Přejít k hlavnímu obsahu

Bulánci se stali terčem hackerského útoku! Unikla databáze s emaily a klíči

17. 11. 2022 | 21:00 Kauza
Noví Bulánci se konečně dostali do předběžného přístupu, následoval ale pořádný malér. V den zveřejnění se studio SleepTeam stalo terčem hackerského útoku, při kterém unikla databáze podporovatelů, respektive jejich emailů a připojených klíčů na Steam.
Bulánci 2
Bulánci 2
Zdroj: SleepTeam

Spousta fanoušků a podporovatelů čekala na 14. listopadu, kdy Bulánci 2 otevřou brány předběžného vstupu. Ve večerních hodinách byli hráči natěšeni a připraveni si hru vyzkoušet, ale spousta z nich byla zklamaná.

Ochutnávka udržela hráče většinou jen v řádech minut, spousta věcí totiž chyběla. Jenže ještě horší situace následovala až potom, kdy údajně došlo na dvě minuty k zobrazení některých informací z databáze v bulánčí zóně odměn. Na veřejnost se dostaly klíče ke hře a e-maily jejich majitelů.

Seznam více než šesti tisíc emailových adres společně s klíči určenými na Steam unikl přímo na Discord kanálu Bulánků, kde uživatel HexOpenData s poměrně explicitním vzkazem zveřejnil adresu, na které se celý seznam nachází. Zpráva byla velice rychle smazána a studio se začalo celé situaci věnovat prakticky ihned. Dle některých komentářů na Discordu ale určité klíče byly již ukradeny.

Člen týmu nicméně následně reagoval, že databáze klíčů má být nepravá, respektive se ven dostalo pouze 885 klíčů, které byly ihned deaktivovány. Stále je zde problém s e-mailovými adresami, které jsou dle všeho pravé, avšak nejsou k nim připojeny žádné další informace. Studio se vyjádřilo webu Hrej

„Zdravím, stále řešíme příčinu incidentu. Situace pro tým není příjemná – prvně se s tím potřebujeme vypořádat, potom k tomu vydáme oficiální prohlášení. Nedokážu upřesnit, jestli to bude odpoledne nebo večer. Pokud se některý podporovatel Startovače setkal s tím, že jeho klíč nefunguje, stačí se ozvat na startovac@bulanci.cz a kolegové se obratem postarají o náhradní klíč. Hráči se nemusí bát, že o cokoliv přijdou…  Pokud jde o zveřejněné e-mailové adresy některých podporovatelů, byť nikomu nehrozí jakékoliv bezpečnostní riziko, tak samozřejmě dáme vědět i o tom s ohledem na nahlašovací povinnost. Na podrobné informace si ještě prosím počkejte. Díky.“

Studio podalo trestní oznámení a slíbilo vygenerování nových klíčů pro postižené osoby. 

Uživatel HexOpenData zveřejňuje soubor s adresami a klíči
Uživatel HexOpenData zveřejňuje soubor s adresami a klíči
Zdroj: Discord
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.