Přejít k hlavnímu obsahu

Skandál na ženském turnaji! Za vítězný tým údajně hrál potají muž

1. 8. 2022 | 12:36 VALORANT Kauza
Ženský esportový tým Fallacy se kvalifikoval na turnaj Astral Clash, LAN akci v Kalifornii, kde se bude hrát o více než 200 tisíc korun. Jenže se objevily důkazy, které svědčí o tom, že v rozhodujícím zápase jednu z členek týmu nahradil její přítel. Dokonalý podvod nakonec asi neprojde.
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zdroj: Studio 71

Být profesionálním hráčem není jednoduché a chce to mít opravdový talent. Mezi elitu se nyní častěji probojovávají také ženy a akce pořádané pro ně si získávají větší popularitu a podporu. Jeden takový ženský turnaj Astral Clash proběhne za pár dní v Kalifornii, ale zmíněný tým Fallacy, který vyhrál online kvalifikaci, se pravděpodobně na podium nedostane. Objevily se totiž důkladně zanalyzované důkazy, které dosvědčují fakt, že hráčku vystupující pod přezdívkou MarsArxa nahradil její přítel Payen.

Osmistránkový dokument poskytuje nespočet důkazů. Ať už je to specificky upravené uživatelské prostředí, jiná rychlost snímkování nebo třeba charakteristicky pohyb po mapě. Podezřelé bylo také vystupování samotné hráčky MarsArxa, která během celého zápasu nepromluvila do mikrofonu a zůstala zcela zticha i po překvapivém vítězství nebo zvládnuté 1v5 situaci. Normálně bývá totiž velice emotivní. Podle veřejně dostupných informací navíc Payen předchozího dne trénoval s ostatními členkami týmu. Organizace Fallacy navíc už v minulosti čelila tlaku fanoušků, protože přemlouvala muže k tomu, aby si ve svém uživatelském profilu změnil pohlaví na nebinární a mohl tak s ženským týmem soutěžit.

Organizátoři už celou situaci řešit začali a údajný podvod vyšetřují. Kroky zatím vyústily pouze k suspendaci týmu z soutěže, na kterou se kvalifikoval. Postup připadl celku Native Gaming White, jenž vypadl právě kvůli údajné záměně jedince za klávesnicí. Události si všiml i Riot Games, vývojář hry, který sice není partnerem turnaje, ale má právo na vlastní vyšetřování. Jedno je jisté – podvádět se nemá.

MarsArxa
MarsArxa
Zdroj: Twitch
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.