Přejít k hlavnímu obsahu

S1mple pod útokem hackera, zápas proti Heroic neovlivnil lag

30. 9. 2022 | 16:24 Counter-Strike 2 Kauza
Někdo se očividně pokouší překazit snažení ukrajinského týmu Natus Vincere na turnaji ESL Pro League S16. Přestože celá akce je LAN turnajem, za prazvláštní situaci ve hře nemůže technická chyba, nýbrž hackerský útok.
hráči řešící problém s počítačem na ESL Pro League S16
hráči řešící problém s počítačem na ESL Pro League S16
Zdroj: HLTV

Zápas NAVIHeroic se uskutečnil v první play-off fáze turnaje ESL Pro League. První dvě mapy zápasu probíhaly poměrně bezproblémově, ovšem na začátku třetí mapy, kterou byl Overpass, začal hráč Natus VincereOleksandr „s1mple“  Kostyliev pociťovat záseky ve hře. Trable s lagem přetrvávaly až do kola šestého, ve kterém se s1mple nacházel v situaci jeden na dva a pokoušel se o převzetí položiště. Z ničeho nic ale zvedl ruce ze své klávesnice, aby bylo zřetelné, že ve hře se děje něco nekalého. Jeho postava na obrazovce se stále pohybovala a z toho důvodu se celý zápas musel pozastavit. 

Problémy, které s1mple měl, nebyly podle všeho způsobeny počítači od ESL, nýbrž kvalitou internetového připojení. Řešení takovýchto problémů není pro ESL úplně denním chlebem, jelikož celá ESL Pro League se odehrává v LAN prostředí. Hráči tak mají na místě přístup pouze ke Steamu. 

Pořadatelé turnaje později zjistili, že potíže jsou způsobovány elementem zvenčí. Hacker se zaměřil přímo na s1mpla a přes Steam se naboural do zápasu. Pořadatelé problém identifikovali, dali hlavy dohromady a zápas mohl pokračovat. Třetí mapu nakonec ukořistili NaVi se skóre 16:7 a jasnou zprávou, že problém na jejich straně rozhodně není. 

Předpokládá se, že pachatel útoku použil nástroj, který hráče zahlcuje žádostmi o přátelství ve službě Steam a způsobuje tak problémy s připojením. Na tuto metodu nedávno upozornil YouTuber Sparkles. Ten natočil rozhovor s hackerem, který údajně takovými útoky za peníze nabourává profesionální hry.

Zatím není známo, kdo za útokem stál. Naštvaný sázkař-hacker, či snad někdo ze strany dánských Heroic, kdo se snažil vyřadit nejlepšího hráče protějšího týmu? Konspiračních teorií je spousta. Všichni zúčastnění ale doufají, že podobné útoky už se nebudou opakovat a zbytek ESL Pro League se bude moct dohrát bez potíží.

Pokud vás zajímá, jak turnaj dopadne, sledujte náš twitch PLAYzoneUP, kde budeme vysílat všechny zbývající zápasy.