Přejít k hlavnímu obsahu

Holky to mají při streamování těžší. Vyrovnávají se s nenávistí, říká itsterez

14. 7. 2022 | 12:10 Rozhovor
Studuje a u toho streamuje. Už několik měsíců se objevuje na předních příčkách nejsledovanějších Twitch streamerek. Nejen o tom, že itsterez jede bez volna spousty dnů, se rozpovídala i v našem rozhovoru.
itsterez
itsterez
Zdroj: Se svolením - itsterez

Škola a streamování, jde to skloubit?

Jde to. Není to nemožné, když člověk umí pracovat se svým časem a určit si priority. Bohužel jsem byla ve špatné škole, kde mi akorát škodili, když zjistili, že bydlím sama a živím se streamem. Pro mě to bylo tedy poslední rok složitější a musela jsem studium ukončit. Teď si na rok půjdu dodělat maturitu a snad bude klid. 

Ty už cca rok a půl streamuješ bez jediného volna. Proč? Co to pro tebe znamená? Kam až to plánuješ protáhnout?

Fuha, za celou tu dobu, až do posledních pár měsíců, jsem to vůbec nevnímala, jak se objevily milníky 500, 600 dnů, tak mi došlo, že už to je velký. Přes moji sebekritiku jsem si uznala, že jsem na sebe za toto pyšná. Popravdě nevím, kam až to zajde, dokud mě to bude bavit, tak nepřestanu. Momentálně si ale nedokážu představit den, kdy bych nezapnula stream. Ať už jedu kamkoliv, tak si tam ten čas udělám za každou cenu. 

Jak je to vůbec psychicky a fyzicky náročné, streamovat opravdu každý den, tolik hodin...

Jsou dny, kdy bych streamovala denně 15h, a pak dny, kdy mi stačí i těch 6 a jsem spokojená, místo toho pak dělám věci mimo počítač. Fyzicky to pro mě není náročné skoro vůbec, až na nějakou potřebu pohybu. Co se týče psychiky, je to brutálně náročné. Neustále se snažit bavit lidi, myslet na to, že když udělám toto, tak je to nebude bavit. Neustále vytvářet content, aby se na mě nedívali, jen jak sedím a koukám. Je náročné i hlídat si, co říkám, abych neřekla něco, čeho bych litovala. Celkově i mimo stream, když už jedeš full time, tak kolikrát je problém vypnout. Já to naštěstí nevyžaduju, protože vypínám i právě na tom streamu. Člověk ale neustále řeší spolupráce, content, plánování času a spoustu věcí okolo toho. Naštěstí jsem hodně vyrostla, co se týče mindsetu a vím, že nevyhořím. 

Co ti tohle všechno vzalo a co naopak dalo?

Vzalo mi to tak maximálně čas, ten jsem si pro to ale vyhradila. Možná i trochu sociální život mimo počítač. Stream mi spíše dal než vzal. Dalo mi to aktivitu, ve které se cítím, že jsem na pravém místě. Pomohlo mi to se sebekritikou a sebeláskou, s tím mi pomohla hlavně moje komunita (děkuju vám♥). Dalo mi to hodně skvělých přátel a lidí okolo, zároveň jsem poznala i mé oblíbené influencery, jejichž jsem byla dříve fanynka a celkově spoustu kontaktů a fajn lidí do života. 

Spolupracovala jsi i s esportovými týmy. Víš, kam se chceš dál v téhle oblasti posunout?

Na spolupráci s Ecloty budu vždy ráda vzpomínat v dobrém. Hodně mi toho dali a postarali se dost o můj růst na začátku. Když jsem ale pak začínala více a více růst, tak mi v danou chvíli nemohli dát tolik. To mě omezovalo na jiných spolupracích, např. jejich konkurenční sponzoři, takže jsem je opustila a dala se sólo cestou, která mě dost posunula. Spolupráce s Entropiq mi pak po delší době úplně nesedla, hodně se postarali o můj růst na sociálních sítích, ale nebyla to pro mě komfortní zóna. Už jen kvůli tomu pocitu, že je nás influencerů tam pomalu 20 a i protože jsem nebyla spojena s cskem tak, jak bych chtěla. Do budoucna se tu řešily dvě možné spolupráce s týmy, ale nějak to nedopadlo. Kam bych chtěla, se říci úplně nedá, takže uvidíme, co bude. 

Už pár měsíců se držíš v žebříčcích a velmi pěkných číslech. Chceš mířit někam dál? Čeho chceš dosáhnout?

Mám jeden sen/cíl. Dřív jsem měla spoustu menších cílů na každý rok a většinou se splnily. Teď už si ale nechci moc dávat cíle typu počet followerů atd. a momentálně je můj cíl se dostat mezi top 10 u nás a objevovat se mezi streamery jako je Czechcloud, Restt atd. Takzvaně dokázat lidem, že holky u nás mohou být na té top příčce i bez hot tub.

Plánuješ nějaký nový obsah?

Momentálně bych v nejbližší době chtěla spíše častěji navázat na oblíbený content u mé komunity, čímž je především irl, cooking a větší spektrum her. V budoucnu bych chtěla odjet do nějakého státu např. Vietnam a být tam 2-3 měsíce s irl streamy, což bude ale za dlouho. Taky bych chtěla obnovit mé dýmka talky s hosty (podcasty), to se mi teď nějak nedaří skrze čas a aktivity. 

Jaký máš názor na Twitch komunitu obecně a na tu tvou konkrétně?

I v jiných státech jsou lidi na Twitchi sarkasticky toxic, někdy je to až extrém, ale to je spíše v esportu než na streamech. Je to prostě specifická skupina lidí, na kterou si lidi zvyknou. Já bych svoji komunitu za nic na světě nevyměnila. Jsme tam jako rodina a je to nejvíc podporující komunita. Vždy tu pro mě byli a v naší komunitě vzniklo 1/20. Znamená, že minimálně jeden člověk z dvaceti je v podobné situaci nebo se cítí stejně. A díky tomu se lidi nebáli svěřit a řešit své problémy. 

 

Mají to holky na internetu jednodušší, jak se často traduje?

Nemyslím si. Valná většina teda ne. Pak tu jsou hot tub a jiné contenty, kde to je tzv. celý život free (směje se). Holky to mají jednodušší jen při začátku streamu, kdy je větší šance, že tam nějaký kluk dojde. Co se týče všeho ostatního, stojím za tím, že to lehčí nemají. Už jen skrze zprávy, které nám chodí. Kritika, udržitelnost na Twitchi a podobně. Každá holka to ale může ovlivnit, například já si na svém streamu udržuji tzv. antisimp. Když vidím, že ten člověk je tam čistě kvůli vzhledu, tak na to reaguji s vtipy a narážkami, které se jim častokrát nelibí a jdou o dům dál. Tím pádem mám větší jistotu, že tam lidi jsou kvůli contentu nebo komunikaci. 

Jak vnímáš sama sebe za dobu, co streamuješ? Změnilo tě to nějak jako člověka?

Změnilo se toho hodně. Ať už můj postoj k lidem v okolí a mé důvěře nebo v tom, jak jsem já mentálně vyrostla. Dříve jsem byla hodně naivní a věřila jsem každému hned, ale teď si držím větší odstup od lidí a dávám prioritu sobě. Myslím, že by se to měl naučit každý – důvěřovat primárně sobě a dělat rozhodnutí tak, aby to sebe samého nepoškodilo. Taky jsem měla hodně problémy s depresivními náladami, se kterými jsem se naučila dost pracovat a řešit je sama. Bez streamu bych nebyla tam, kde jsem. Za to vděčím všem, co mě podporují. ♥

Štítky: Twitch, rozhovor, itsterez
Od léta 2021 redaktorem PLAYzone. Věnuji se hlavně Battle royale hře Call of Duty:Warzone a YouTube obsahu na internetu.