Přejít k hlavnímu obsahu

Když se dobře vyspíme, můžeme porazit kohokoliv, věří zkušený hráč Cryptovy

3. 11. 2022 | 13:05 Counter-Strike 2 Rozhovor
Ve čtvrtek 13:00 vstoupí do Tipsport MČR CS:GO ostravská organizce Cryptova zápasem proti favorizovaným SINNERS. Ještě před startem jsme vyzpovídali Tomáše „zyored“ Cvanigu, který patří mezi zkušenější borce svého týmu. Podle svých slov si tuto roli dobře uvědomuje a hlavně užívá. Jak to ale vidí s šancemi na úspěch, když patří mezi outsidery?
Tomáš „zyored“ Cvaniga
Tomáš „zyored“ Cvaniga
Zdroj: PLAYzone (Radim Madarász)

Letos je to pro tebe páté finále MČR sezóny, v čem je pro tebe jiné? 

Pro mě to není v ničem jiné, je to stejná lanka jako všechny ostatní, akorát s tím rozdílem, že se to všechno profesionalizuje. Je to lepší, než jaké to bylo. Takže minimálně, co se týká soupeřů, a nebo techniky a hypu kolem toho, tak je to stále lepší. Ale nijak mě to neovlivňuje, vnímám to jako normální turnaj.

Jaká je teď tvoje role jako zkušeného hráče?

Jsem tu teď od toho, abych předával zkušenosti třeba mladému PR, tak jako jsem to měl já sám s hráči jako Tomkeeejs či Eyo. Aby věděl, že tou hrou se dá i bavit, aby cítil ty emoce, které jsem cítil já jako mladší. Za to zpětně děkuji právě Tomkeejsovi a Eyovi, kdy jsme byla dobrá parta a to je často základem úspěchu. 

Je to něco, co tě naplňuje a vyžíváš se v tom?

Dělám to rád. Neberu to ani jako svoje poslání, ale vím, že například tento tým to potřebuje. Každá mentální podpora pro mladé hráče je důležitá a ovlivňuje to i psychiku celého týmu. Myslím, že každý tým by měl mít nějakého takového hráče. V našem případě jsem to já.

Jaká je tvá role v týmu? Jsi spíše hvězda, nebo pomocná síla?

Moje role se herně stále odvíjí od toho, co tým potřebuje. Momentálně mám prostor zabíjet a myslím, že jsem během sezóny ukázal, že na těch pozicích umím hrát. Někdy přijde horší období, někdy lepší, ale v konečném důsledku jsem tu od toho, abych zabíjel. A o to se snažím.

Na MSR jste bojovali o medaile a získali jste i cenný skalp ENTERPRISE. Co jste si z turnaje odnesli a pomůže vám to v Brně?

Na CZ/SK scéně už jsme na takové úrovni, že dokáže každý porazit každého, někdo je dominantnější, někdo potřebuje štěstí. Byla to pro nás důležitá lanka, protože pro PR to byla první, stejně jako pro náš tým jako celek. Já už mám LAN turnajů odehraných spoustu, vyhovuje mi to, jsou u toho větší emoce, větší focus. Každý do toho dá 110 %. Když se dobře vyspíme a budeme dobře připravení, můžeme porazit kohokoliv.

Cryptova na media day
Cryptova na media day
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Jak vás podle tebe vnímají soupeři?

Soupeři nás podle mě vnímají stejně, jako se vnímáme my. Ví, že můžeme zahrát dobře, ale chybí nám nějaká konzistence. Máme novou sestavu, měnili jsme dva hráče. Kdo třeba neměnil, má před námi mírnou výhodu. Za běhu zjišťujeme chyby, to je ale v každém týmu. Myslím si, že týmy si na nás dají pozor, ale každý do zápasu proti nám půjde jako favorit. Všichni si budou myslet, že můžou vyhrát, a to je právě naše zbraň. Naše šance jim ukázat, že jsou na omylu, což už se nám párkrát povedlo na onlinu i na zmiňovaném MSR. 

Ovlivňuje vás i fakt, že budete hrát proti dvěma nejlepším týmům z loňského MČR?

Nijak to nevnímám. Sestavy se mění, týmy kolem se zlepšují. HLTV ranking může mít vypovídající hodnotu, ale jak už jsem říkal, tady můžeme porazit každý každého. Záleží na tom, kdo jak přišel na tento turnaj připravený, kdo se lépe vyspal, komu to bude lépe střílet. Vůbec neřeším, jestli hrajeme proti mistrovi či vicemistrovi.

Jak můžete přehrát zkušenější a papírově lepší soupeře?

Budeme se soustředit na to, abychom hráli co nejlépe umíme a dělali co nejméně chyb. Samozřejmě máme přípravu na týmy, větší, než jsme měli dřív. Hodně věcí jsme i před MČR změnili. Důležité pro nás bude zachovat chladnou hlavu a nedělat chyby, užívat si hru a být aimově on point.

Na čem jste před turnajem nejvíce pracovali?

Změnili jsme mnoho věcí před MČR, přidali jsme i jednu mapu, ale tu nebudu prozrazovat, však uvidíte na vetu. Ještě na MSR jsme měli pět map, teď už jich máme šest. Tolik jsme si na té šesté nevěřili, neměli jsme tolik nahráno. Na to jsme si teď dali pozor. Věděli jsme, že v BO3 sériích už nemůžeme škrtat dvě mapy jako v BO1 a nemáme proti všem dobré veto. Nějaké věci jsme upravili, víme, proti komu hrajeme, dá se na to připravit, víme, kdo rád hraje kde a na jakém situ končí, kdo kde lurkuje… 

Je motivací i možnost zahrát si před diváky?

Každý hráč se podle mě těší na stage. Je to takové speciální, bylo období covidu, poslední dobou se moc lanek nehrálo. Takže já se určitě těším a rád bych se na stage podíval, ideálně víckrát.

Jak bys na závěr pozval fanoušky sem do Brna? 

Každý fanoušek česko-slovenského esportu by se měl určitě zastavit, ať už z okolí, nebo z větší dálky. Určitě se to vyplatí sem přijet. Myslím si, že ty týmy, které tu máme, už se dají považovat za evropské. Neříkám, že jsme světová špička, ale hodně se to tu posunulo. Kdo má rád hry, kdo má rád emoce, rozhodně se zastavte na výstavišti.

Uvidíme vás v boji o medaile?

Doufám, že ano!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.