Přejít k hlavnímu obsahu

Šílený přešlap Nintenda. Zrušení největší akce roku vyústilo v bojkot, komunita se bouří

30. 11. 2022 | 14:46 Kauza
Společnosti Nintendo se povedlo něco nevídaného. Jedním oznámením popudila většinu fanoušků hry Super Smash Bros, protože se rozhodla zrušit největší letošní pořádanou akci, kde se hraje o miliony. Měla proběhnout už za dva týdny. Na díkůvzdání si tak znepřátelila skoro celou komunitu.
Nintendo zakázalo Smash World Tour
Nintendo zakázalo Smash World Tour
Zdroj: Smash World Tour/Nintendo

Proč Nintendo došlo k takovému kontroverznímu rozhodnutí? K tomu je potřeba trocha kontextu. Po více než 20 let, co je hra Super Smash Bros na světě, pořádali nezávislí organizátoři vlastní turnaje, které se postupem času rozrůstaly. Bez zásahů Nintenda to tak fungovalo a všichni byli spokojení. Jedním z pořadatelů je VGBootCamp, který dokázal ze spousty turnajů udělat jeden okruh, kde hráči získávají body, přičemž ti nejlepší se utkají v největším finále na konci sezóny. Zde si zahrají o pořádný balík. V tomto případě se jednalo o Smash World Tour Championship, který se už neuskuteční, přestože se těšil velké oblibě.

Na obzoru totiž byla konkurence. Měsíc po oznámení šampionátu byla oznámena obdobná akce, Panda Cup, pořádaná Alanem, zakladatelem organizace Panda. Alan měl podobnou vizi, vlastní okruh, na jehož konci bude šampionát pro elitu. Zpočátku to vypadalo jako dobrá zpráva pro všechny fanoušky, více Super Smash Bros pro všechny! Jenže Panda Cup byl poctěn něčím, co se konkurenci nedostalo, okruh totiž obdržel od Nintenda oficiální licenci. To vše se stalo ještě v první polovině tohoto roku, jenže od té doby se zpoza stínu tahalo za nitky.

Pro urovnání, Nintento má právo zakázat nelicencovanou akci, pokud sami uznají za vhodné, nicméně 20 let to nechávali na komunitě, protože to tak zkrátka fungovalo. Alan, zakladatel Pandy, od udělení licence jednal s ostatními pořadateli, aby se stali součástí jeho okruhu, přičemž naznačoval, že Smash World Tour bude končit. Jak to věděl už tehdy je velká neznámá, protože pořadatelé SWT celou dobu byli ze strany Ninteda ujišťováni, že žádná akce se rušit nebude. Proto bylo pro komunitu šokující, když po sedmi měsících ujišťování a dva týdny před startem šampionátu bylo nutno akci odpískat.

V očích komunity to vypadá, jako že se Alan s Nintendem spolčili a vytvořili tak jediný okruh, což by nemusel být špatný nápad. Jenže způsob, jakým takového cíle chtějí dosáhnout, se právem nedočkal podpory. Společnost Nintendo žádný specifický důvod neuvedla, což v komunitě vyvolává ještě větší vztek. Hned několik fanoušků i profíků se rozhodlo neúčastnit se Panda Cupu a bojkotovat akce s tím spojené. Známý streamer Ludwig, velký fanda SSB, předznamenal, že by to mohl být začátek konce esportové scény v tomto titulu.

Na vině podle něj není ani Nintendo, ani tým Panda, ale jen a pouze Alan, který svým chováním připravil komunitu o tolik věcí, které v posledních letech budovala. Doufejme, že Nintento přijde k rozumu a udělení licence v budoucnu bude transparentnějším procesem. Samozřejmě tento problém není bez povšimnutí vedení, stejně jako reakce. Příští dny určitě prozradí více.

Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.