Přejít k hlavnímu obsahu

Mistrovství světa začíná. Jediný Čech v oslabeném týmu, kde je problém?

29. 9. 2022 | 16:00 League of Legends Preview
Každoroční vrchol profesionálního League of Legends začíná. Kvalifikační fáze Worlds startuje ve čtvrtek 29. září, mezi účastníky Play-In stage je také Marek „Humanoid“ Brázda s týmem Fnatic. O postup do hlavního turnaje se dál pokusí MAD Lions, američtí Evil Geniuses i čínští Royal Never Give Up.
Marek "Humanoid" Brázda
Marek "Humanoid" Brázda
Zdroj: Michal Konkol/Riot Games

Koronavirová omezení sportovních událostí jsou doufejme minulostí a nejlepší světové League of Legends se tak znovu podívá před vyprodané haly narvané fanoušky.

V základních skupinách zůstávají čtyři volná místa. O tom, kdo je obsadí, rozhodne Play-In. Kvalifikačního turnaje se zúčastní dvanáct týmů z celého světa včetně dvou evropských - Fnatic a MAD Lions.

FNC v čele s českým midlanerem Markem „Humanoid“ Brázdou budou jedním z hlavních favoritů na postup. V papírově jednodušší skupině se potkají s Beyond Gaming, DetonatioN FM, Evil Geniuses, LOUD a Chiefs.

Harmonogram prvního dne Worlds Play-In

Komplikací pro třetí evropský seed bude absence jednoho článku z hvězdné botlane. Elias „Upset“ Lipp už je na cestě do Mexika a stihne čtvrteční utkání, Zdravets „Hylissang“ Iliev Galabov se pravděpodobně zapojí až v pátek. Zaskočit tak bude muset portugalský mladík Rúben „Rhuckz“ Barbosa.

MAD Lions už budou mít o poznání těžší úkol. Pokud chtějí projít dál, musí poslat domů jednoho z dvojice DRX/RNG. Zapomínat nelze ani na Saigon Buffalo, účastníka letošního MSI.

Play-In Stage začíná 29. září. Všechny postupující budou známí 4. října. Živé vysílání zprostředkuje oficiální kanál Riot Games.

Před domácím publikem se představí mančafty ze Severní Ameriky Cloud9, 100 Thieves.

První jmenovaný celek ovládl finále LCS, kdy smetl 100T 3:0 a stal se nejvýše nasazeným týmem z NA. Během Worlds to ale tak jednoduché rozhodně nebude. Cloud9 se totiž ve skupině A utkají s korejskými T1 a čínskými EDward Gaming. Ohromně těžká skupina.

Evropští fanoušci při pohledu na skupinu B jásat nebudou. G2, druhý seed z LEC, totiž čeká obří výzva. LPL na ně vyšle šampiony JD Gaming, LCK hvězdami napěchované DWG KIA. Čtvrtým celkem budou pravděpodobně Evil Geniuses.

Los skupin
Skupina ASkupina BSkupina CSkupina D
 Spojené státy americké Cloud9 Čína JDG Evropa Rogue Jižní KoreaGen.G
 Jižní Korea T1 Evropa G2 Čína Top Esports Taiwan CFO
 Čína EDward Gaming Jižní Korea DWG KIA Vietnam GAM Esports Spojené státy americké 100 Thieves
TBDTBDTBDTBD

Noví vládci LEC se dočkali z nasazených západních týmů zřejmě nejpříjemnějšího losu. Z druhého koše se do skupiny C přidají Top Esports, jasný favorit na první místo. Jenže třetí koš přiřadil k RGE a TOP vietnamské GAM Esports. O čtvrtém týmu lze znovu jen spekulovat. Pokud bude vše probíhat podle papírových předpokladů, zastanou tuto roli DRX. Druhé místo ve skupině je tak pro Rogue reálným cílem.

U 100 Thieves se očekává především boj o třetí flek. Na 99% totiž nastoupí ve skupině D proti trojici Gen.G, CFO a Royal Never Give Up. Vítězové korejského LCK jsou jedním z favoritů na celkový triumf, základní částí by tak měli bez problémů projít. RNG budou podobně těžkým oříškem, otazník visí nad CTBC Flying Oyster z Tchaj-wanu.

Základní skupiny Worlds 2022 začínají 7. října.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).