Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 5: Rozdíly mezi League of Legends a Wild Riftem. Co je jinak?

MOBA League of Legends patří mezi největší počítačové hry historie, čemuž napovídá také oblíbenost všeho kolem ní. Například mobilní verze Wild Rift. Ta spatřila světlo světa v plné verzi v roce 2021 a okamžitě zaujala miliony hráčů po celém světě. Jak je rozdílná od své počítačové předlohy?
League of Legends: Wild Rift
League of Legends: Wild Rift
Zdroj: Riot Games

1) Mapa

Zřejmě největší počáteční šok pro hráče, kteří přestoupí z PC League of Legends na Wild Rift, je Summoner's Rift. Top lane a bot lane totiž na mobilu nefungují vždy stejně jako v LoL.

Ve Wild Riftu se rozděluje Dragon lane a Baron lane. Summoner's Rift je pro hráče na klasické red side zrcadlený. Ve Wild Riftu mají hráči svou základnu vždy na levé straně. Ne vždy chodí ADC a support na dolní stranu mapy (bot lane v LoL). Objevují se na Dragon lane, tedy té oblasti mapy, kde se vyskytuje drak. Ve Wild Riftu záleží na tom, kde se pohybují dva největší neutrální objectivy ve hře (Baron a Dragon).

Menšími změnami prošla jungle. Počty monster u jednotlivých campů se liší, stejně tak rozložení zdí. Ani na jedné z linek pak nejsou alcovy.

Dragon lane může být i na horní části mapy
Dragon lane může být i na horní části mapy
: Riot Games

2) Zisk zlaťáků

Ve Wild Riftu jdou goldy do banku mnohem rychleji a jednodušeji než v počítačové verzi. Zlaťáky získá hráč za každého miniona, který poblíž něj zemře. Tudíž není třeba last hitovat ke zisku goldů.

Pokud se však mechanika známá z LoL vydaří v mobilní verzi, mohou se hráči těšit na finanční bonusy. Last hitování je tak stále užitečné.

3) Schopnosti šampionů

Některé skilly jednotlivých postav ve Wild Riftu jsou pozměněné. Ideálním příkladem, jež vzbudil již při oznámení hry od Riot Games velikou diskuzi, je Ashe R. To lze v letu ovládat a měnit jeho směr. Něco, co si hráči na počítači nedokáží představit.

Většina schopností prošla změnami proto, aby se hratelnost Wild Riftu přiblížila potřebám mobilních her. Na mobilu nelze předvádět stejnou mechanickou show jako na PC.

A pozor! Ultimátní schopnost je k dispozici od pátého levelu, nikoli od šestého.

4) Runový systém

V League of Legends si před každou hrou jednotliví členové týmu vyberou své runy. Na výběr mají z pěti cest: Domination, Inspiration, Precision, Resolve, Sorcery. Vyberou si primární a sekundární „tree“, ze kterého si vyberou nabízené runy.

Wild Rift je odlišný. Hráč si vybere jednu runu do primárního slotu a následně tři runy do slotů sekundárních. Každá ze sekundárních run patří do jiné cesty. Ve finále tak má každý šampion minimálně jednu Domination, Inspiration a Resolve runu.

5) Šampioni

Překvapivě velký rozdíl mezi Wild Riftem a League of Legends je v počtu šampionů. Zatímco v jedné z nejhranějších počítačových her na světě je na výběr ze 161 postav, v její mobilní verzi je jich zatím jen 86. Číslo však každým patchem stoupá.

Samsung MČR Wild Rift
Samsung MČR Wild Rift
: PLAYzone
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).