Přejít k hlavnímu obsahu

Historické drama. Fnatic senzačně postupují, pokračuje i Patrik

15. 8. 2022 | 19:50 League of Legends Reportáž
Poslední kolo základní části LEC mělo naprosto vše, co si mohli fanoušci přát. Vyrovnané hry, parádní comebacky a úžasné příběhy. Jeden z nich napsali i Fnatic v čele s Markem „Humanoid“ Brázdou, když vyhráli tři zápasy v řadě a zajistili si play-off. Do top 6 se probojovali také XL s Patrikem „Patrik“ Jírů, kteří v rozhodujícím špílu vyřadili Carzyyho Vitality.
Fnatic postoupili do play-off
Fnatic postoupili do play-off
Zdroj: Wojciech Wandzel/Riot Games

Před osmým kolem evropské nejvyšší soutěže v League of Legends to s Fnatic nevypadalo dobře. Byli na děleném šestém místě, s XL měli negativní vzájemné skóre a ani rozpis utkání nebyl nikterak povzbuzující.

První a ohromně důležitý krok proti Astralis byl úspěšný. Svého soka v boji o šesté místo FNC přehráli a dostali se do výhodné pozice. XL totiž svůj první duel osmého týdne nezvládli, Fnatic se osamostatnili na poslední postupové příčce.

Druhý hrací den už XL nepodcenili a proti SK si připsali ohromně důležité vítězství. Na Fnatic byl dál vyvíjen obří tlak, museli vyhrát, pokud se chtěli udržet v boji o play-off. Proti Vitality se v 51 minut dlouhé hře ukázal v perfektní formě hrající Elias „Upset“ Lipp, jenž se svou Zeri (14/1/1) ovládl Summoner's Rift.

Najednou se v mixu týmů bojujících o přežití objevili také Vitality s Matyášem „Carzzy“ Orságem, kterým stačila ze super weeku jediná výhra. V neděli měli poslední šanci.

Den D

14. srpna se rozhodovalo o všem. Fnatic, Vitality a XL bojovali o poslední dvě postupová místa.

Nedělní dění odstartovali vítězně právě Patrik „Patrik“ Jírů a spol. XL proti Astralis nezaváhali a v klidu si dokráčeli pro triumf. Tlak byl opět na straně soupeřů. Jako první jej pocítili Vitality, kteří ani na třetí pokus nedokázali získat potřebné body do tabulky, proti Rogue padli, a čekali na výsledek FNC.

Jedna z nejúspěšnějších evropských organizací historie musela vyhrát. Překazit vítěznou jízdu chtěli Misfits. Matúš „Neon“ Jakubčík mohl zmařit snahu Fnatic. To se mu však nepodařilo.

Upset dostal znovu do rukou Zeri a opět řádil. Výborný výkon předvedl s Ahri také Marek „Humanoid“ Brázda, jenž svým proaktivním výkonem výrazně pomohl FNC k dokonání parádního comebacku. Ani 20. play-off v LEC se neobejde bez Fnatic. Ti se v tiebreakeru na konci dne opět utkali s MSF, tentokrát byli neúspěšní a do play-off jdou z pátého místa.

Supertým v koncích

Rozhodnout se muselo ještě o šesté příčce. Vitality se postavili XL, na botlane se odehrál duel dvou českých ADC: Matyáš „Carzzy“ Orság vs. Patrik „Patrik“ Jírů.

Zápas byl dlouhou dobu vyrovnaný, týmy byly opatrné, byla cítit důležitost zápasu. XL začali postupně vyhrávat teamfighty a ve 30. minutě získali Barona. Ten se ukázal jako zlomový. Vitality nedokázali odolat síle soupeře, prohráli další potyčku v jungli a sekundy poté sledovali, jak jejich Nexus exploduje.

Jeden z předsezónních favoritů tak končí před branami play-off a XL se podruhé v řadě  podívají mezi nejlepší šestku.

Play-off LEC je na programu 26. srpna - 11. září. Všechny zápasy se odehrají formátem BO5, přičemž čtyři nejlepší týmy se kvalifikují na letošní světový šampionát (dva do skupin, dva do Play-In).

Play-off LEC
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).