Přejít k hlavnímu obsahu

Strhující podívaná! Dva evropské týmy odvrátily eliminaci a utkají se před živým publikem

20. 7. 2022 | 10:06 VALORANT Reportáž
Poprvé v historii se Tier 1 VALORANT ukáže před živým publikem a každý hráč se chce vytáhnout. Ne všichni ale budou mít tu čest, protože burácející dav přivítá pouze čtyři nejlepší týmy, z toho dva evropské. Včerejší klání dotáhli po několikahodinové bitvě Fnatic do vítězného konce a FPX zdecimovali korejskou jedničku.
Nikita „Derke“ Sirmitev
Nikita „Derke“ Sirmitev
Zdroj: Riot Games

Nejdelší hrou toho šampionátu se stalo utkání mezi Fnatic a Leviatán. Počítalo se jasnou převahou evropských střelců, ale chilský soupeř překvapil. Na Fracture, který spoluhráči Benjamína „adverso“ Pobleta ještě v turnaji nehráli, pořádně zatopili a protáhli hru do prodloužení. Jenže tam už nestačili a ztratili první mapu 12:14. Obdobně probíhaly boje i na Ascentu, skoro celou dobu jihoamerická organizace diktovala tempo hry, ale tentokrát v rozhodujícím kole evropskou sestavu pokořili. Skóre bylo vyrovnáno.

A rozhodující mapa? Rozhodně nejvypjatější zápas tohoto Masters a pravděpodobně i těch minulých! Touha dostat se před živé publikum poháněla v tíživých situacích kohokoliv za klávesnicí a monitorem. Když už se zdálo, že je rozhodnuto, celé dění zvrátil jeden z hrajících hrdinů. Ať už to byl z Leviatánu Vicente „Tacolilla“ Compagnon a clutch king Marco „Melser“ Amaro, nebo za Fnatic Jake „Boaster“ Howletta a Enzo „Enzo“ Mestari, vždycky odvrátil možnou eliminaci. Až když se na Bindu prodlužovalo počtvrté, mohli se hráči v oranžovo-černých dresech radovat, že se podívají do Forum Copenhagen.

Druhá evropská sestava FunPlus Phoenix měla stejný cíl, jenom jiného soupeře. Jihokorejci DRX se dosud prezentovali jako jeden z nejsilnějších celků, ale poté co FPX ovládli Ascent 13:9, jakoby korejskému celku docházela šťáva. Mohly za to ovšem úžasné momenty ze strany fénixů, kterými získávali kola na svou stranu. Dmitry „SUYGETSU“ Ilyushin opět válel a vynahrazuje si tak pozdní příjezd na soutěž.

Když se tyto dva celky střetly na Fracture ve skupinách, byl to totální masakr, který přinesl vítězství DRX. Jenže tentokrát tomu bylo úplně jinak a naprosto dominantním vystoupením převálcoval evropský celek asijského soupeře a oplatil mu výsledek ze skupin. Lví podíl na tom měl nejen veterán Kirill „ANGE1“ Karasiow, ale také Ardis „ardiis“ Svarenieks, který vyhrál ztracená kola. Splnil tedy, co slíbil. Že se pomstí.

Teď nás čeká třídenní pauza, po níž se vůbec poprvé podíváme před živé publikum. V pátek se čtveřice nejlepších týmů představí v Kodaňském Fóru ve finále horního i dolního pavouka, sobota a neděle nabídnou vyvrcholení.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.