Přejít k hlavnímu obsahu

Vězení za zabíjení ve virtuální realitě? Spojené arabské emiráty nejsou proti

31. 5. 2022 | 18:28 Zajímavost
Přesto, že je technologie metaverse ještě v plenkách, začínají se objevovat první pochybnosti. Jeden z uživatelů se ve virtuálním světě stal obětí sexuálních poznámek. Ministr Spojených arabských emirátů by rád trestal uživatele, kteří někoho jiného zabijí. A ať to z ní jakkoliv podivně, má to své logické důvody.
Technologie se vylepšují
Technologie se vylepšují
Zdroj: Meta

Slyšeli jste někdy o pojmu metaverse? Pochází z angličtiny a označuje využití kombinace virtuální reality a rozšířené reality. V tomto „vesmíru“ si můžete kupovat virtuální pozemky, majetek a další věci podobně, jako v reálném světě. Na rozdíl od reálného světa v něm ale neplatí zákony a můžete si tak dělat, co se vám zachce. To je trochu proti srsti Spojeným arabským emirátům, konkrétně ministrovi pro umělou inteligenci.

Jméno ministra je Omar Sultan Al Olama a ,z poměrně pochopitelných důvodů, mu vadí vražda v tomto světě. Protože celý metaverse v budoucnosti může vypadat jako skutečný, obavy jsou oprávněné.

Pokud vám napíšu skrz WhatsApp, je to jenom text, že? Může vás to vystrašit, ale v určité dávce z toho nebudete trpět PTSD (Postraumatická stresová porucha). Pokud to ale přeneseme do realistického světa metaverse, který realistický klidně může být v budoucnu, uvidíte reálnou vraždu na své vlastní oči,
myslí si ministr SAE.

Ministr by tak rád docílil toho, aby se za „vraždu“ v tomto světě trestalo. Jeden z šéfů vývoje, Chris Cox, řekl, že trestání v podobě bodovacího systému mají skutečně v plánu. Systém budou mít nastavený tak, aby se třeba dítě nedostalo k nevhodnému obsahu.

Jak se sami můžete přesvědčit ve videu níže, metaverse v tuto chvíli nevypadá nijak realisticky. Je ale klidně možné, že s podporou třeba upraveného Unreal Enginu 5 se to změní a všechny postavy tak budou vypadat skutečně realisticky. Stačí si připomenout nedávný případ ženy, jíž na metaverse od společnosti Meta sexuálně obtěžovali. Technologie je ale ještě v plenkách a bude trvat nějaký čas, než z ní budeme mít plnohodnotný zážitek.

Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.