Přejít k hlavnímu obsahu

Evropská dominance! Hvězdný Derke smázl americkou sestavu, Fnatic míří do čtvrtfinále

9. 9. 2022 | 09:48 VALORANT Reportáž
Skupinová fáze je za námi a istanbulská stage projde změnou. Otevře se publiku, které přijde sledovat osmičku těch nejšpičkovějších celků na světě. Poslední dva spoty v play-off pro sebe uzmuli evropské týmy FunPlus Phoenix a Fnatic, kteří jako znovuzrození.
Fnatic Derke
Fnatic Derke
Zdroj: VCT

Argentinská organizace KRÜ Esports na loňském mistrovství málem senzačně prošla až do finále, ale od té doby se jí na mezinárodních akcích tolik nedaří. O možnost zopakovat úspěch je tentokrát obrali poslední Masters šampioni FunPlus Phoenix. Když se spolu tyto dva mančafty střetly v úvodním zápase, bylo to neuvěřitelně vyrovnané a fénixové jen tak tak sérii ovládli.

Tentokrát to ale bylo představení na úplně jiné úrovni. Kapitán týmu Kyrylo „ANGE1“ Karasov věnoval přípravě neuvěřitelně velké množství času a úsilí, aby si se svými spoluhráči zajistil postup mezi nejužší elitu. To se mu vyplatilo a odměnilo sladce výsledky 13:9 a 13:4. Opět jsou tedy zpět ve své formě a budoucí nepřátelé to nebudou mít jednoduché. V pátek od 19 hodin to okusí jediný zbylý asijský celek, korejští DRX.

Ze strany hráčů Fnatic to napoprvé byla bída, když čelili 100 Thieves. I oni se ale pilně připravovali a ostrovní organizace hned začala sklízet ovoce. Výprask, který dostali od nejmladšího účastníka turnaje Emira Ali „Alfajer“ Bedera, byl nepřehlédnutelný. Mladičký sedmnáctiletý talent si rozhodně nechtěl nechat ujít příležitost podívat se před domácí burácející publikum, jakožto jediný hráč turecké národnosti na Champions.

Američtí střelci se pokusili vyrovnat sérii na Ascentu, což byla pro hráče v oranžovo-černých dresech v poslední době tragédie. Proto přišla změna, hvězdný Nikita „Derke“ Sirmitev oprášil svou Jett, kterou na scéně hrál na posledy v březnu, a začala strhující podívaná. S ničím takovým 100T nepočítali a i přes kompetitivnější výkony na evropskou mašinu nestačili. Evropa úspěšně protlačila celou svou delegaci do play-off.

Páteční program bude kromě výše zmíněného duelu obsahovat také jihoamerický střet. Leviatán a LOUD odšpuntují čtvrtfinálová klání. Poražení nicméně budou mít stále šanci se k titulu mistrů světa probojovat, hraje se totiž Double Elimination formát. Nikdo ale nechce prohrát hned v 1. kole.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.