Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrovství světa v Excelu? Ano, rodí se nový esport v podobě tabulkové aplikace

17. 8. 2022 | 08:00 Zajímavost
Mysleli jste si někdy, že vaše dovednosti v aplikaci Microsoft Excel jsou jen pracovním plusem? Že si vystačíte s tím, co znáte a to je prostě vše? Pak zpozorněte, protože tento tabulkový procesor má svůj vlastní esport. Dokonce se již dvakrát konalo mistrovství světa a věřte nebo ne, pořádané akce jsou poměrně populární a na vzestupu.
Microsoft Excel
Microsoft Excel
Zdroj: IB Photography/Adobe Stock

Jedinečný sport proti sobě staví účastníky z celého světa, kteří se snaží vyřešit originální úkoly s cílem odpovědět na co nejvíce otázek v omezeném čase pomocí aplikace Microsoft Excel. Nejnovější událost nesla název „ALL-STAR BATTLE“ a připravil ji Financial Modeling World Cup. Konala se o na začátku srpna a byla nabitá akcí doprovozenou komentátory a analýzami.

Světový pohár ve finančním modelování ve skutečnosti probíhá již několik let, poprvé byl představen v září 2020. Soutěžící jsou vyzváni, aby řešili skutečné finanční problémy vytvářením finančních modelů v Excelu. První mistrovství světa vyhrál Australan Joseph Lau, v roce 2021 soutěž vyhrál Američan Diarmuid Early. V tomto „ALL-STAR BATTLE“ se opět objevili tito dva soutěžící, stejně jako jejich fináloví oponenti a vysoce postavení (ano, existují žebříčky) soutěžící.

Takže v podstatě ti nejlepší z nejlepších v objevování excelových vzorců. A věřte tomu nebo ne, šampionáty získávaly obrovskou sledovanost na ESPN2 (americká nadnárodní televizní síť). Turnaj byl zobrazen ve vší parádě spolu s výsledkovými tabulkami a komentátory. Excel může být opravdu matoucí a je skutečný talent umět tyto vzorce používat pod časovým tlakem.

Komentátoři jsou navíc nabití vědomostmi, metaforami a odbornost jim nechybí. Stačí si poslechnout, jak se jeden z komentátorů snaží vysvětlit strategii, kterou hráč používal. Ohlas fanoušků byl neskutečně kladný. „Pravděpodobně nejvíc vzrušující a vzdělávající sportovní událost v mém životě. Vlastně jsem se z toho pár věcí naučil,“ poznamenal jeden z diváků.

ESPN je známá tím, že se nevyhýbá zpravodajství o specializovaných sportech, vysílala například mistrovství Ultimate Frisbee, mistrovství v závodech papírových letadel a dokonce i mistrovství světa ve hraní na vzduchovou kytaru. Co od nově rodícího esportu můžeme v budoucnu očekávat, by se dalo odhadovat jen těžko. Po boku esportu v legendárním Tetrisu je tento přírůstek do kompetitivního zápolení každopádně velmi zajímavým kouskem. 

Štítky: Microsoft
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.