Přejít k hlavnímu obsahu

Bavím se, s kým chci, prohlásil zakladatel G2 Esports. Následovala omluva a osmitýdenní suspendace

19. 9. 2022 | 11:43 Kauza
Generální ředitel G2 Esports Carlos Rodriguez odstupuje ze své role v rámci organizace na osm týdnů po interním pozastavení, které uvalila dozorčí rada G2. Pozastavení přichází necelých 24 hodin poté, co Rodriguez zveřejnil své video s kontroverzním tvůrcem obsahu a internetovou postavou Andrewem Tateem.
Carlos "Ocelote" Rodriguez, zakladatel a generální ředitel G2 Esports
Carlos "Ocelote" Rodriguez, zakladatel a generální ředitel G2 Esports
Zdroj: G2 Esports

Zakladatel a výkonný ředitel G2 Esports čelí odporu nejen komunity poté, co zveřejnil video, na kterém se baví po boku kontroverzních postav Andrewa a Tristana Tateových. Andrew Tate je bývalý kickboxer, hvězda televizní reality show a online podnikatel, který si v srpnu 2022 raketově získal slávu, ale poněkud hanebnou cestou. Jeho často kontroverzní názory na ženy, vztahy a pandemii COVID-19, byly faktorem vzestupu, ale i pádu. Tate byl také kritizovaný za svůj misogynní pohled na svět a víceúrovňový marketingový systém. Tvůrci byl postupně zakázán přístup téměř na všech hlavních platformách sociálních médií.

 Přesto byl spatřen na videu zveřejněném zakladatelem G2. Tateovi byli vidět v osmisekundovém klipu, jak drželi láhve v něčem, co vypadalo jako klubové prostředí. Carlosovo video téměř okamžitě vyvolalo odpor fanoušků i dalších lidí. Mnoho uživatelů Twitteru v jeho odpovědích vyjádřilo svůj nesouhlas s esportovou osobností, která sdílí kontroverzního Tatea. Jiní odpověděli mnohem více odsouzeníhodnými obviněními vznesenými proti Tateovi, protože probíhá vyšetřování této postavy týkající se obchodování s lidmi.

 Několik hodin po svém úvodním příspěvku Carlos reagoval na odpor, který vyvolalo jeho video a obhajoval společnost kontroverzních bratrů. „ Nikdo nikdy nebude moci hlídat moje přátelství ,“ napsal majitel esportového týmu, „zde kreslím svou linii. Bavím se s kým ku*va chci.“ Další den ale organizace G2 suspendovala Rodrigueze na osm týdnů bez platu, ačkoli na rozhodnutí se obě strany vzájemně dohodly. Pak se uchýlil k omluvám.

„Vždy bylo mým stálým cílem zastávat absolutní rovnost příležitostí bez ohledu na to, kdo jste nebo odkud pocházíte, o čemž je hraní her,“ uvedl Rodriguez v prohlášení na sociálních sítích. „Neporozuměl jsem této situaci správně, cítím se hrozně kvůli diskusím, které vyvolala, povstanu a přijmu důsledky v plném rozsahu.“

Rodriguezova prohlášení na Twitteru rozvířila esportovou komunitu jako celek, přičemž mnoho kolegů a profesionálních spolupracovníků generálního ředitele G2  odsoudilo  jak jeho původní činy, tak okamžitou reakci. Minulý týden organizace G2 založila nový čistě ženský tým League of Legends, což je již druhý kompletně dámský tým společně s VALORANT sestavou.

Situace ale pořád nebyla uhašena. Krátce poté, co se za své činy a komentáře omluvil, však Rodriguez „ lajkoval „ téměř tucet příspěvků na Twitteru, které zcela odporovaly tónu jeho původní omluvy. Také se mu „líbilo“ několik dalších tweetů, které komentovaly situaci, včetně několika memů, které zlehčovaly její závažnost. Před omluvou byly Rodriguezovy „lajky“ zaplaveny uživateli Twitteru, kteří vyjadřovali své názory na situaci, z nichž většina podpořila kroky a počáteční komentáře generálního ředitele G2.

Rodriguez odstoupí z organizace a navrátí se nejdříve do 13. listopadu. Během tohoto časového období mu bude chybět zapojení do esportových událostí, včetně mistrovství světa League of Legends 2022. 

Štítky: G2 Esports, Ocelote
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.