Přejít k hlavnímu obsahu

Skryté drama během finále Tipsport CS:GO Online. Organizátor MČR zavádí opatření v pravidlech

13. 6. 2022 | 17:35 Counter-Strike 2 MČR
Organizátoři MČR šetřili od nedělního večera podezření na nenahlášeného trenéra týmu Dynamo Eclot, vítěze Tipsport CS:GO Online. Zásadní pochybení a porušení pravidel nicméně nebylo prokázáno, avšak v herních pravidlech dojde k několika opatřením, které v budoucnu předejdou podobným situacím.
Dynamo Eclot na Tipsport CS:GO Online
Dynamo Eclot na Tipsport CS:GO Online
Zdroj: PLAYzone

Dynamo Eclot již v průběhu turnaje žádalo o změnu v soupisce na pozici trenéra. Tento přestup byl však opakovaně zamítnut vzhledem k tomu, že se tentýž kouč účastnil právě hraného turnaje na pozici trenéra jiného týmu, který z turnaje vypadl v dřívějších fázích. Pravidla v rámci jednoho turnaje MČR neumožňují měnit organizace jak hráčům, tak trenérům.

Ve finálovém zápase se následně zjištěno, že nasazený trenér Dynama Eclot byl na serveru přihlášen sice svým účtem, nicméně ze stejné IP adresy, z níž se v minulosti do hry připojoval opakovaně navrhovaný a adminy MČR zamítnutý kouč.

Pravda je taková, že jsme již během finálového zápasu Eclot–Sampi byli ve spojení s Dynamem Eclot a začali situaci důkladně prověřovat. V první řadě jsme se s adminy shodli na tom, že zápas bude dohrán, ale bez trenéra. K tomu hráči přistoupili a další šetření proběhlo až po skončení zápasu a protáhlo se až do druhého dne. Nakonec jsme došli k závěru, že ringing není možné prokázat a výpovědi hráčů i managementu organizace se shodují s informacemi ze serveru a logů na komunikačních kanálech. Byla by to nehezká tečka za jinak povedeným turnajem. Nyní konečně můžeme vítěze řádně oslavit,
uvedl Pavel Kristián, šéf projektu MČR CS:GO.

Ringing je v esportové scéně považován za velký přestupek. Zejména v případě, kdy se jedná o oficiální zápas, na který jsou vypsány sázky v mnoha lokálních i světových sázkových kancelářích a je rovněž zařazen do HLTV rankingu.

Po cheatingu a ovlivňování výsledků je ringing dalším obrovským přestupkem, který může vést až k několikaletému zákazu působení organizace a jejích sekcí. Bez ohledu na to, zda se jedná o pozici trenéra nebo hráče. I z tohoto důvodu chceme do pravidel zanést několik opatření, aby se podobné věci neopakovaly a mohli jsme ochránit všechny účastníky před podobnými podezřeními. Tato opatření poskytnou adminům potřebné nástroje, jak snadno a rychle ověřovat takovéto věci po vlastní ose. Tyto náležitosti budou diskutovány rovněž s AGK,
dodal Kristián.

Jedním z opatření bude změna přístupu k týmové komunikaci během oficiálních zápasů i možnost záznamu této komunikace hlavním adminem turnaje. O dalších změnách v pravidlech budou organizátoři MČR CS:GO informovat v dalších dnech.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.