Přejít k hlavnímu obsahu

Svitavský kotel opět ve varu. Jak vypadalo finále české ligy z pohledu televize?

13. 9. 2022 | 11:10 League of Legends Reportáž
Svitavy jsou na domácí esport scéně obrovským pojmem. Mohou za to především vášniví fanoušci, kteří sem vždy ve velkém počtu dorazí, rozpoutají takzvaný svitavský kotel a sledují, kdo se stane králem nejvyšší české ligy v League of Legends. Na finále soutěže Mastercard Hitpoint Masters se vyrazili podívat i reportéři z pořadu CNN Prima Gaming. 
Turnaj Hitpoint Legends doprovázela bouřlivá atmosféra
Turnaj Hitpoint Legends doprovázela bouřlivá atmosféra
Zdroj: Hitpoint.cz

O výsledcích tuzemské League of Legends ligy není třeba zdlouhavě mluvit. Pro titul si překvapivě došli hráči eSuby, kteří ve finále pokořili letošního vládce domácího lolka Entropiq. Reportéři CNN Prima News se více zaměřili na fenomenální atmosféru, jež tradičně doprovází turnaj ve Svitavách. A také se zaměřili na nekončící problémy se získáním víza pro tureckého junglera Entropiq Mustafu „Rames“ Korkmaze.

Tato situace černo-zeleným barvám nesvědčí. Stejně jako v červnu na Prague Champs, i na finále Hitpoint Legends se tým musel obejít bez Ramese a dorazil jen ve čtyřech. Osmnáctiletý jungler musel hrát online ze svého domova v Turecku. „S vízy pro něj bojujeme už pár měsíců, ještě máme malinkaté světýlko naděje, ale v zásadě se nám to jeví jako extrémně složitý problém k vyřešení. Pustit mladého Turka do Evropské unie je složitější než jsme si dokázali připustit na začátku jeho angažmá,“ řekl k celé situaci šéf týmu Daniel Kloud.

Podle Klouda panuje obava, že by se hráč odmítl se vrátit domů: „Přestože dokládáme, že je profesionální hráč, má tady smlouvu a ukazujeme zpáteční letenku, tak bohužel esport asi ještě nemá takové jméno u lidí, kteří o tom rozhodují, a narazí na rozhodnutí lidí na konzulátu.“ Také support Petr „Denyk“ Haramach z toho není zrovna radostný: „Je to o něco horší, než kdyby Rames byl s námi a prožíval s námi, co prožívá celý tým. Takhle je to na dálku, bavíme se přes komunikační program Discord. Je to těžší, kdyby byl s námi, tak by se tým zlepšoval rychleji.“

 

Svitavy jako místo pro setkání komunity

Turnaj ve svitavské Fabrice je v LoL komunitě vyhlášenou akcí. Kromě fanoušků sem často rádi míří i bývalí profesionální hráči nebo ti, kteří právě hrají v zahraničních týmech. „Svitavy jsou jako sdružení komunity u celoroční ligy, která se tu odehrává. Já se sem moc rád vracím, několikrát jsem si tu zahrál a atmosféra je tu skvělá, takže jsem rád, že se sem můžu opět podívat,“ uvedl Jakub „Dreedy“ Viceník, hráč španělské Barcelony.

Populární streamer a komentátor Petr „Xnapy“ Jirák zase tuto akci připodobňuje podobnému setkání, jako když se vrací za rodinou. „Je to místo, kde to všechno začalo, vracet se sem je hrozně přirozený a jednoduchý. Cítím se jako bych se vrátil za babičkou domu a měl tam připravenou bábovku,“ vtipkoval Xnapy. Oblibu turnaje potvrzuje i chování fanoušků. Ti od samého počátku bouřlivě fandili a týmy vybičovali k neuvěřitelným výkonům. Ačkoliv se turnaj protáhl až do nočních hodin, tak fanoušci si z toho těžkou hlavu nedělali. 

Když v průběhu finále došlo k další z mnoha technických přestávek, stovky fanoušků mohutně skandovaly: „Pauza, pauza, pauza!“ a užívaly si, že po tříleté pauze mohou opět být ve Svitavách. „Je to neuvěřitelné. My se po třech letech vrátili do svitavského kotle. Vyprodali jsme on-line předprodej a je tu 600 fanoušků, kteří vytváří fantastickou atmosféru,“ radoval se v průběhu večera hlavní organizátor Ondřej „smOke“ Báča. 

Novinář s vášní pro esport. Na CNN Prima News připravuji a moderuji pořad o hrách a esportu CNN Prima Gaming.