Přejít k hlavnímu obsahu

Od xPekeho po Humanoida. Fnatic čeká 20. evropské play-off

23. 8. 2022 | 18:24 League of Legends Zajímavost
Od jara 2013 jsou Fnatic součástí EU LCS/LEC. Jako jediná organizace se zúčastnili všech dvaceti splitů nejvyšší evropské soutěže v League of Legends, ve všech případech se navíc probojovali do vyřazovací části. V té dokáží bojovat o tituly, ale také zklamat a zůstat daleko za očekáváním.
Slavní midlaneři z FNC
Slavní midlaneři z FNC
Zdroj: Riot Games, koláž PLAYzone

Dvacet splitů, dvacet postupů do play-off. To je bilance, kterou se mohou pyšnit v největších světových ligách pouze Fnatic. Organizace zahalená do černé a oranžové se vždy dostala mezi elitu svého regionu. Ne vždy to ale bylo s čistým štítem.

Raná dynastie

Spring Split v roce 2013 byl začátkem našeho téměř desetiletého příběhu. Do EU LCS tehdy vstupovala organizace Fnatic jako jeden z hlavních favoritů. I přes problémy s věkovými restrikcemi, které nesplňoval supertalentovaný Martin „Rekkles“ Larsson, se probojovali až do finálové BO5 série, kde porazili ruské Gambit 3-2 a stali se prvními vládci EU LCS.

Začátek letní části Fnatic nevyšel podle představ. Split nezačali dobře a po deseti hrách sáhli po změně v soupisce. S novou akvizicí Johanesem „Puszu“ Uibosem se FNC i přes šílený tiebreaker mezi čtyřmi celky umístili na druhém místě v základní části, v play-off ztratili proti Evil Geniuses a Lemondogs jen jedinou hru a titul obhájili. Jako nejvyšší seed postoupili na světový šampionát, na kterém se probojovali až do semifinále, kde prohráli s RNG 1:3.

Čtvrtá sezóna znamenala definitivní nástup švédského 17letého Martina Larssona. S mírnými potížemi nakonec na jaře Fnatic zopakovali příběh z léta 2013 - druhé místo po 28 kolech a v play-off vítězství. První opravdová překážka přišla v Summer Splitu. Alliance v čele s Henrikem „Froggen“ Hansenem ovládli Evropu a sesadili Fnatic z trůnu. Problémy pokračovaly i na světovém šampionátu, FNC vypadli již ve skupině a slavná sestava v čele s Enriquem „xPeke“ Martínezem, Laurim „Cyanide“ Happonenem a Paulem „sOAZ“ Boyerem se rozpadla.

Fnatic v roce 2013
Fnatic v roce 2013
: Fnatic

Rekordy a pády

Do roku 2015 vstupovala organizace se čtyřmi nováčky. Nikdo nevěděl, co od Fnatic čekat. Většina fanoušků však byla skeptická. Legendy nahradila mladá krev včetně korejské top side. Kim „Reignover“ Yeu-jin a Heo „Huni“ Seung-hoon byli posilami z regionu, který ovládal svět League of Legends. Jenže zkušeností měli pramálo, pro Huniho šlo dokonce o první profesionální angažmá.

Netrvalo však dlouho a nové tváře ukázali, proč dostali šanci. Jarní split vyhráli, na MSI dokázali konkurovat i legendární sestavě SKT T1. V létě se po půlročním odloučení vrátil Martin „Rekkles“ Larsson a vznikla jedna z nejsilnějších sestav v historii evropského LCS. Fnatic neprohráli v základní části jediný mač, o první hru přišli až ve vítězném finále proti Origen. Stejně jako v roce 2013 se FNC probojovali do semifinále Worlds, tentokrát padli rukami KOO Tigers 0:3.

Sezónu 2016 by většina fanoušků Fnatic nejraději smazala ze své paměti. V týmu se prostřídalo devět hráčů, na toplane a supportu nedokázal tým najít ideální posily. Na jaře zaznamenali Fnatic nejhorší umístění v historii organizace (6. místo), na Worlds se nekvalifikovali a čekala je další porce personálních změn. Série postupů do play-off však zůstala nepřerušena.

Sestava Fnatic v létě 2015
Sestava Fnatic v létě 2015
: LoL Esports

Claps a finále Worlds

Již zmiňovaná série ale mohla velice rychle skončit. Fnatic totiž s novou sestavou pro rok 2017 ve skupině A jarního LCS bojovali do posledního zápasu o postup do play-off. Jen legendární Rekklesův Kennen dokázal zachránit FNC před ostudou. Léto už bylo ze strany tradičního týmu lepší, svou skupinu dokonce vyhrál, o problému s postupem do vyřazovací části tak tentokrát nemohla být řeč. I desáté play-off bylo s účastí Fnatic.

Do roku 2018 šla organizace s jedinou změnou. Na supporta nastoupil Zdravets „Hylissang“ Iliev Galabov, na top se pak postupně po bok sOAZe přidal Gabriël „Bwipo“ Rau. Přišlo tak kvalitní posílení na problémových pozicích. Zřejmě nikdo však nečekal, že Fnatic čeká nejúspěšnější sezóna v historii.

Dvě vítězství v základní části, dva tituly po bezproblémových play-off. FNC vládli Evropě a chtěli dobýt svět. Zastavili je až iG ve finále mistrovství světa.

Fnatic na Worlds
Fnatic na Worlds
: LoL Esports

Roky půstu

Cíl Fnatic před každým splitem je jasný - titul. Nic jiného by se ani od druhé nejúspěšnější organizace evropského League of Legends nečekalo. Jenže od slavného roku 2018 jsou Fnatic bez úspěchu.

V letech 2019-2020 se FNC pohybovali vždy těsně pod vrcholem. Stabilní sestava skončila v základní části vždy mezi nejlepší čtyřkou. Postup do play-off byl samozřejmostí, BO5 Fnatic sedli a vždy z toho byla medaile. Ani jednou však neměla zlaté zbarvení. Tři finále, tři prohry s G2 v čele s bývalou hvězdou organizace Capsem. Nejbolestivější byl letní boj o titul v roce 2019. Tehdy musela rozhodovat pátá hra. Tu Fnatic nezvládli a zbyli jim oči pro pláč.

Loňská sezóna byla pro tým zlomová. Po pěti a půl letech odešla legenda, Martin „Rekkles“ Larsson se přidal ke Capsovi a posílil úhlavního nepřítele z G2. Role ADC se nově zhostil Elias „Upset“ Lipp, midlane FNC se stala domovem Yasina „Nisqy“ Dinçera.

Dlouho to připomínalo nechvalně známý rok 2016. Nekonzistentní výkony, hledání identity a boje o top 6. Znovu to však Fnatic v obou případech dotáhli do play-off a tentokrát i na Worlds. Série byla prodloužena na osmnáct účastí.

Fnatic v léte 2021
Fnatic v léte 2021
: LoL Esports

Tragédie nebyla daleko

A dostáváme se do roku 2022. Fnatic přivítali hned tři nováčky včetně českého midaře Marka „Humanoid“ Brázdy. Posílený mančaft byl pasován do role favorita, na jaře to vypadalo dlouhou dobu slibně. Jenže v druhém kole play-off prohráli FNC s Rogue a následně dostali lekci od G2. Zlato se dál vyhýbalo.

Současný split byl pro dlouhodobé podporovatele celku nepříjemným déjà vu. Až poslední špíl proti Misfits rozhodoval o tom, zda se Fnatic ukáží i ve vyřazovací fázi LEC. Před začátkem závěrečného týdne se jejich šance blížily nule. Jenže kouzlo play-off je příliš silné a ani Matúš „Neon“ Jakubčík se svým týmem nedokázal ukončit šňůru Fnatic.

Nyní stojí před Humanoidem a spol. náročný úkol. Pokud chtějí postoupit na Worlds, musí vyhrát alespoň dvě BO5 série. Načasují ideálně formu? Cesta FNC v play-off LEC začíná v neděli 28. srpna zápasem proti XL.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).