Přejít k hlavnímu obsahu

Jak funguje HLTV žebříček? Dynamo Eclot jsou na cestě sesadit SINNERS

28. 9. 2022 | 16:06 Counter-Strike 2 Zajímavost
Kdo je aktuální česko-slovenskou jedničkou? Tuto otázku budeme nejspíše slýchat až do finále Tipsport MČR CS:GO. Dynamo Eclot a ENTERPRISE se totiž v posledních týdnech prezentují kvalitními výkony nejen doma, ale i za hranicemi, díky čemuž útočí na dlouhé měsíce neotřesitelnou pozici SINNERS. Pojďme si tak rozebrat, jak málo je dělí po pondělní aktualizaci.
Dynamo Eclot na Tipsport CS:GO Praha
Dynamo Eclot na Tipsport CS:GO Praha
Zdroj: PLAYzone

SINNERS – 51. nejlepší tým světa a 24. nejlepší tým Evropy. Dynamo Eclot – 54. nejlepší tým světa, 26. nejlepší tým Evropy. Jeden tým má na kontě 28 bodů, ten druhý jenom o jeden méně. Každý týden všichni v pondělí vyhlíží, jestli právě v tento moment bude ukončená dlouhotrvající šňůra. Ani teď to ale nevyšlo.

Bodování HLTV se dělí na tři části – turnajové úspěchy, zápasová forma a LAN výsledky. Nejvíce bodů se uděluje za úspěchy, které se počítají za posledních 12 měsíců, ale vytrácejí se s časem. Výhry a prohry v zápasech a umístění na LAN turnajích (či jiných větších soutěžích) se naopak počítají pouze za poslední 3 měsíce. Právě aktivita je v nižších patrech vysoce důležitá, aby tým mohl „farmit“ body. V předchozích letech patřili SINNERS mezi nejaktivnější týmy světa, v tuto chvíli má nejvíce odehráno Dynamo Eclot.

10 nejaktivnějších týmů dle odehraných map
Název týmu1 m.3 m.6 měsíců
 Česká republika Dynamo Eclot5792141
 Brazílie TeamOne5168113
 Turecko Eternal Fire4458110
 Česká republika SINNERS4369152
 Spojené státy americké BHOP415691
 Spojené státy americké Victorum414850
 World ATK3947135
 Brazílie MIBR3852120
 Dánsko MASONIC3774164
 Brazílie Fluxo376262

Za poslední 3 měsíce mají DNE na kontě 33 zápasů, z nichž 20 vyhráli a mají více než 60% úspěšnost na výhru (od letní přestávky je dokonce 68%). Suverénně největší skalp získali proti Movistar Riders, v té době 7. nejlepšímu týmu světa. SINNERS odehráli o 7 zápasů méně a jejich poměr výher je pozitivní jen těsně, 14 ku 12 prohrám. Zapsanou ale mají účast v 5 větších turnajích, zatímco DNE jen jednu (CCT Central Europe).

V kategorii turnajových umístění však hříšníci mají za posledních 12 měsíců hned 22 záznamů, čímž nahrazují horší aktuální formu. Valná většina z nich už je ale z hlediska aktuálnosti je z minimálně z poloviny odečtená (8 turnajů dokonce z více než 90%, protože jsou z loňska). Takto vysoký počet turnajů je ale také jedním z důvodů, proč SINNERS začali klesat, jelikož potřebují pravidelně nahrazovat to, o co přicházejí.

Kde SINNERS a Dynamo Eclot aktuálně bojují?
SINNERS
ESL Challenger League: decider skupiny vs. HEET
CCT Central Europe Series 2: RO16 play-off vs. BLUEJAYS
Elisa Invitational Fall: čekají na soupeře (1-2 ve swissu)
Dynamo Eclot
Elisa Invitational Fall: 3. kolo swissu (1-1) vs. EYEBALLERS
ESEA Advanced play-off: Čekají na soupeře (3-0, finále WB)

Tempo Dynama Eclot je dlouhodobě neudržitelné, Martin „Dytor“ Handl v rozhovoru dokonce prozradil, že tým před Tipsport CS:GO Praha v podstatě měsíc netrénoval a je tak nucen odmítat pozvánky do dalších turnajů. Pokud si udrží výkonnost, tak i kdyby hráli o něco méně turnajů, tak jsou DNE v hodně dobré pozici, aby SINNERS skutečně dřív nebo později sesadili. U hříšníků to vypadá, že začínají nacházet formu, a tak bude nejvíce záležet na tom, jak rychle začnou sbírat jeden skalp za druhým. Boj to bude opravdu velký!

Závěrem nesmíme zapomínat na ENTERPRISE, kteří jsou jen zhruba deset příček za zmíněnou českou dvojicí. Právě ENTERPRISE před posunem Dynama Eclot dlouho útočili na SINNERS a také znají, jaké je to být jedinou příčku a bod za nimi. Za poslední tři týdny se mohou pyšnit 57% winratem, což není podpořeno tak vysokým počtem odehraných zápasů. Můžeme ale být pyšní na to, jak kvalitní tři CZ/SK týmy se v Evropě prezentují. Jejich nepřímý souboj o místo na česko-slovenském trůnu je jen třešničkou na dortu.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.