Přejít k hlavnímu obsahu

Posila eSuby Pogo: S Entropiq to může být jako El Clásico

12. 8. 2022 | 16:54 Wild Rift Rozhovor
Na začátku týdne eSuba oficiálně oznámila novou sestavu, který bude organizaci reprezentovat během Samsung MČR Wild Rift. Jedou z hlavních hvězd týmu je support Filip „Pogo“ Tlapa, který po Entropiq zamířil do dalšího předního tuzemského mančaftu. „Věřím, že se dokážeme zlepšit a porazíme je,“ hlásí 24letý hráč. Další výzva Poga čeká v pátek 12. srpna, kdy v 18:00 začíná finále turnajové série v Samsung MČR Wild Rift.
Pogo, nový hráč eSuby
Pogo, nový hráč eSuby
Zdroj: PLAYzone

Jak probíhal tvůj příchod do eSuby?

Začalo to tím, že potom, co jsme byli vyhozeni z Entropiq, tak jsme se snažili sestavit českou soupisku, která právě jim bude konkurovat a bude jedna z nejlepších v Česku. Oslovovali jsme s tou soupiskou různé organizace, bohužel žádná organizace nechtěla jít do Wild Rift scény. Nakonec jsme se ale domluvili s eSubou. Potom tam bylo ještě pár změn, bylo to docela zdlouhavé, ale jsem rád, že to nakonec vyšlo.

Trenér eSuby se říkal, že jakmile jsi byl volný, musel tě získat. Tudíž první krok byl ze strany eSuby?

Poté, co jsem se stal free agentem, tak jsem dostal nabídku od eSuby. Měl jsem tryouty, ale v té době tam ještě byla jiná soupiska a ta mi nepřišla jako upgrade. Rozhodl jsem se té nabídky hned ze začátku nevyužít. Měli jsme tým Adu, Nea, Nedro a já a ještě spolu s CarrotCopem jsme se snažili mít svůj tým a oslovovat organizace. Nakonec velká část soupisky přešla pod eSubu.

V barvách svého bývalého týmu Entropiq sis zahrál také na MČR a skončil čtvrtý. Jak na turnaj vzpomínáš?

S odstupem času na to vzpomínám dobře. Poprvé jsem byl na esportové stage, ale v ten moment mě to hodně mrzelo. Myslím si, že jsme měli hodně našlapanou sestavu a ve skupině jsme hráli velice vyrovnaně s IMPORTant Players a myslím, že jsme určitě měli na to se dostat do finále. Přišlo mi, že jsme i v semifinále hry vedli, byli jsme lepší, ale nedokázali jsme to dotáhnout do vítězného konce. Tenkrát jsem byl zklamaný, ale teď to beru už jako cennou zkušenost a doufám, že mi pomůže na dalším MČR, abychom se s eSubou umístili dobře.

 V poslední kvalifikaci jste bez větších problémů vyhráli, byl jsi spokojený s výkonem?

Ano, ale ty těžší soupeři nás budou čekat v pátek ve finále a doufám, že tam dokážeme zopakovat dobré umístění.

Chtěl by ses potkat s Entropiq a zahrát si tak proti bývalému zaměstnavateli?

Myslím si, že ty zápasy s Entropiq na české scéně mohou být něco jako takové El Clásico ve fotbale. Doufám, že se jim začneme vyrovnávat a budeme mít na to je porazit. Zatím jsme s nimi hráli třikrát a třikrát jsme prohráli. Ale přijde mi, že oproti Entropiq můžeme mít výhodu v tom, že víc trénujeme, máme stabilní sestavu, která spolu hraje každý den. Do začátku MČR je ještě dost času. Věřím, že se dokážeme zlepšit a porazíme je.

Jak často tedy trénujete a jak probíhají vaše tréninky?

Víceméně jsme v kontaktu každý den, běžně však máme 1-2 volné dny v týdnu, záleží. Když máme volný den, tak hrajeme scrimy, zahrajeme si třeba tři zápasy a pak si o nich promluvíme, podíváme se na ně a domluvíme se, co chceme trénovat další den. Případně máme individuální tréninky s naším trenérem Micrem, kde si vybereme část té naší zodpovědnosti, na kterou se budeme soustředit. Já jako support se třeba jednu hru soustředím na rotace, další na wardy...

Slušná porce hráčů, která hraje Wild Rift, se ke hře dostane přes League of Legends. Měl jsi to podobně?

Tak napůl. Lolko jsem hrál asi před deseti lety, když mi bylo čtrnáct, ale celou dobu jsme sledoval League of Legends scénu, především LEC a Worlds. Chtěl jsme v té době s LoL zůstat v kontaktu, ale neměl jsem čas ani počítač na to, abych hrál počítačovou verzi. Asi 3-4 roky zpět jsem začal hrát Vainglory, což byl takový můstek mezi mobilními MOBA hrami. Věřím, že na české scéně je dost hráčů, kteří také hráli Vainglory. To mě bavilo hodně. Hra ale přestala být podporováno. Následně však vyšel Wild Rift, takže to bylo krásné spojení toho, co jsme hrál v dětství a co jsem sledoval v dospělosti. Tak jsem se rozhodl s tím začít.

Jak se ti líbí momentální stav Wild Riftu? Sedí ti změny, které Riot Games implementují?

Líbí se mi, že se snaží tu hru posouvat a mají nějakou myšlenku, jak by měla hra optimálně vypadat a zhruba každé dva měsíce k tomu udělají další krůček. Je to pro hráče příjemné, protože vidí, že Riot Games se snaží hru neustále zlepšovat a přijde mi to super. Zároveň podle má podle mě super balanc mezi casual hraním, kdy si to třeba zapnou spolupracovníci při přestávce jako formu team buildingu a mezi tím, když je profi tým, co v tom vidí budoucnost esportu.

Není ve Wild Riftu těžší se přizpůsobovat novým šampionům, kteří vycházejí častěji než v League of Legends?

Na jednu stranu je to super, protože je to oživení hry. Vždy když přijdou noví šampioni, tak přinesou nový playstyle a my hráči se musíme adaptovat. Na druhou stranu minulý rok, kdy vycházeli třeba dva/tři šampioni za měsíc, tak bylo trochu moc a i samotní Riot Games potvrdili, že vydávání šampionů chtějí zpomalit, což mi přišlo jako krok správným směrem. V poslední době vyšlo hodně nových champů na supporta, což pro mě bylo trochu těžší. Člověk musí trénovat a navíc to byly picky, které nemám tak nahrané z Lolka. Pyka i Nautiluse jsem musel chvíli drillovat.

Partneři Samsung MČR Wild Rift
Partneři Samsung MČR Wild Rift
: PLAYzone
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).