Přejít k hlavnímu obsahu

Masivní plány pro rok 2023! Nové ligy, turnaje i ekosystém. Jaká je budoucnost VALORANTu?

18. 8. 2022 | 09:52 VALORANT Preview
Populární titul od Riot Games čeká změna. Jedná se překopání celého systému VCT, kde působí nejlepší hráči a týmy a soutěží spolu na té nejvyšší úrovni. Jedná se o frančízing, který ujedná nejenom spolupráci s konkrétními organizacemi, ale také otevře dveře talentům. Rok 2023 je podle Riot Games pouze začátek.
VCT 23
VCT 23
Zdroj: Riot Games

S rostoucím počtem hráčů, fanoušků a týmů přichází pro další sezónu populární hry změny. Regionální okruh Challengers poroste spolu s expanzí samotného esportu.

Challengers budou hrát důležitou roli – objevování nových talentů, testování týmů aspirujících na účast v mezinárodních ligách a propojení esportu a hry.

Příští rok dojde k rozšíření Challengers tak, aby pokryly více hráčů ve více regionech. Kromě toho týmy, které startují v Challengers, budou mít cestu do mezinárodních lig a nakonec i na celosvětové akce.

Pyramida ekosystému od roku 2023
Pyramida ekosystému od roku 2023
Zdroj: Riot Games

Nový a rozšířený ekosystém Challengers

V roce 2023 budou Challengers zahrnovat více než 20 lig po celém světě, což zajistí, že každý hráč VALORANTU bude mít cestu k uskutečnění svých soutěžních snů.

Tyto Challengers ligy budou poskytovat vysoce organizované soutěže, které začínají otevřenými kvalifikacemi a rozdělí nejlepší týmy do dvou splitů několikatýdenního hraní pravidelné sezóny.

Každý split vyvrcholí play-off turnajem, kde bude jeden tým korunován jako šampion dané ligy. Aby bylo zajištěno, že těmto hráčům a týmům bude věnována pozornost, kterou si jejich dovednosti zaslouží, dostanou největší ligy Challengers vyhrazený čas vysílání, který budou naplánována tak, aby se předešlo konfliktům s mezinárodními ligovými zápasy.

Regionální ligy po celém světě
Regionální ligy po celém světě
Zdroj: Riot Games

Challengers Ascension

Poskytování aspiračních cílů je nezbytné k tomu, aby si nejtalentovanější týmy a profesionálové v esportech vybrali VALORANT jako hru, které věnují svůj čas a úsilí.

Příští rok vyvrcholí ligy Challengers v každé ze tří oblastí novou sérií událostí, která bude korunovat nejlepší tým na jejich území. Týmy, které si zajistí vítězství ve třech turnajích Challengers Ascension, získají místo v mezinárodní lize v následujícím roce.

Cesta na soutěže
Cesta na soutěže
Zdroj: Riot Games

Postup do mezinárodních lig

Každý rok se mezinárodní ligy rozšíří o jeden tým, dokud v roce 2027 nedosáhnou limitu 14 týmů. Týmy, které vyhrají Challengers Ascension, získají dvouletý postup do mezinárodní ligy svého území.

Povýšené týmy budou mít příležitost ukázat se proti týmům mezinárodní ligy během sezóny VCT, získat podobné ligové výhody a stejnou šanci kvalifikovat se do světových turnajů Masters a Champions. Po dvou letech se týmy vrátí do své ligy, aby se probojovaly zpět prostřednictvím turnajů Challengers a Ascension.

Kalendář na příští roky
Kalendář na příští roky
Zdroj: Riot Games

Cesta začíná

„Věříme, že cesta k šampionům, by měla začít přímo ve VALORANTu. Začátkem tohoto roku jsme se podělili o počáteční detaily herního soutěžního systému pro vás a vaše spoluhráče, který přesahuje hodnocení,“ hlásí Riot Games. 

Vývojářský tým VALORANT se zaměřuje na zajištění toho, aby základní zkušenost splňovala očekávání hráčů ve velkém. „Máme obrovské ambice integrovat tento systém přímo do VCT.“ Při pohledu do roku 2024 dostanou nejlepší týmy vycházející z tohoto systému šanci kvalifikovat se přímo ze hry do Challengers. „Chceme vytvořit bezproblémové spojení mezi VALORANTem a VCT v globálním měřítku prostřednictvím mostu zlomových okamžiků, kde si týmy Challenger s nejnižším hodnocením musí uhájit své místo před nejnovější várkou online superhvězd.“ Do konce roku budeme mít v tomto systému další informace.

Co bude dál?

Letos na podzim budou zveřejněny konkrétní informace o otevřených kvalifikacích každého regionu, rozvrhu Challengers a turnajích Ascension. To poskytne aspirujícím týmům jasný plán na další kroky jejich VALORANT cesty.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.