Přejít k hlavnímu obsahu

Esport je náročný a stresující. Je nutné pečovat o duševní zdraví, tvrdí esportový psycholog

25. 9. 2022 | 08:00 Zajímavost
Esportoví atleti jsou často, někdy až vyloženě stereotypně, považováni za mašiny, za jejichž úspěchem se kromě pořádné dávky talentu a herních schopností skrývá spousta a spousta hodin strávených za počítačem. Mnohdy náročný a profesionální trénink je určitě jeden z faktorů, který odlišuje profíka od běžného hráče, ale není to vše. Důležitou roli v této vyčerpávající kariéře hraje také psychická pohoda hráče, schopnost odolat stresu a i nadále podávat špičkový výkon pod obrovským tlakem.
Abbott a tým Endpoint
Abbott a tým Endpoint
Zdroj: Fragster.com

Se stresem nebo vyčerpáním se setkáváme snad v každém zaměstnání a jinak tomu není ani v esportu. Každý je jinak stavěný a s náporem se vypořádává odlišně. Když ale pohár přeteče, není v ohrožení pouze podávaný výkon, ale také duševní i fyzické zdraví. Stav mysli a duševní zdraví hrají v životě profesionálního esportového hráče důležitou roli. Podávat špičkový výkon, udržet si své místo, potěšit fanoušky a diváky... je toho spousta.

Nejde o žádný nový jev, o psychických problémech a syndromu vyhoření mezi elitními hráči se psalo už před několika lety, ale rozhodně je stále aktuální. Možná víc, než kdy předtím. Blýská se na lepší zítřky?

Psychologie a její role v esportu

Odvětví esportu se celosvětově o problémech tohoto rázu už naučilo nejen otevřeně mluvit, ale také je začalo aktivně řešit. Určitě jste postřehli, že i na domácí esportové scéně se už delší dobu pohybují lidé na pozicích mentálních koučů a podobně. Samozřejmě ne v každém týmu, ale k tomu se dostaneme. Cesta ke zvládání stresu a celkově zdravějšímu životnímu stylu hráčů se ale konečně ubírá nějakým, doufejme správným, směrem. Na škodu rozhodně nejsou ani diskuze o této situaci a budoucnosti hráčů mezi veřejností a odborníky.

Právě s takovým rozhovorem přišel web Fragster, který si pozval Calluma Abbotta, sportovního psychologa zaměřeného mimo jiné na esport. V současnosti přímo sám působí jako psycholog pro britský tým Endpoint. Celý rozhovor se točí kolem významu psychologie v esportu, my si probereme a zmíníme ty nejzajímavější poznatky. 

Jak jsme už zmínili, situace v esportu se zdánlivě zlepšuje a organizace daleko více pečují o duševní zdraví svých svěřenců. Z rozhovoru se nám potvrdilo, že se povědomí o mentálních problémech a významu duševní pohody ve vrcholovém esportu opravdu rozlétlo do všech koutů světa. Co ale ten „ne tak špičkový“ esport? Situace na poloprofesionální a amatérské úrovni je daleko problematičtější. Vše stojí peníze a získávání financí v tomto sektoru není zrovna procházka růžovým sadem. A to ani na základní fungování organizace, o poskytování podpory a služeb v oblasti duševního zdraví ani nemluvě. 

To je první velký problém, který je třeba řešit.

Dalším krokem kupředu by bylo lepší vzdělávání a informovanost. Ne mezi samotnými hráči a pořadateli, ale v řadách rodičů a opatrovníků. Do esportu se nejčastěji hráči prodírají už v mladém věku, proto by i jejich rodiče měli vědět jak o výhodách, tak i rizicích... skutečných rizicích, které v sobě nese vyčerpávající hraní na elitní úrovni. Pochopení a podpora jsou v tomto ohledu klíčem, proto by se mělo začít v tom nejbližším kruhu.

Práce esportového psychologa v praxi

Abbott aktivně pracuje jako psycholog pro tým Endpoint, je tak neustále v kontaktu s hráči, trenéry a streamery v hrách CS:GO a Rocket League. Taková práce rozhodně není monotónní. Může se jednat o schůzky s jednotlivci, ale i skupinová sezení. Řeší se konkrétní a individuální problémy, ale i obecná témata včetně týmových diskuzí, které zohledňují hlavně interní komunikaci.

Práce není nijak omezena místem. Abbott pravidelně svůj tým podporuje i na LAN akcích, na kterých ho osobně doprovází. A rozhodně ho je třeba. Jeho práce často zahrnuje i správu rozvrhů a kontrolování hráčů a jejich pohodlí.

Nezanedbatelný problém v této branži představuje vysoká míra fluktuace v esportu. Stačí lusknutí prstu a ne jeden či dva hráči se v týmu promění, ale dokonce se může rozpustit celá sestava i trenérský štáb, a to klidně i každých několik měsíců. Psychologie vyžaduje čas a budovat si vztah či řešit problémy jednotlivých hráčů je běh na dlouhou trať. Personální změny tak tímto procesem dost zacloumají, nebo ho rovnou znovu postaví na startovní čáru. 

A jak se esportový psycholog sám vypořádává s úskalími své práce? Musí být obrněný. Sportovní a pohyboví psychologové si prochází mnohaletým specializovaným výcvikem pod kapacitami z oboru. A když situaci už nejde snést, Abbott se obrací právě na své kolegy, ať už s prosbou o konzultaci či obyčejné ventilování problémů. Kontakt s dalšími lidmi a jejich podpora je důležitá v každém zaměstnání i aspektu života.

Pečujte o své duševní zdraví

Na závěr ještě několik tipů a doporučení, jak si podle Abbotta udržet zdravé návyky a duševní pohodu i ve vrcholném esportu. Rady rozhodně nejsou na škodu ani amatérským hráčům či aspirujícím esportovým atletům!

  • Žádný grind! Více hodin strávených tréninkem neznamená zaručené zlepšení. Vyvarujte se extrémům, které vedou k vyhoření a dalším poruchám.
  • Odpočívejte! Pravidelné přestávky jsou důležité. Žádný Twitch, žádný YouTube, odpočiňte si od obrazovek a běžte se projít nebo skočte do posilovny.
  • Najděte si hobby! Udržujte si rovnováhu, najděte si i dalšího koníčka a na chvíli vypněte. Hudební či výtvarná činnost, sport, cokoliv.
  • Buďte v kontaktu! Sejděte se s přáteli, s rodinou. Zavolejte si na Discordu. Život se netočí kolem hraní, máte kolem sebe i další lidi, kteří sdílí vaše problémy i radosti.