Přejít k hlavnímu obsahu

Česko a Slovensko se na Mistrovství Evropy potkají v jedné skupině! Jaké budou sestavy?

27. 6. 2022 | 13:34 Counter-Strike 2 Preview
European Championship 2022, neboli Mistrovství Evropy v CS:GO, proběhne o druhém červencovém víkendu. Od minulého týdne již známe rozlosování skupin, ke kterému postupně přibývají potvrzené soupisky jednotlivých účastníků. Naše čtenáře nejvíce bude zajímat skupina C, do níž byly nalosovány národní výběry jak České republiky, tak i Slovenska!
European Championship 2022
European Championship 2022
Zdroj: Digital Crusade

Cesta na Mistrovství světa odstartovala uzavřenou online kvalifikací, kde se Češi i Slováci předvedli ve velké formě. Těžkou skupinu měl především český nároďák, který si však poradil s výběry Severní Makedonie (BLUEJAYS, 42. nejlepší tým světa), Maďarska (ONYX, 91. nejlepší tým světa) a Nizozemska (reprezentace v čele s FASHRem, členem 29. nejlepšího týmu světa). Slovensko mělo boj o postup o něco snazší, protože Turecko se odhlásilo a ve tříčlenné skupině stačilo vyhrát jednou. To se podařilo nad Walesem.

Nyní tedy nastává fáze, kdy 16 reprezentačních celků odcestuje do Rumunska, kde se Mistrovství Evropy odehraje ve městě Oradea. Mezi účastníky sice nenajdeme absolutní evropskou špičku, ale své zástupce do akce vyslali členové známých týmů jako GamerLegion nebo MOUZ NXT. Obměněné sestavy ale představí i Česko a Slovensko, v obou výběrech museli jejich šéfové řešit po kvalifikaci vynucené změny.

Na turnaj bohužel neodcestuje hlavní hvězda Max „SHOCK“ Kvapil se SINNERS a mimo hru jsou také členové týmu Dynamo Eclot. Novým pátým hráčem, který nefiguroval na původní soupisce, tak byl vybrán Josef „MoriiSko“ Maurenc, jenž tak doplní svého kapitána Michala „leckr“ Kadlíčka. „Bohužel v esportu neexistují repre pauzy a musíme respektovat týmové priority. Shockovi a klukům z DNE tak budete moc držet palce v jiných turnajích ve stejném termínu,“ vyjádřil se manažer české reprezentace Štěpán Mach.

Sestava českého výběru:

  Česká republika Dominik „blogg1s“ Janita
 Česká republika Martin „Pechyn“ Pechoušek
 Česká republika Lukáš „Levi“ Bouřa
 Česká republika Michal „leckr“ Kadlíček
 Česká republika Josef „MoriiSko“ Maurenc

Důležité je také zmínit, že management má domluvené také vyřešení potenciální kolize s ligou Y-Games PRO Series. Pokud by eSuba uspěla ve čtvrtfinále YGPS, tak by další zápasy play-off byly odloženy.

Fanoušci se mohou těšit na plnohodnotnou zábavu, protože všechny zápasy českého nároďáku vám živě přineseme na kanále twitch.tv/playzonecz. Nebojte se přijít vytvořit kotel i do Vodafone PLAYzone Areny!

European Championship 2022
European Championship 2022
Foto: Digital Crusade

Slovenský trenér Michal „KETUBOR“ Csontoš měl před sebou ještě těžší úkol, soupisku musel po postupu z kvalifikace v podstatě přestavět. Z původní pětice zůstali v týmu pouze dva hráči. Kouč bohužel nemůže využít služeb reprezentantů Sampi.Tipsport a jednání selhala také s kapitánem ENTERPRISE. Lovit se tak rozhodl v kádru Dark Tigers. Stále však chyběl klíčový člen týmu, pro roli snipera se KETUBOR rozhodl využít Tomáše „fino“ Bebjaka. Mimo hru není ani Patrik „PATR7KK“ Staňo, jenž zůstává náhradníkem.

Sestava slovenského týmu:

 Slovensko Tomáš „system“ Zemko
 Slovensko Adam „ZEDc“ Bartko
 Slovensko Martin „creze“ Bagala
 Slovensko Ľuboš „HenkkyG“ Ilko
 Slovensko Tomáš „fino“ Bebjak

U většiny reprezentací nejsou změny na soupiskách po kvalifikaci zatím oficiálně potvrzené, z hlediska šancí jednotlivých výběru se tak dá jen těžko odhadovat. Rumunská kvalifikace navíc ještě není dohraná.

Již několik dní ale známe rozlosování skupinové fáze, kde se Česko a Slovensko a potkají v jedné skupině! Slovensko na úvod turnaje vyzve Belgii, Česko se postaví Španělsku. Formátem je klasické GSL, takže může dojít i na vyhrocené česko-slovenské derby. Oba nároďáky však mají určitě velkou šanci na postup.

Tým Belgie se v kvalifikaci opíral o trojlístek hráčů bývalé sestavy Project Eversiokzealos, MaximN, CrePoW. Sestavu doplňuje 31letý v1d ze Sector One a mladíček AyeZs z KRC Genk Esports. O něco známější jména jsme mohli najít v kádru Španělů. EasTor a enanoks už dlouho patří ke španělské špičce, stejně jako sausol, který dnes působí v týmu Coalesce. I tuhle sestavu doplňují dva mladí hráči, TiN a Ergasster.

Štěpán Mach se k losu vyjádřil následovně: „Díky 1. místu v kvalifikaci jsme měli příznivý los a s vylosovanou skupinou na ME jsme poměrně spokojení. Na postup ze skupiny si papírově věříme, každopádně se nesmí nikdo z týmů podcenit – stále nevíme kdo nasadí jakou soupisku.“ Zatímco Belgie má lepší hráče jedině v EC Brugge, tak pokud by Španělsko vytáhlo z rukávu reprezentanty Movistar Riders, hned by byl favorit jasný.

Mistrovství Evropy se uskuteční 6. až 10. července, ve hře je celkový prize pool 25 tisíc dolarů, který si rozdělí nejlepší čtyři týmy. Pro mnoho účastníků je ale hlavním lákadlem postupový slot na IESF Mistrovství světa. Česká i Slovenská esportová asociace ale zvolily CS:GO za hlavní týmovou hru letošního cyklu, takže místenku na Bali mají naše výběry garantovanou. ME tak bude hlavně testem jednotlivých hráčů.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.