Přejít k hlavnímu obsahu

V patnácti mu diagnostikovali Crohnovu chorobu. Na mistrovství teď poráží nejlepší týmy světa

6. 9. 2022 | 10:06 VALORANT Reportáž
Crohnova choroba je chronické zánětlivé onemocnění trávicího traktu. Pacient trpí bolestmi a jeho fyzický i psychický stav je na první pohled patrný. Přesto se Brendan „BcJ“ Jensen rozhodl být profesionálním hráčem a na istanbulské stagi nyní porazil samotné favority turnaje.
Brendan „BcJ“ Jensen
Brendan „BcJ“ Jensen
Zdroj: VCT

APAC region nezažívá na světovém šampionátu skvělé časy. Po vypadnutí BOOM Esports končí také XERXIA, která v eliminačním zápase nestačila na jihoamerickou sestavu KRÜ Esports. Poslední nadějí jsou fanoušky milovaní Paper Rex, ale oni to nebudou mít jednoduché, aby se vůbec probojovali ze skupiny.

Loučí se také FURIA Esports, jež neskutečně zatopila hvězdám s Fnatic. Enzo „Enzo“ Mestari, který tým podržel na kodaňské stagi nemá vůbec kvalitní formu. Naopak kdo zažívá turnaj svého života je James „Mistic“ Orfila, jenž je dokonce produktivnější než samotný Nikita „Derke“ Sirmitev. Ostrovní organizace napínala diváky až do třetí mapy, kdy rozhodující kolo uhrála a udržela se v turnaji. Pokud ale bude chtít pomýšlet na postup do play-off, bude muset 100 Thieves oplatit porážku, kterou jim uštědřili posledně.

Nakonec jsme se dočkali také odloženého zápasu mezi XSET a FPX. Vítězové posledního mezinárodní soutěže Masters byli horkými favority celého Champions, ale úvodní mapu nezvládli podle představ. Mohl za to především dvaadvacetiletý Brendan „BcJ“ Jensen, který fénixe uhasil a dominoval celému zápasu.

To vše navzdory faktu, že jej sužuje chronická Crohnova choroba. Příčina Crohnovy není známa, je ale spojena s imunitou a Brendan také podstupuje pravidelně infuze a musí se držet diety. I koukání do monitoru mu dělá problémy, přesto s podporou své rodiny, především svého otce, dokáže úspěšně soutěžit. Projevy nemoci se ale mohou dostavit kdykoliv, i během důležitého zápasu se může potýkat se střevními problémy. BcJ to však překonává a ukazuje světu, že i on je schopný dosáhnout na titul.

Druhá mapa byla naopak ale zase v kompletní režii evropských hvězd, Ardis „ardiis“ Svarenieks byl naprosto famózní a 29 killy a 438 ACS podal doposud nejlepší individuální výkon ze všech hráčů v turnaji. Na ovládnutí série to ale nestačilo, rozhodující mapu se XSET rozhodli ovládnout za každou cenu. Mladičký talent Zachary „zekken“ Patrone opět ukázal, proč by si na něj měly celky dávat pozor a fénixové padli.

Nicméně je čeká druhá šance. Istanbul dnes čeká pauza, ale všechny zbylé týmy pilně trénují a připravují se na své soupeře. Program bude pokračovat ve středu, Paper Rex, poslední naděje APAC regionu, se o čtvrtfinálový spot utká s týmem Liquid. Souboj si pak zopakují jediný japonský mančaft na šampionátu ZETA DIVISION a brazilské hvězdy LOUD.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.