Přejít k hlavnímu obsahu

Singapurská mašina je k nezastavení a útočí na světovou korunu! FPX dosáhli pomsty proti Fnatic

23. 7. 2022 | 11:45 VALORANT Reportáž
Kodaňské Fórum se rozsvítilo ve zbrusu nových barvách VALORANTu a přivítalo fanoušky v historicky prvním klání s živým publikem. Rozhodovat se v pátek šlo o prvním finalistovi a zároveň o nejlepším evropském mančaftu. A že bylo na co koukat! Paper Rex naprosto rozdrtili obhájce titulu a FPX dostáli tolik kýžené pomsty.
Paper Rex a FunPlus Phoenix
Paper Rex a FunPlus Phoenix
Zdroj: VCT

Souboje o grand finále mezi OpTic Gaming a Paper Rex se už účastnili téměř všichni, kteří doposud hráli z izolace. Přítomnost diváků tedy poprvé ochutnala spousta z přítomných. Hráči zaujali svá místa na stagi, byli vpuštěni na Haven a program dne byl zahájen. Jakmile se ale střelci z jihovýchodu Asie trošku osmělili, ukázali divákům ten nejzábavnější a nejdivočejší VALORANT. I když bránili, tak se během několika sekund dostali za nepřátelské linie a rozcupovali jejich plán dříve, než vůbec začal. Skóre 13:3 mluví za vše.

Nebylo překvapením, že druhou mapou byl zvolen Bind, na kterém letos Paper Rex dosud neprohráli a zároveň drží neuvěřitelný rekord v počtu vyhraných a prohraných kol (+65). Jenže na mapu vkročili v jiné kompozici, než jaké jsme byli předtím svědky a OpTic s hrdinou Jaccobem „yay“ Whiteakerem se stali prvním týmem, který jej dokázal porazit na jejich vlastním písečku v poměru 13:9.

O prvním finalistovi se šlo rozhodnout na Fracture. Tam už ale zase jednička APAC regionu válela, mladičký Jason „f0rsakeN“ Susanto a Khalish „d4v41“ Rusyaidee utvářeli neskutečně efektivní duo, na které nemohli obhájci titulu z Reykjavíku najít recept. Opět velice jasně 13:5 rozjásali publikum, které, jak se zdá, favorizuje singapurskou organizaci! Pro místní esport by byl triumf největším úspěchem historie.

Jako další se před publikem představily letos nejúspěšnější evropské sestavy Fnatic a FunPlus Phoenix, zatímco na stole byla eliminace. Fénixové začali parádně, získali si slušný náskok, Dmitry „SUYGETSU“ Ilyushin držel tým naprosto neskutečným způsobem a zároveň zneškodnil celý nepřátelský tým poněkud nekonvenčním způsobem, který jste určitě ještě neviděli. Však se podívejte sami na video. Druhá strana ale měla odpověď. Enzo „Enzo“ Mestari, stejně jako v minulém zápase, zachránil svůj tým v prodloužení, které nakonec poslalo oranžovo-černé do vedení.

Na Bindu si ale FPX formu udrželi, zato soupeři poněkud došla šťáva. A opět to byl SUYGETSU, který dominoval tabulce střelců. Tentokrát si náskok udrželi až do konce a poměrem 13:7 zápas poslali do rozhodující třetí mapy. Na Fracture se mančaft pod vedením Jakea „Boaster“ Howletta trápil. Když už se fanoušci radovali z téměř vyhraného kola, úsměv z tváře jim zmizel po záchranách Andreje „Shao“ Kiprskyho. Fnatic porazil svého evropského soka tento split čtyřikrát, ale popáté se to už nepovadlo.

Fnatic se na turnaji VALORANT Masters loučí na čtvrtém místě, zatímco FPX se dnes od 17 hodin střetnou s OpTic Gaming v první ultimátní BO5 sérii, takže nezapomeňte naladit stream! Vítěz si to v neděli v grandfinále rozdá s Paper Rex.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.