Přejít k hlavnímu obsahu

Česká bitva končí reverse sweepem! Humanoid jde dál, Patrik končí

29. 8. 2022 | 12:33 League of Legends Reportáž
Série jako hrom! Fnatic a XL se utkali v prvním kole dolního pavouku play-off LEC. Po obrovské bitvě, která došla až do páté rozhodující mapy, nakonec do zápasu proti Misfits nastoupí Fnatic. Tým kolem Marka „Humanoid“ Brázdy prohrával 0:2, i tak se dokázal vrátit do série a zvítězit. Nejlepším hráčem utkání byl zvolen Iván „Razork“ Martín.
Marek "Humanoid" Brázda
Marek "Humanoid" Brázda
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games (s povolením)

V neděli 28. srpna 2022 se psala historie. Poprvé od svého vzniku zvládla organizace Fnatic dokončit reverse sweep v BO5 sérii v League of Legends. Těžko uvěřitelná statistika u týmu, jenž je součástí kompetitivního LoL již dvanáct let. Proti XL své prokletí FNC zlomili.

Stačilo jen málo, a Fnatic se mohli loučit s play-off LEC jen po třech zápasech. Patrik a spol. totiž nastoupili do série ve velkém stylu, po chaotické první hře měli tu druhou XL pevně pod kontrolou, na Summoner's Riftu diktovali tempo a měli tak k dispozici tři matchpointy. Jediná výhra stačila k tomu, aby se XL dostali o krůček blíž k postupu na Worlds a vyřadili Fnatic.

I přes nepovedenou early game se zdálo být hotovo. Po neuvěřitelně kolísavé late game se ve 44. minutě XL probojovali do báze Fnatic. Místo Elder Draka zvolili pokus o ukončení hry. A to se jim stalo osudným. Martin „Wunder“ Hansen trefil perfekntí Explosive Cask, kterým odhodil Patrika pod Nexus věže a následně spolu se svými spoluhráči odstranil z cesty také Nukeducka a Mikyho. O dva teleporty na toplane později už FNC ničili základnu XL a udrželi si naději na reverse sweep.

Dlouho vyrovnaná byla také čtvrtá hra. Fnatic předvedli znovu o něco lepší early game, XL si následně poradili s horším startem a rychle dorovnali tempo soupeře. Rozhodující moment zápasu přišel na začátku 32. minuty. Iván „Razork“ Martín podtrhl svou fazónu z celé série a ukradl Barona přímo před očima Markoona. O chvíli později už Nexus XL explodoval a streamem se rozezněla neoficiální hymna LoL Esports Silver Scrapes.

Do rozhodující bitvy nastoupil Patrik se Sivir, po boku měl Mikyho Yuumi. Ideální draft pro botlane XL, počtvrté v sérii se dočkala jedné z nejsilnějších možných dvojic. Ani to ale nestačilo.

Nic se nedařilo. Průběh série očividně ovlivnil psychickou pohodu XL. V teamfightech se nedařilo trefovat ultimátní schopnosti na správné terče, stejně jako v předchozích hrách XL úspěšně ignorovali jakoukoli možnost sejmout draka. Fnatic si vybudovali pohodlný náskok a po 37 minutách mohli slavit historický reverse sweep.

V dalším kole play-off LEC se Fnatic utkají s Misfits. Vítěz sebere poslední volnou místenku na letošních Worlds, pro poraženého rok 2022 skončí zklamáním.

O víkendu se rozhodlo o prvních třech postupujících na světový šampionát. Rogue přehráli MAD Lions, kteří následně díky vítězství G2 Esports získali jistotu top 4. Všechny zmíněné mančafty nebudou na Worlds chybět, pořadí určí následující utkání v upper a lower bracketu.

Harmonogram play-off LEC
2. září 18:00MisfitsFnatic2. kolo LB
3. září 17:00G2Roguefinále UB
4. září 17:00MAD LionsMSF/FNC3. kolo LB
10. září 17:00Poražený finále UBVítěz 3. kola LBfinále LB
11. září 17:00Vítěz finále UBVítěz finále LBfinále LEC
Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).