Přejít k hlavnímu obsahu

Totální blamáž. Fnatic propadli ve skupině, všechno bylo špatně. Proč?

14. 10. 2022 | 15:45 League of Legends Turnaj
KOMENTÁŘ | Nejde o klasickou reportáž. Nebudou to tolik slova redaktora, jako dlouhodobého fanouška Fnatic a EU. Po prvním týdnu jsme byli namlsaní. Věřili jsme, že naši oblíbenci postoupí do play-off. Jenže výkony předvedené ve druhém kole základních skupin hraničili s amatérským League of Legends a tým, který ještě před několika dny přejel T1, hrál strašlivě.
Tragédii Fnatic dokonala prohra s EDG
Tragédii Fnatic dokonala prohra s EDG
Zdroj: Colin Young-Wolff/Riot Games

Asi nikdo nevěřil vlastním očím. Kam se poděla ta pětka, která v prvním týdnu jen těsně nestačila po katastrofálním levelu 1 na EDG a bez problémů přehrála C9 a T1? Kde byla jakákoli souhra? A chtělo by se říct, že u většiny šlo i těžko hledat rozumné vysvětlení jejich akcí.

League of Legends je týmová hra a je třeba říct, že nikdo nehrál ideálně. Upset se jen těžko mohl dostat ke kloudné akci přes neprostupnou front line soupeřů. Marek Brázda byl v podobné situaci, v zápase proti T1 měl lépe využít své vedení na midlane, nejednou se nechal možná trochu zbytečně odchytit. Wunder byl na toplane často neviditelný, ale bída Fnatic nejde za ním.

Zřejmě největším zklamáním byly během celého turnaj výkony Hylissanga. Bulharský support letos neměl nikterak zářivou formu, do kvalifikační fáze se připojil se zpožděním po nákaze koronavirem. Začátek tak měl od ideálu daleko, ale postupně se očekávalo i zlepšení. To se nedostavilo.

Během tří čtvrtečních her si Zdravets Galabov připsal skóre 0/14/10. Jeho výkon za Soraku proti Cloud9 připomínal spíše nadšeného platinového supporta (jsem jedním z nich, vím, jak to vypadá) než jednoho z nejzkušenějších hráčů Evropy. Smrti nasbíral pouze dvě, často ale musel kvůli svému příšernému postavení obětovat Flash, v horším případě některého ze svých spoluhráčů. Podobný výkon pokračoval proti T1, 0/8/2 hra za Nautiluse proti EDG byla korunováním všeho. Hyli vypadal ztraceně, spolu se svým kolegou z jungle engagoval výhradně do Threshe a Sejuani, což náramně vyhovovalo Viperově Jinx, která tak pohodlně krájela HP týmu Fnatic.

Schválně jsem zmínil junglera FNC. Jeho nepovedené čtvrteční představení jsem nechápal. Vždyť evropské play-off zvládl s naprostou bravurou, on je tím důvodem, proč se vůbec Fnatic na Worlds dostali. V dosavadním průběhu turnaje nehrál vůbec špatně, jeho Poppy byla excelentní.

Byl to možná tlak, který svázal Ivánu „Razork“ Martín Díazovi ruce. Jinak si to vysvětlit nedokážu. Od prvního botlane ganku proti C9 bylo vidět, že španělský jungler není ve své kůži. Spousta mechanických chyb byla spojených se zvláštními rozhodnutími a špatnými engagy. Recept pro katastrofu, která se dostavila.

Zřejmě největší kritika ale bude mířit oprávněně na trenérský tým a především pak na Jakoba „YamatoCannon“ Mebdiho.

Motivátor je Yamato dobrý. Veliký sympaťák, který prožívá každý moment, každou hru. Zdá se, že dokáže udržet své hráče v klidu. Ale co se týče samotné hry, tak tam to drhne ve velkém.

Na draft gap jsme zvyklí z LEC. V play-off měli Fnatic málokdy lepší draft než soupeř a tvrdohlavě nebanovali Yuumi, i přesto, že jim v každém špílu dělala problémy. Všichni jsme doufali, že na Worlds to bude lepší. Že si evropská trojka vezme z dosavadního průběhu letního splitu ponaučení. Nestalo se.

Z draft gap se stal kaňon. Vrcholem a pro mě osobně poslední kapkou bylo darování dua Sivir + Yuumi botlane T1. Ano. Jedna z nejlepších dvojic světa, Gumayusi s Keriou, dostala Sivir s Yuumi.

Celý ten zápas byl zvláštní. Začátek slušný, Humanoid se dostal do vedení, Faker tápal. Na botu se bohužel začal brzo vytvářet dostatečný náskok pro Gumayusiho s Keriou, když se hned dvakrát nechal naprosto zbytečně odchytit Hylissang. V šestnácté minutě mělo korejské ADC 6,5 tísice goldů, zatímco Upset byl o 1,2k za ním. Na toplane byl rozdíl ještě propastnější, Zeus si vydělal o 1 600 zlaťáků víc než protivník Wunder. I když celkově to taková goldová ztráta nebyla, přišlo mi, že jakkoli by se Fnatic snažili, se svým team compem už se zpátky do hry dostat nemohli. Škoda.

A mimochodem - jak může v League of Legends existovat šampion jako Yuumi? Radši bych byl půl roku bez nového šampiona než sledovat takovou šílenost.

Správnou poznámku měl na svém streamu Martin „Rekkles“ Larsson, legenda Fnatic. Švéd upozorňoval na to, že přečíst hru FNC bylo extrémně jednoduché. Všechno tlačit přes bot, Upset to už nějak potahá.

Ale proč nevyužít Humanoida? Marek v prvním týdnu ukázal, jak dobře může hrát a jak dokáže samostatně ovládnout zápas. Proč se tlačit na bot, kde nakonec Fnatic snad čtyřikrát šli do 3v3 fightu a vždycky prohráli? Bylo to frustrující. Žádná inovace.

Tím každopádně rok 2022 pro League of Legends divizi Fnatic končí. Teď už jen držet palce G2 a Rogue. Snad se alespoň jednomu z nich podaří to, co Fnatic nedokázali.

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).