoluhráči
Foto: ESL

Nyní už ale k souboji TSM a Tundra Esports. V sérii o postup do grandfinále šli do vedení hráči Tundra Esports, TSM však nehodili flintu do žita a sérii otočili. Do turnaje přitom vstupovali v nepříjemné pozici, protože SabeRLight- byl pozitivně testován na koronavirus a do akce se přidal až v závěru skupinové fáze.

V pavouku poražených se mezitím k velké jízdě rozjížděli OG, které v prvním kole play-off poslali dolů zmínění TSM. V prvním zápase sice OG bojovali ve třech hrách s Fnatic, poté však už neztratili ani hru a nezastavil je v semifinále LB ani BOOM a ve finále ani Skiter. Slovenský hráč se tak loučí s bronzovou medailí.

Hned při první účasti českého hráče na Majoru se SabeRLight- a jeho TSM ve finále postavili proti OG. Začátek byl pro severoamerickou organizaci parádní, po první hře však OG převzali otěže, opanovali tři následující hry a nová sestava pro tuto organizaci získala již pátý Major titul v historii. Paradoxem přitom je, že OG ani nenastoupili v plné síle a náhradník Ceb patřil mezi nejlepší hráče celého turnaje.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.