Přejít k hlavnímu obsahu

Soupiska je kompletní. Tahle třicítka bude tváří elitní VALORANT scény

22. 9. 2022 | 10:48 VALORANT Zajímavost
Seznam partnerských týmů je hotový. Skončí tedy mánie kolem míst v Tier 1 lize? Pravděpodobně ne. Na výsluní VALORANT scény se totiž nedostane několik špičkových hráčů, tváří celé hry. Proto si stále hledají cestu jak se do nejvyšší ligy dostat. Koho všechno tedy uvidíme na obrazovkách v roce 2023?
Příprava stage
Příprava stage
Zdroj: Riot Games

Celá mánie pokračuje. Riot Games oficiálně ukončili výběrové řízení a na světě je tedy 30 organizací, které budou tvářemi kompetitivního Valorantu. Berlín, Los Angeles a Soul jsou nová střediska, kde hráči budou osobně soutěžit na té nejvyšší úrovni – po vzoru League of Legends. Které týmy si tedy vysloužili spot?

Evropa má hned několik jmen, která v tomto titulu byla doteď poměrně neznámá, proto si pojďme přiblížit každé z nich.

Vitality

Organizace založená v roce 2013 je nepochybně jednou z největších francouzských organizací všech dob. Její poslední úspěch přišel na domácí úrovni, když porazili MAD Lions dominantně 3:0 a vyhráli VRL 2022 France Revolution Stage 2. Podaří se jim tento úspěch zopakovat na mezinárodní scéně?

Karmine Corp

KC na VALORANT scénu vstoupili teprve před 4 měsíci, prosadili se ale rychle a sebrali bronz ve francouzské VRL. Nepochybně si budou brousit drápy na odvetu právě proti rivalské organizaci Vitality. Karmine Corp byla založena v roce 2020 a rychle shromáždila obrovské množství fanoušků, kteří budou plnit stadiony.

BBL Esports

Další organizace založená před pouhými dvěma lety, BBL se rychle stali vážným uchazečem. V roce 2020 prokázali svoji sílu a získali trofej First Strike Türkiye. V loňském roce přesvědčivě vyhráli obě fáze VCT 2021 Challengers v Turecku a doufají, že svůj úspěch přenesou z domácí úrovně i do mezinárodní ligy.

FUT Esports

FUT Esports (dříve Futbolist) mají za sebou pětiletou historii. Jejich nejnovější úspěch pochází z finále regionálních lig, kde porazili ostatní členy International League 2023 a odvezli si domů trofej. Bohatou historii mají i proti dalšímu tureckému týmu BBL. Najdou rivalové způsob, jak předčit konkurenci?

Giants

Giants jsou od roku 2008 kolosem esportu. Být nejvíce zdobenou španělskou organizací všech dob, je pro Giants druhou přirozeností. Tým se loni přiblížil mezinárodnímu úspěchu, než ho Team Liquid porazil 3:1 ve VCT 2021 Europe Stage 3 Challengers 2. Udrží se v týmu pro novou éru také Adam „Jesse“ Čtvrtníček?

Heretics

Heretics čeká vzrušující sezóna, vstupují totiž do LEC i nové nejvyšší ligy Valorantu. Organizace založená streamerem TheGrefg už v roce 2020 zažila zázračnou jízdu na First Strike Europe, kde porazila G2 a Liquid. Minulý rok zase ve finále Masters ukázala fanouškům neuvěřitelnou sérii se 114 odehranými koly.

KOI

Také ze španělské ligy míří mezi elitu dva týmy. KOI má na starosti světově proslulý španělský streamer Ibai spolu s fotbalistou Gerardem Piquém, zkušené vedení rychle přivábilo úspěch i rivality. Dres KOI oblékají i čeští hráči Ladislav „Sacake“ Sachr a Martin „Magnum“ Peňkov, uvidíme, jestli se v týmu udrží.

Natus Vincere

NAVI jsou jedním z největších pojmů na scéně. Poprvé vstoupili do Valorantu před více než rokem, aby naplnili svůj latinský překlad „Born to Win“. Zatím se jim to úplně nedařilo, dá se však očekávat, že při vstupu do nové éry představí nové hráče. Bude třeba stará sestava FPX vyhrávat pod jinou organizací?

Fnatic

Organizace existující již téměř dvě desetiletí, Fnatic jsou okamžitě rozpoznatelní. Mají na kontě světové tituly z League of Legends i CS:GO, sbírat medaile chtějí i na poli Valorantu. Před třemi měsíci získali vítězství na EMEA Challengers a budou doufat, že tyto výsledky budou pokračovat i v mezinárodní lize.

Team Liquid

Další slavné jméno. Team Liquid na scéně pochoduje už od roku 2000. Liquid se stal synonymem pro každý esportový titul, ve kterém soutěžil, a totéž platí pro VALORANT. Tým plný hvězd vyhrál soutěž Challengers v letošním roce, ale letos neuspěl. Je jisté, že se letos bude snažit vrátit na vítěznou cestu.

Kalendář pro rok 2023
Kalendář pro rok 2023
Zdroj: Riot Games

Pacifická i americká liga mají také hotovo. Moc překvapení v nejvyšší asijské soutěži nenajdeme. Jde o kombinaci populárních a úspěšných týmů jako ZETA, DRX, T1, GENG nebo PRX. Zato americká liga bouří vody. Vzhledem k tomu, že liga má 10 míst pro Jižní i Severní Ameriku dohromady, bylo nesmírně obtížně se mezi špičku dostat. Severní Amerika má nespočet kvalitní profíků, proto se určitě budou dít věci, když neuspěly ani organizace jako OpTic nebo G2. Obě části kontinentu si místenky rozdělily půl napůl.

Sestavy jsou ale velkou otázkou. Nově příchozí organizace budou usilovat o získání hvězd, které zářily v některém z nezúčastněných týmů. Jeden boj skončil, další boj začíná. Světovou scénu čeká zemětřesení!

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.