Přejít k hlavnímu obsahu

FIFA 23 kariérní mód: nové menu, lepší přestupy i reální trenéři

1. 8. 2022 | 18:59 EA SPORTS FC 24 Gaming
EA Sports pokračují v oznamování novinek o nadcházejícím ročníku fotbalového simulátoru FIFA. Poslední hra z historie titulu do kariérního módu přinese další porci změn. Nově budou moci hráči odehrát pouze nejdůležitější momenty zápasů, rozhodnout o vlastnostech svého profíka či dosadit do svého klubu světoznámé trenéry z nejlepších fotbalových klubů.
Kariéra ve FIFA 23
Kariéra ve FIFA 23
Zdroj: EA Sports

Hratelné významné okamžiky

Možnost především pro hráče, kteří nechtějí odehrávat celé zápasy a stačí jim jen ty nejdůležitější momenty. Přebíráte kontrolu nad klíčovými momenty zápasů a snažíte se určit jejich výsledek, konkrétně řešíte těsné situace, které ovlivňují tabulku výsledků, zatímco zbytek zápasu necháváte simulovat enginem.

Jako manažer si můžete vybrat, zda chcete v zápase odehrát všechny hlavní okamžiky, nebo zda chcete hrát pouze útočné a nechat simulaci rozhodnout o výsledcích v obraně.

V hráčské kariéře máte s Playable Highlights dvě možnosti - ovládat celý tým nebo jen hráče, se kterým jste začali kariéru. Pokud se rozhodnete hrát s ovládáním pouze svého hráče, systém bude zobrazovat pouze highlighty, kterých se váš hráč aktivně účastní, zatímco ostatní highlighty vyřeší na pozadí

Hlavní menu

Hlavní nabídka v kariérním módu ve FIFA 23 byla podle EA Sports designována tak, aby měli hráči rychlejší přístup k oblastem svého zájmu.

Vývojáři přidali do menu i další  informace, jako je hloubka vašeho týmu, hráči, kterým brzy vyprší smlouva, nebo nejnadějnější hráči ve vaší mládežnické akademii. Jedním z cílů vývojářů bylo, aby hráči procházeli méně vrstvami nabídek.

Reální trenéři

Ve FIFA 23 bude uživatelům umožněno hrát za jednoho z více než 350 autentických fotbalových manažerů. Po výběru vybraného trenére si můžete upravit jeho oblečení a rozhodnout o klubu, který bude řídit. Máte možnost pokračovat v budování odkazu v současném klubu autentického manažera, vybrat si jiný klub, ve kterém začne, nebo dokonce vytvořit nový klub, který manažer povede ke slávě.

Analýzy přestupů

Přestupový analytik vyhodnotí finanční a týmový dopad obchodů. Transferový analytik může poskytnout pět různých hodnocení finanční stránky  přestupů, od A (pro vysoce kvalitní obchodní transakce) po F (pro transakce, které z finančního hlediska nedávají příliš smysl).

U přestupů jsou tato hodnocení uvedena na základě poměru mezi přestupovou částkou a požadovanou cenou prodávajícího klubu. U půjček se finanční hodnocení určuje na základě dohodnuté struktury rozdělení mezd s půjčujícím klubem.

 Ve hře FIFA 23 získáte po kompletním prozkoumání hráče informace o jeho ceně a budete se moci co nejlépe připravit na nadcházející jednání.

Přizpůsobení soupravy třetí a brankářské

Hráči budou mít možnost přizpůsobit si třetí soupravu svého klubu i soupravu brankářů.

Do nástroje „Vytvořte si klubový tým“ byla přidána možnost upravovat detaily hráčů před zahájením kariéry. Díky tomu budete mít na začátku své cesty větší kontrolu nad charakteristikami celého týmu.

Osobnosti hráčů

Prováděním určitých činností na hřišti i mimo něj získáte body osobnosti, které se budou hromadit a rozšiřovat vaši osobnost, což vám umožní přístup k výhodám popsaným níže. Vaše chování a rozhodnutí na hřišti bude systém Osobnost hráče ve hře FIFA 23 pečlivě sledovat. Například každé rozhodnutí mezi navázáním kontaktu se spoluhráčem a delším podržením míče, abyste si připravili střelu, bude utvářet typ hráče, kterým jste. Tyto druhy rozhodnutí přispívají ke třem odlišným typům osobnosti, které ovlivňují vaše atributy.

Maverick

Maverici se agresivně ženou za góly a jednají podle intuice, usilují o hvězdnou slávu na hřišti i mimo něj. Jsou obecně individualističtější, zaměřují se na vlastní úspěchy. Jsou ambiciózní a za svými cíli půjdou bez váhání. Kromě snahy o dosažení úspěchů může aura Mavericků vytvářet i honosnější životní styl, což ovšem nic neubírá na jejich bezchybném životním stylu profesionálních sportovců.

Virtuoso

Virtuosové jsou obratní a inteligentní a zakládají si na tom, že dokáží v mžiku změnit průběh zápasů. Zcela soustředění na svůj výkon jsou také ambiciózní, ale většina jejich bojů je vnitřních. Jejich cílem je ukázat, že jsou schopni vtisknout hře svou pečeť a zároveň dosáhnout svých cílů. . Jsou spíše skromní, své finance a vliv zaměřují na efektivnější dosažení svých sportovních cílů.

Heartbeat

Hráč Heartbeat je jako tep týmu, čte hru dříve než soupeř a dominuje díky síle vůle, odhodlání a houževnatosti. Jejich hlavní prioritou je, aby z jejich přítomnosti těžil celý tým. Nezáleží jim tolik na osobních oceněních na poličce, ale spíše na tom, aby se snažili co nejlépe naplnit týmovou vitrínu s trofejemi. Jsou vždy připraveni pomoci, poradit a nenechat nikoho ve štychu. Finance a vliv často využívají k dobročinným účelům.

Absolutní osobnost

Když dosáhnete poslední úrovně Osobnosti hráče a věnujete se jedné z Osobností tím, že do ní vložíte většinu svých bodů, můžete dosáhnout Absolutní úrovně, úplně posledního vývojového stupně, který vám poskytne ještě více výhod.

Nákupy a investice

Příklady investičních aktivit hráče:

  • Telefonní aplikace - nízké riziko
  • Značkové oblečení - střední riziko
  • Akciový trh - vysoké riziko

Nakupování:

Při utrácení peněz se nemusíte soustředit jen na sebe, protože široká škála charitativních aktivit se stane součástí vašeho života i mimo hřiště. 

Budete si moci najmout zaměstnance, účastnit se charitativních akcí a mnoho dalšího. S finančním růstem získáte přístup k dalším předmětům, službám a akcím, které vám umožní zlepšit vaši osobnost, zlepšit atributy a rozšířit vaši sbírku.

Každá položka přináší určité výhody:

  • Najměte si osobního trenéra - +1 síla, +25% zvýšení trénovanosti Xp, získáte body Virtuosa
  • Přispějte školám - získejte body Heartbeat
  • Zakoupit luxusní hodinky - získat body Maverick
  • Nákup elektromobilu - zisk bodů Virtuosa a bodů Maverick

O FIFA 23

Nová FIFA by měla být v klasické verzi dostupná od 30. září 2022. FIFA 23 vyjde na PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X/S, Xbox One, PC (Origin a Steam) a Google Stadia. Legacy Edition by měla vyjít exkluzivně na Nintendo.

Ultimátní Edice bude zahrnovat tyto bonusy:

  • Neprodejný FIFA World Cup FUT Heroes hráč (11. listopadu) -pouze při předobjednání do 21. srpna
  • Early access na tři dny (hraní od 27. září)
  • Neprodejný hráč Ones to Watch (30. září)
  • Jeden hráč TOTW 1
  • 4600 Fifa Pointů
  • FUT Ambassador Player Pick na hostování (Son, Vinicius Jr., Davies)
  • Kylian Mbappé na hostování na pět zápasů
  • Homegrown Talent v kariérním módu
Zdroj: EA Sports
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).