Přejít k hlavnímu obsahu

1v1 v League of Legends. Bývalý profesionál radí, jak vyhrávat

2. 3. 2023 | 17:55 League of Legends Tutorial
1v1 komunitní turnaje ve Vodafone PLAYzone Areně v League of Legends se blíží a my vám přinášíme šest tipů a triků, jak v gentlemanském duelu excelovat. Svými postřehy přispěl také Tomáš „Mortsche“ Anděl, přední česko-slovenský komentátor a bývalý toplaner týmů eXtatus či Brute.
League of Legends
League of Legends
Zdroj: Riot Games

1) Správný šampion je základ

1v1 souboje jsou specifické. Šampioni, kteří jsou dobří v klasické 5v5, nemusí být v duelu tak silní. Výběr správné postavy je základem úspěchu. Mortsche vytipoval hned deset šampionů, kteří mohou v 1v1 excelovat. Možností je ale pochopitelně víc.

Jakého šampiona vybrat do 1v1?

  • Heimerdinger
  • Pantheon 
  • Nunu 
  • Rumble
  • Tryndamere
  • Tristana 
  • Lucian
  • Annie
  • Draven 
  • Rek'Sai

2) Hrát na přednosti postavy

Možností, jak vyhrát 1v1 v League of Legends, je hned několik. Většina turnajů uznává tři způsoby: first blood, 100 zneškodněných minionů či první zničená věž.

Různí šampioni se hodí na odlišné strategie. S ADC mohou hráči farmit a soustředit se na hranici 100 minionů, s Rek'Sai nebo Pantheonem mají slušný kill pressure a mohou hrát spíše agresivně. Je důležité znát silné stránky svého picku a přizpůsobit se jim.

3) Počítat se šampionem soupeře

Stejně jako se svým pickem musí hráč brát v potaz i šampiona na druhé straně Howling Abyss. „Když máš slabší 1v1, budeš spíš farmit, když máš silnější all-in, tak budeš hrát agresivněji. Je třeba si říct, jak chceš ten zápas odehrát,“ upozorňuje Mortsche. 

1v1 turnaj

4) Sledovat healy

Health Relic může být rozdílem mezi životem a smrtí. Na Howling Abyss se objevují celkem čtyři, na obou polovinách mapy dva. Při zmáčknutí tlačítka Tab na klávesnici jsou vidět odpočty, kdy se jednotlivé Health Relicy znovu objeví na mapě.

„Pokud pushuješ, můžeš využít Relicu soupeře a dostat jej tak pod tlak,“ radí Tomáš „Mortsche“ Anděl.

5) Vybírat správné potyčky

Během 1v1 zápasů je zakázán Recall a hráči se na své základně nemohou vyléčit, jak tomu je na Summoner's Riftu. Každý trade a fight je tak extrémně důležitý. Jedna špatná potyčka a zápas může být rozhodnutý.

Velkou roli hrají minioni. „Nesmíte fightit do nepřátelských minionů. Jakmile jich má soupeř hodně, nezačínejte trady,“ říká Mortsche. Zároveň je znovu důležité počítat se silnými stránkami obou šampionů. Můžete tak například využít sustainu své postavy a přežít.

6) All-Star může pomoci

Od roku 2013 pořádají Riot Games akci All-Star. Nejlepší hráči z celého světa se sejdou na zábavném eventu, během kterého si mimo jiné vyzkouší speciální herní módy jako 1v1.

All-Star je možné  využít k nastudování 1v1 strategií. Pravidla bývají odlišná, základy však zůstávají. Mějte také na paměti staré patche, šampioni z předchozích All-Star turnajů nyní nemusí tolik fungovat.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).