Přejít k hlavnímu obsahu

Šokující zvrat! Evropa světový titul neobhájí, korejská sestava naopak slaví historický okamžik

17. 9. 2022 | 09:03 VALORANT Reportáž
Nejdůležitější víkend v historii VALORANTU započal. Byl odhalen první finalista, a to brazilský mančaft LOUD, který překvapivě srazil na kolena OpTic Gaming. Soutěž také bude pokračovat bez evropského zastoupení, protože střelci z FPX nestačili na korejské rivaly z DRX.
Istanbulská VALORANT stage
Istanbulská VALORANT stage
Zdroj: Riot Games

Skoro jako by se historie opakovala. Jarní Masters v Reykjavíku měly před branami do grandfinále právě OpTic Gaming a LOUD. Tehdy brazilská sestava obrátila neskutečný zápas ve svůj prospěch, ale trofej nepozvedla, protože se jim soupeř v závěrečném klání pomstil a urval výhru pro sebe. Po téměř půl roce to jsou do jednoho ti samí hráči, kteří proti sobě usedli na stage, ale tentokrát se jedná o Champions, vrchol celé sezóny.

Jenže kdo by si pomyslel, jaký průběh bude aréna sledovat tentokrát. Bind je domovem OpTic, tuto mapu jen tak neprohrávají, ale přesto se přesně to brazilským hvězdám podařilo, a narušily tak plány Pujana „FNS“ Mehty a jeho spoluhráčů. Stál před nimi nelehký úkol, následující mapou byl Ascent a LOUD na ní má šokující statistiky. Během roku se na ní ocitli hned osmnáctkrát, porážku ale pocítili jen jedinkrát, právě proti OpTic v Reykjavíku.

Tohle ale byl ze strany brazilských hráčů prvotřídní VALORANT. Mladá hvězda Erick „aspas“ Santos vypadala nezastavitelně, stejně jako sedmnáctiletý Felipe „Less“ Basso, který vyfouknul Jaccobu „yay“ Whiteakerovi další MVP titul. Zopakuje se historie a postaví se tyto celky proti sobě v grandfinále?

Nejprve se ale musí dostat přes DRX. Korejská sestava totiž předvedla nemožné a porazila FunPlus Phoenix, nejobávanější tým současné doby. Důvodů je hned několik, v regionálních a mezinárodních soutěžích (pokud jim bylo umožněno se účastnit) se umístili nejhůře na stříbrně pozici, ale jinak vyhráli vše, co se vyhrát dalo. Pokud spadli do spodního pavouka, nikdy neprohráli a dokráčeli minimálně do velkého finále.

Jenže FPX tentokrát pohořeli už na první mapě, kde po vedení zaspali a dovolili soupeřům ujmout se vedení. Proto museli jít all-in do mapy druhé, a to se jim povedlo. Po první polovině vedli 9:3 a zdálo se, že se pomalu můžeme jít připravovat na rozhodující třetí. Ale co následovalo, šokovalo snad i samotné hráče. Yu „BuZz“ Byung-chul a jeho spoluhráči se nevzdali, naopak překvapili a kolo za kolem hlodali do sebejistoty fénixů. Bez jediné chyby obrátili utkání a skóre 13:9 zlomilo evropským fanouškům srdce. Titul starý kontinent neobhájí.

Istanbul v sobotu čeká první BO5. DRX a OpTic Gaming se od 16 hodin poperou o druhou vstupenku do velkého finále, tohle si nechcete nechat ujít!

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.