Přejít k hlavnímu obsahu

Vzestupy a pády. Benq1 se po neuvěřitelných 7,5 letech loučí s eSubou

22. 9. 2022 | 19:18 Counter-Strike 2 Zajímavost
Jedna dlouhá éra končí. Ta vůbec nejdelší na domácí scéně. Spojení eSuby a Tomáše „benq1“ Masaryka trvalo nepřetržitě od února roku 2015, kdy se slovenský hráč připojil k eSubě a od té doby ji nikdy neopustil. Po dvou letech se stal trenérem a nevěděl, jak dlouho u toho vydrží, ale nakonec z toho bylo pět dalších krásných let. Nyní se však definitivně loučí, ve 32 letech nastal ten správný čas následovat právnickou kariéru, ke které dlouhé roky směřoval.
Tomáš „benq1“ Masaryk
Tomáš „benq1“ Masaryk
Zdroj: osobní archiv @benq1

Konec se neúprosně blížil. Když se benq1 v srpnu přesunul na pozici asistenta trenéra, zdálo se, že v méně aktivní pozici letošní sezónu ještě doklepe a rozloučí se přímo na pódiu. Nic takového se ovšem neděje. Chystané rozloučení nabralo na obrátkách a slovenský veterán již dres eSuby na turnaji neoblékne.

„Abych to ještě uvedl na pravou míru, tak benq1 se s námi loučí na pozici kouče, ale kromě toho, že bude zařazený do naší síně slávy, tak stále bude jakýmsi čestným členem a poradcem našeho týmu a neloučí se s námi nadobro,“ prohlásil týmový ředitel Alexandr Ambróz v rozlučkovém videu, které si eSuba pro letitou ikonu CS:GO divize připravila. „Doufal jsem, že tohoto dne se nikdy nedočkám. Ale jak sám víš, roky nezastavíš,“ dodal.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Zúčastněte se největšího MČR v historii!

„Chtěl bych ti za celý CSkový tým poděkovat za všechny ty roky strávené v eSubě, prožité lanky, úspěchy i neúspěchy. Vždycky ses do toho snažil dávat maximum. Stál jsi nám za zády a byl jsi náš týmový taťka,“ rozpovídal se Dominik „blogg1s“ Janita, aktuálně nejdéle sloužící CS:GO hráč eSuby. „Absolutně nechápu, jak jsi mohl stíhat práci, do toho studovat a nám se věnovat na sto procent. Vždycky budeš eSubácká legenda,“ doplnil sniper.

„Benq1 tehdy přišel jako sympatický mladíček, ale okamžitě jsme si ho zamilovali. Nebude to klišé, když řeknu, že se z něj stala opravdu součást eSubácké rodiny. Díky moc za všechno,“ uzavřel zakladatel eSuby Ladislav Dyntar.

Tomáš „benq1“ Masaryk se na domácí scéně objevoval již od dob Counter-Strike 1.6. Hned při své první účasti na MČR získal stříbrnou medaili, přejít na CS:GO se mu ale nechtělo. Po letech potulování a pokusů v různých týmech se koncem roku 2014 konečně našel. Přidal se k mladé sestavě ENSOX, která prorazila díky BenQ Grunex Challenge, a 24. února 2015 si ji přivedl do eSuby. V ten moment jej zřejmě ani nenapadlo, že by jiný dres už nikdy neoblékl. Původní složení obsahovalo tyto další hráče: HenkkyG, rdO, MonttY a fredi.

Hned od prvních turnajů s eSubou sbíral jednu medaili za druhou. Společně dokonce vyhráli maďarské ICL. Na žádné domácí zlato to ale nestačilo. Tým v čele s hvězdným frozenem se stal benq1ho nemesis pro následující roky. Sám se nechal slyšet, že kdyby nebylo frozena, tak by MČR vyhrál minimálně třikrát. Právě tohle je ta nejsmutnější část příběhu jeho jinak úspěšné kariéry. Za ty roky na domácí scéně vyhrál alespoň jednou snad všechno, co se dalo, až na ten samotný vrchol. Touha po titulu z MČR jej vždy poháněla.

Tomáš "benq1" Masaryk

Nová etapa se začala psát v roce 2017. Benq1 už nemohl věnovat hraní tolik času, kolik by si představoval, a z pozice kapitána se stal trenérem. Jeho vysněný cíl zůstal stejný, ale nikdy nebyl naplněný. V téže sezóně i dvou následujících letech se ještě třikrát nakrátko vrátil do aktivní sestavy, od 7. února 2019 je ale skutečně jen trenérem. Právě v roce 2019 měl vůbec největší šanci na mistrovský titul. Frozen a spol. byli definitivně fuč a trůn byl volný. Esubě se ale MČR hrubě nevydařilo a bylo z toho naopak benq1ho nejhorší umístění. Letošní MČR bude po dlouhé době bez slovenské legendy.

Za ty roky dnes 32letý kouč vystřídal desítky spoluhráčů a svěřenců. Nejdéle s ním „vydržel“ HenkkyG, ještě z originální sestavy, který v eSubě strávil celých pět sezón. Nejblíže mu je v současnosti blogg1s, který ale s benq1m další měsíce v týmu už nepřidá. Po sedmi a půl letech s kolující modrou krví v žilách dává benq1 definitivní sbohem. Jeho budoucnost už nebude v esportu, ale ve světě práva, kam vždy směřoval. Podobně jako on se před pěti lety stal z in-game leadera trenérem, tak stejnou cestu nyní volí jeho nástupce desty. Jak se mu bude dařit?

Tomáš „benq1“ Masaryk na MČR v drese eSuby:

  • 2015: 2. místo (hráč)
  • 2016: 3. - 4. místo (hráč)
  • 2017: 2. místo (trenér)
  • 2018: 2. místo (trenér)
  • 2019: 5. - 6. místo (trenér)
  • 2020: 3. místo (trenér)
  • 2021: 3. místo (trenér)
Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.