Přejít k hlavnímu obsahu

Česko centrem virtuálních tanků. Hlavní vývoj hry World of Tanks nyní probíhá v Praze

23. 7. 2022 | 11:00 Zajímavost
Hlavní vývoj masivně populární akční hry World of Tanks se přesunul do Prahy. Redakci CNN Prima NEWS to sdělili zástupci studia Wargaming. Kvůli invazi na Ukrajinu se minská technologická a herní společnost, známá online souboji virtuálních tanků, musela stáhnout z Běloruska a Ruska. Značná část zaměstnanců se posléze přestěhovala právě do České republiky. Nově rovněž vznikly pobočky v Polsku a Srbsku.
World of Tanks
World of Tanks
Zdroj: Wargaming (s povolením)

Pražský Wargaming otevřel své brány v roce 2017, tehdy zde pracovaly především analytické a marketingové týmy o pouhých několika desítkách lidí. V pražském studiu doposud pracovalo bezmála 250 lidí. Studio se paradoxně rozrostlo během pandemie o jedno celé patro. V souvislosti s válkou na Ukrajině, kdy se společnost na konci března stáhla z ruského a běloruského trhu, se tuzemští tvůrci dočkali dalších významných posil.

V posledních několika měsících totiž probíhalo stěhování velkého množství zaměstnanců i jejich rodin. Část se usídlila právě v České republice, kde se má podílet na hlavním vývoji obsahu online hry World of Tanks. Tu v současnosti hraje zhruba 160 milionů aktivních hráčů po celém světě.

Další tvůrci zamířili do nově otevřených poboček v polské Varšavě či srbském Bělehradě. Ty mají v plánu přijmout dalších 400 pracovníků. „Varšava a Bělehrad byly logickou volbou pro nové pobočky, protože v obou případech se jedná o místa s rychle se rozvíjejícím technologickým odvětvím a s obrovským potenciálem,“ uvedl v tiskové zprávě Victor Kislyi, generální ředitel a spoluzakladatel Wargamingu.

World of Tanks
World of Tanks
: Wargaming

Nadnárodní výrobce a vydavatel her, který zaměstnává 5500 lidí po celém světě, sice sídlí na Kypru, své kořeny má ale v běloruském Minsku. V mnoha ohledech byl ruský trh pro herní firmu klíčový – nacházela se zde početná a věrná hráčská komunita.

Firma má pobočky také v USA, Francii či Japonsku. Agentura Bloomberg v roce 2016 uvedla, že tržní hodnota společnosti činí 1,5 miliardy dolarů. Do povědomí se Wargaming dostal především díky online hře World of Tanks, v níž se hráči účastní velkých tankových bitev.

Společnost má na kontě také populární tituly jako World of Warships, World of Warplanes či Master of Orion 3. Miliardář Kislyi loni poskytl exkluzivní rozhovor redakci CNN Prima NEWS, v němž popsal své podnikatelské začátky a dopady pandemie na fungování firmy.

Štítky: World of tanks
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).