Přejít k hlavnímu obsahu

CREATIVE ZEN z blízka

24. 4. 2008 | 17:12
Možná, že jste to o mě nevědeli, ale jsem velmi vášnivý fanda muziky, především té elektronické a taneční. Když me Soptík oslovil, jestli nechci zrecenzovat jednu z cen, kterou je přehravač MP4 od Creativu nazvaný ZEN, neváhal jsem ani minutu. Můj stařičký MuVo100 už není, to co byl v době, kdy jsem ho kupoval, tak se nová MP4 hodila. Navíc jsem dostal i originální sluchátka k ZENu, takže vám můžu popsat veškeré pocity, které celá sada může nabídnout. A taky se můžete dozvědět, o cože vlastně hráči CSS CREATIVE ligy hrají.
Výchozí obrázek

Creative ZEN

Možná, že jste to o mě nevědeli, ale jsem velmi vášnivý fanda muziky, především té elektronické a taneční. Když me Soptík oslovil, jestli nechci zrecenzovat jednu z cen, kterou je přehravač MP4 od Creativu nazvaný ZEN, neváhal jsem ani minutu. Můj stařičký MuVo100 už není, to co byl v době, kdy jsem ho kupoval, tak se nová MP4 hodila. Navíc jsem dostal i originální sluchátka k ZENu, takže vám můžu popsat veškeré pocity, které celá sada může nabídnout. A taky se můžete dozvědět, o cože vlastně hráči CSS CREATIVE ligy hrají.

 

ZEN

 

ZEN se mi dostal do ruky při mé návštěvě Prahy, takže se mi muzika hodila 3 hodinovou cestu vlakem domů. Po rozbalení veškerých krabic (dvě) jsem prozkoumal na co všechno se můžu těšit. Elegantní design, zhruba 2metrová sluchátka s "houbičkami" (k ZENu jsem dostal i doporučená sluchátka Creative Aurvana, které nejsou součástí balení ZENu), které vás po zasazení do uší kompletně odříznou od okolního světa (neslyšel jsem ani vlak), sada manuálů, které jsem jen tak zlehka prolétl, všiml jsem si i české verze. Docela mě zajímalo, kde se schovává baterka. ZEN má tenkou konstrukci, takže mi vůbec nenapadalo, kde je. Nakonec jsem doma zjistil, že se ZEN nabíjí přes USB kabel, který je součástí dodávky a slouží i pro přenos souborů. I když se mi to zdá docela nepraktické, jste-li pryč od PC a potřebujete přehravač nabít. Nicméně sluchátka jsem fouknul do mp4ky a zapnul. Vyskočilo na mě logo Creativu a netrpělivě jsem čekal na menu. To naběhlo zhruba po 7mi sekundách. Muzika po startu nehrála a abych se přiznal, nějak jsem neměl potřebu pídit se po funkci, která by to umožnila. Přeci jen nejsem tak línej máčknou na play. Prohlédl jsem si menu, které obsahuje docela dost položek. Moje první návštěva byla do nastavení. Zde si můžete zvolit od pozadí až po světlost displeje, equalizér, nebo třeba češtinu a evropský formát času. Po nastavení jsem si konečně chtěl zkusit, co tahle krabička dokáže vykouzlit za zvuky. Jenže ejhle. Bez svého počítače do něj nenahážu oblíbené mp3. Nakonec to dopadlo dobře. ZEN disponuje rádiem, které i přes jízdu vlakem mělo dobrý signál. Sice žádné české radio nehraje můj styl, ale nadruhou stranu jsem měl možnost okusit i jiné styly. Zvuk je na velmi vysoké úrovni, ale pořád jsem čekal na pořádný test, a sice moje mp3 a posléze i filmy.

Zen AurvanaZEN
Balení obsahuje i softwarové CD, díky kterému můžete snadno do vašeho ZENu kopírovat soubory. Také obsahuje jednoduchý a intuitivní konvertor formátů, takže můžete úplně s přehledem nahrát do svého přehravače oblíbený seriál. Tak jsem učinil i já. Testovacím seriálem byli Simpsnovi, které mam v DVB kvalitě, 175mb na díl. Konverze trvala cca 12 minut (včetně kopírování na ZEN) na mé mašině (konfiguraci mam na profilu na UG) a výsledná velikost pak byla v ZENu 60mb při délce cca 22 minut záznamu. Jelikož má zen 4gb paměť, resp ten co jsem testoval já, tak byse mi tam v klidu vešla i celá série, což by mi hodně zpříjemnilo cestování. Rychlost přenosu mp3 se pohybuje zhruba 14 sekund na 6min písničku v 320kbit kvalitě. Když jsem ZEN nabouchal datama, mohl jsem začít vesele testovat.

MP3 ve složkách jsem našel bez problémů, ale ty, co byly přímo v rootu jsem "zaboha" nemohl najít. Zatím mě to nějak netrápilo a tak jsem zvolil první pisničku v seznamu, zasadil sluchadla do uší a připravil se na jízdu. Jelikož jsou sluchátka pevně uvnitř ucha, zvuk je téměř dokonalý, navíc ZEN i na mých starých sluchátkách dokáže vyloudit takové zvuky, které na mé staré mp3 slyšet nebyly. Opravdu jsem si muziku užíval. Po stránce zvukové asi není nic, co bych vyčetl. Nakonec se mi podařilo nalézt i rootové mp3 přes volbu "zobrazit vše". A hurá na video. První díl Simsnů, kvalita velmi dobrá (avšak záleží na zdroji), zvuk mono, byť hrál z obou sluchátek, ale jednoznačně za kvalitou obrazu pokulhával. Ale jsem si jist, že šťouralové by v nastavení konvertoru našli možnost, jak zvuk zlepšit. Nicméně přehrávání je plynulé, obraz se neseká a při přetáčení nenastane žádný prostoj. Shodou okolností jsem si překonvertoval i jeden díl IT Crowd s titulkami. Docela mě překvapilo, že konvertor titulky u videa rozpoznal a automaticky je vložil do obrazu i s diakritikou, v pohodě čitelné.
Jsou věci, které bych ZENu vyčetl. Asice, pokud se vám sluchátka při pohybu dostanou trošku z uší, zvuk ztrácí bassy a už to prostě není ono. Nadruhou stranu sluchátka mají 3 druhy nástavců, takže by měli padnout do všech typů uší.

 

Zen Aurvana

 

Další problém nastal při dívání na filmy za světla. Obraz pak moc nebyl vidět. Takže dívání na pláži při opalování asi neprojde. A podle mě největší mínus ZENu je, že nemá podsvícení tlačítek. Ve tmě jsem absolutně ztracený, nevím čím přepnout track, nevidím vlastně vůbec nic. Takže to chce trénink a pak už jen intuitivně štelovat.