Přejít k hlavnímu obsahu

Silnější duo momentálně v ČR nenajdete, říká elitní NHL hráč před mistrovstvím světa

1. 7. 2022 | 18:00 NHL Preview
Druhý ročník virtuálního mistrovství světa národních týmů odstartuje již za několik dní. Česko budou na tomhle vrcholném šampionátu reprezentovat Josef „Pepcastachurcik“ Stachura a Adam „Dzouvi“ Menšík, kteří vzešli z více než 200 účastníků kvalifikace. My vám díky věrnému čtenáři Michalu Májovi přinášíme dvojrozhovor s oběma hráči, jenž obléknou národní dres.
Dzouvi a Pepcastachurcik
Dzouvi a Pepcastachurcik
Zdroj: IIHF Gaming

Dzouvi, podle výsledků jsi kvalifikací procházel bez mrknutí oka. Bylo tomu tak?

Myslím si, že všechny zápasy byly v mé režii. Měl jsem velmi dobrý pocit z toho, jak se mi hrálo. Jediné zaváhání bylo v semifinále s JiFim. Vedl jsem už 4:0 a myslel si, že je hotovo. Ve 3. třetině jsem dostal rychle 4 góly a vítězný gól vstřelil až minutu před koncem.

Jaké byly tvoje pocity bezprostředně po skončení turnaje?

Byl jsem nesmírně rád, že jsem vyhrál. Tento turnaj se  konal už před 2 lety, tehdy se mi nepovedlo vyhrát kvalifikaci na Xboxu. Nyní jsme se dohodli, že Pepcastachurcik půjde na Xbox a já zůstanu na PS4. A oba jsme to zvládli. Za mě silnější duo momentálně v ČR nenajdete.

Co říkáš na to, že v českém národním týmu budeš působit s Pepou, který hraje na obou konzolích a je hráčem Ocelářů z Třince?

Konečně budeme v nějakém turnaji spoluhráči, a ne rivalové. Super pocit, že hrajeme zrovna spolu.

Jsi v nějakém tréninkovém procesu před skupinovou fází?

Momentálně ne, možná v průběhu týdne si dám pár zápasů, ale nic extra. Už prakticky není co trénovat.

Je to vrchol sezóny, s jakým očekáváním na výsledek jdeš do turnaje?

S Pepou jsme si dali za cíl TOP 3. Určitě to je v našich silách. Uvidíme, jak se bude turnaj vyvíjet a jak budou vypadat připojení, například s USA a Kanadou. Věřím, že určitě nezklameme.

Pepčo, bylo hodně náročné se rozhodnout, na jaké platformě půjdeš do kvalifikace o národní dres?

Myslím, že asi ne. Už před kvalifikací jsme si napsali s Dzouvim a když řekl, že půjde na Playstation, tak jsem neváhal a šel na Xbox. Vzhledem k tomu, že jsem od Února hrál už jen na Xboxu, bylo to pro mě lehčí.

Jak bys zhodnotil kvalifikaci? Bylo něco, co tě mrzelo, nebo jsi se vším spokojený? Jak hladce to proběhlo?

Upřímně musím říct, že jsem byl překvapený, jak dobře jsem hrál. V podstatě jsem 2 měsíce před kvalifikací nehrál. Skončil jsem po GWC a moc tréninku jsem neměl.

Tvým parťákem se stal Adam, který v dresu Pardubic vyhrál českou hokejovou ligu stylem start cíl. Lepšího spoluhráče sis ani nemohl přát?

Určitě. Adam patřil letos ke světové špičce. V podstatě jeden zápas ho dělil od grandfinále GWC v Amsterdamu. Myslím, že mu NHL letos sedlo víc než kdykoli jindy a hlavně zúročuje své zkušenosti z minulých let.

Kvituješ takovéto turnaje, aby série NHL byla více podporována, než je tomu doposud?

Každopádně. Takový turnaj osobně beru strašně vysoko, ne-li nejvýše. Potkávají se nejlepší hráči ze světa a takových turnajů tady je málo. V podstatě máme jen GWC a teď tento.

Cítíš se, že by letos česká reprezentace mohla skončit na bedně?

Hned po kvalifikaci jsme si řekli, že medaile hratelná určitě je. Věřím, že budeme patřit k černým koňům turnaje a medaili získáme.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.