Přejít k hlavnímu obsahu

Triumf zlatým písmem! Vítězství LOUD na světovém šampionátu přihlížel rekordní počet diváků

19. 9. 2022 | 09:49 VALORANT Reportáž
Den D nadešel. Do Istanbulu dorazila VALORANT smetánka z celého světa. Stage v aréně se naposledy dala do provozu a na ní nastoupily dva adepti na titul mistrů světa. Brazilská sestava LOUD a severoameričtí hráči OpTic Gaming mají za krátkou existenci titulu už dlouhou historii. Na mezinárodních soutěžích se potkávají často, jen na tomto šampionátu se proti sobě postavili už potřetí. 
LOUD Sacy vyhrává Champions 2022
LOUD Sacy vyhrává Champions 2022
Zdroj: VCT

LOUD se ale dodnes nepovedlo umístit v žádném turnaji nad „zelenou zdí“. Jarní Masters měly stejné finálové složení, severoamerická organizace tehdy slavila hladké vítězství 3:0. Od té doby se ale stroj namazal a připraven byl lépe než kdy dříve. Navíc jako vítěz předchozího duelu měl výhodu dvou map banů. Brazilci jej využili na Pearl a Fracture, čímž snížili riziko překvapení na minimum. Jako první si vybrali Ascent, kde letos pocítili porážku pouze v jednom z 19 případů.

OpTic ale vyrazili divákům dech, protože Ascent rozhodně jednostranně nevypadal. Naopak začala strhující podívaná, která přilákala rekordních téměř 1 a půl milionu diváků z celého světa. Nebylo divu, že se tedy hned prodlužovalo, Jimmy „Marved“ Nguyen totiž překvapil diváky neskutečnými flanky a podržel svůj tým v tíživých situacích. Ani to ale nestačilo, LOUD obhájili svůj pick a ujali se vedení.

Na Bindu ale brazilské hvězdy nenavázaly na svůj výkon. Jaccob „yay“ Whitaker řádil, jak je u něj zvykem, a série byla hravě vyrovnána. Šlo se tedy na Breeze. Na této mapě našli LOUD za celou svou existenci jediného přemožitele, kterým byla právě sestava OpTic. Průběh měl podobné dějství jako na první mapě. Kolo po kole se hráči ocitli opět v prodloužení, jenž mělo po rozuzlení stejného vítěze jako v úvodní mapě. Brazilští fanoušci slavili opětovné vedení.

Po čtyřech hodinách se střelci OpTic potýkali se zklamáním ze dvou prohraných prodloužení, což se promítlo na čtvrtém Havenu. První polovina sice vypadala kompetitivně, ale každý člen mašiny jménem LOUD byl hrdinou v té druhé, kdykoli bylo potřeba. Nelze vypíchnout jediného hráče, protože každý z nich hrál snové velké finále. Jasně 13:5 zakončili osudnou mapu a bylo vymalováno. Nejslavnější VALORANT trofej má nového majitele.

Vítězná sestava Champions 2022:

  •  Brazílie Bryan „pANcada“ Luna
  •  Brazílie Gustavo „Sacy“ Rossi
  •  Argentina Matias „Saadhak“ Delipetro
  •  Brazílie Erick „aspas“ Santos
  •  Brazílie Felipe „Less“ Basso

Jedná se o první vítěze mezinárodní soutěže, kteří nepochází ze Severní Ameriky nebo Evropy. LOUD ukázali světu, že ostatní regiony se trofejí neštítí. Kromě základních 300 tisíc dolarů si odnesou další velký balík za limitované skiny ve hře. Šestnáct dní prvotřídního VALORANTu mezi světovou šestnáctkou zakončilo tento herní rok, brzy nastane nová éra a tvář vedená frančízingem. Magickou hranici 1 500 000 diváků zápas nakonec překonal a popularita titulu stále raketově stoupá.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.