Přejít k hlavnímu obsahu

Nováčci si teď opravdu zahrají, slibují pravidla. Jižní Korea zavede nový systém

28. 7. 2022 | 11:00 League of Legends Zajímavost
Riot Korea zavádí do LCK tři nové zásady pro vybudování „udržitelného ekosystému ctnostného cyklu“ pro místní League of Legends scénu. K dosažení tohoto cíle LCK navrhne systém nazvaný „Rookie Development Clause“, který umožňuje týmům „objevovat a investovat“ do nových hráčů.
LCK Arena v Soulu
LCK Arena v Soulu
Zdroj: LCK

Podle LCK nový systém aktivním hráčům zaručí, že si opravdu zahrají, místo toho, aby jen seděli na lavičce. Tento systém je zaměřen na hráče s méně než jedním splitem zkušeností v lize nebo s méně než jedním rokem zkušeností v zahraničních profesionálních ligách, jako je severoamerická LCS a evropská LEC.

Aby byli hráči způsobilí, musí odehrát více než 50 % z celkového počtu her sekundární ligy LCK CL v jednom splitu, nebo 25 procent z celkového počtu her LCK v jednom splitu. Je však na týmech, aby se rozhodly, zda mají či nemají tuto klauzuli uplatnit. Když bude aktivována, týmy budou mít právo prodloužit smlouvu s hráčem na další dva roky, což zaručí „stálý růst platu“ a nepřetržitou hrací dobu. Pokud hráči nedostanou minimální stanovenou herní dobu, mohou ukončit smlouvu a pokračovat jako volní hráči. 

Liga také zavede „certifikaci agenta LCK“, která je navržena tak, aby jmenovala zástupce hráče. Cílem je „zajistit práva hráčů“ regulací těchto agentů. Ti, kteří složí zkoušku spravovanou asociací KeSPA, budou moci zastupovat hráče jako oficiální agenti po dobu až dvou let. Tito oficiální agenti budou mít na starosti platy hráčů a smlouvy a budou povinni navštěvovat semináře, hlásit zisky, smlouvy a spory. Pokud jsou agenti přistiženi při jakékoli nezákonné činnosti, mohou být vystaveni disciplinárnímu řízení. 

Třetí a poslední nová politika je zaměřena na smlouvy hráčů. Pokud někomu z hráčů vyprší smlouva, může předčasně začít jednat o novém angažmá. Tato politika podle LCK pomůže týmům „vytvářet a udržovat“ sestavy. Celky tak budou moci prodloužit smlouvy nebo najmout hráče rychleji než dříve. Pokud se hráč rozhodne připojit k novému týmu, tak bude muset dotyčná organizace zaplatit poplatek za přestup a bude moci znovu investovat do posílení soupisky až před příští sezónou. Nárok na to budou mít hráči, kterým vyprší smlouva na konci roku, ale každý tým si může na soupisku vybrat pouze jednoho hráče. 

První dvě nové zásady by měly být aktivovány ještě letos, novinka spojená se smlouvami až v tom příštím. 

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.