Přejít k hlavnímu obsahu

České a slovenské hráčky si zastřílí o postup na Bali. Kdo oblékne národní dres?

11. 9. 2022 | 08:44 Counter-Strike 2 Turnaj
Součástí letošního mistrovství světa v elektronických esportech bude i ženský turnaj v Counter-Strike: Global Offensive. Evropa má na světovém finále bohužel jenom jeden slot, o který se celý region popere v online kvalifikaci. Do ní se zapojí i český a slovenský nároďák.
Miley – kapitána české reprezentace
Miley – kapitána české reprezentace
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Národní souboje ženských reprezentací se naposledy odehrávaly v rámci World Electronic Sports Games. Letošní premiéra na IESF World Esports Championship tak bude pro spoustu hráček velkou motivací. Nejinak tomu bude i v Česku. Na scéně proběhla částečná výměna generací, český výběr kombinuje čerstvou krev a zkušenosti. Kapitánkou byla zvolena Ljudmila „Miley“ Mikitová, pro kterou půjde o životní příležitost.

Po jejím boku se v základní pětici objevuje Justina „Tina“ Ducká, jež má za sebou několik mezinárodních angažmá a dvakrát si zahrála na Copenhagen Games. Kvalitu dodá i bývalá hráčka Dark Tigers nebo ROG female Michaela „Mishulkaa“ Čáslavská. Barbora „Luny“ Staňová má za sebou minulost v eSubě a Radmily „raduu“ Dolečkové jste si mohli povšimnout na Quietus Day. Náhradníci týmu je Tereza „Terez“ Sklenárová.

Chybět mezi účastníky nebude ani slovenský celek, jehož sestava ale zatím oficiálně potvrzená není. Jisté však je, že hlavní hvězdou bude Kateřina „Kat“ Vašková z nejlepšího světového týmu Nigma Galaxy. Pro výběr se dále nabízí talentovaná Lea „Xia“ Vagová nebo scénou protřelá Slávka „Mafi“ Tomšová.

Původně se mělo čtrnáct národních týmů utkat ve dvou skupinách, formát byl však kvůli kolizím s jinými turnaji zkrácen. Na všechny tak čeká jeden velký Double Elimination pavouk. Mezi hlavní favority se řadí Polsko nebo Rusko, zástupkyně elitních evropských celků ale najdeme i v mnoha jiných sestavách.

Celkový formát ženského mistrovství světa je ale poněkud nešťastný. Prosincové LAN finále na Bali sice nabídne krásný prize pool 50 tisíc dolarů, ale zúčastní se jej pouze čtyři týmy, jeden z každého koutu světa. Asie bude zastoupena domácí Indonésií, Afrika už nyní s jistotou vyšle do boje tým Namibie a složení doplní právě zástupci Evropy a Severní plus Jižní Ameriky. Právě tyto dva kontinenty však budou jasnými favority.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.