Přejít k hlavnímu obsahu

Sedmihodinové finále. FaZe jsou po pěti mapách šampiony IEM Cologne

17. 7. 2022 | 23:00 Counter-Strike 2 Reportáž
Je rozhodnuto o nejlepším týmu světa. FaZe ve finále IEM Cologne přehráli Natus Vincere 3:2. Do banku si připisují 400 tisíc dolarů a vrací se na trůn. MVP bitvy o slavnou trofej se stal Russel „Twistzz“ Van Dulken, jenž se 109 killy a nespočtem důležitých fragů pohřbil soupeře a jejich šance na vítězství.
FaZe s trofejí pro vítěze IEM Cologne
FaZe s trofejí pro vítěze IEM Cologne
Zdroj: ESL | Helena Kristiansson (s povolením)

FaZe - Natus Vincere 3:2 (16:13, 13:16, 16:19, 16:9, 16:14)

Znovu se ukázalo, proč je IEM Cologne jedním z největších a nejslavnějších turnajů Counter-Striku. Narvaná Lanxess Arena sledovala legendární finále mezi dvěma celky nabitými hvězdami.

Rychlé veto rozhodlo o pětici map: Inferno, Overpass, Ancient, Mirage a Nuke. Diváci sledovali plnou nálož.

Lépe vstoupili do finálové bitvy FaZe. Světová dvojka sice do druhé poloviny přišla s deficitem tří kol, na CT straně však předvedla excelentní výkon. Téměř bezchybná obrana, sedm vyhraných kol v řadě a FaZe šli na Overpass ve vedení.

Tam se týmy rvaly o každé kolo. Natus Vincere nevyšel začátek druhé halfy a FaZe se dostali do mírného trháku (11:8). Jenže východoevropská skvadra ukázala, že i ona umí postavit na CT neprostupnou zeď. Rychlá otočka znamenala vyrovnání na 1:1.

Ancient ukázal, co dokáže kvalitní obrana. NAVI nastoupili naprosto brilantně, za CT pustili pouhá tři kola, i díky vyhraným pistolkám si nakonec vypracovali jedenáct matchpointů. Jenže ani jeden nevyužili. FaZe získali jedenáct bodů v řadě. Šlo se do prodloužení. V tom se Natus Vincere konečně probudili a poprvé v BO5 sérii šli do vedení.

To jim ale dlouho nevydrželo. Mirage byla totiž z celého finále nejjednoznačnější. Tradičně kvalitní CT FaZe doplnila výborná teroristická strana a na serveru se načítala poslední mapa - Nuke.

Lepší pátý mač si diváci mohli jen těžko přát. Clutche, flicky, one tapy. A především těsný finiš. Nuke měl všechno, desítka světových hvězd předvedla krásnou show.

Začátek patřil NAVI. Současná světová jednička se dostala do vedení 5:0 a na teroristické straně položila silný základ. Jenže FaZe se rychle zvedli a do druhé poloviny se šlo téměř s nejmenším možným rozdílem.

Málokdo, včetně NAVI, čekal takový začátek T-side od FaZe. Po pár minutách byl tým pod vedením Finna „karrigan“ Andersena v trháku. 13:9, tři body od trofeje. Poté ale přišel další zvrat. NAVI se rychle vrátili do hry. Nejen to. Oni dokonce zápas otočili ve svůj prospěch a vedli 14:13.

Nic víc Russel „Twistzz“ Van Dulken soupeři nedovolil. Rozběhl kolotoč, k zemi posílal jednoho soupeře za druhým a především díky kanadskému střelci nakonec FaZe vyhráli 16:14, celkově 3:2 na mapy, a pozvedli trofej pro vítěze IEM Cologne.

Česko-slovenské vysílání IEM Cologne
Česko-slovenské vysílání IEM Cologne
: PLAYzone
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).