Přejít k hlavnímu obsahu

Nový rekord v Guinnessově knize rekordů. Zapsal jej handicapovaný esportový tým

6. 12. 2022 | 19:40 Zajímavost
Aby se kdokoliv mohl stát profesionálním hráčem, by teoreticky mělo být možné. Prakticky ale stojí v cestě spousta překážek. I proto vznikla organizace Permastunned Gaming, která esport věnuje handicapovaným a navíc celosvětově zvyšuje povědomí o tomto problému. A zapisuje se do Guinnessovy knihy rekordů.
Permastunned Gaming je oficiálně největším esportovým týmem pro lidi s postižením
Permastunned Gaming je oficiálně největším esportovým týmem pro lidi s postižením
Zdroj: guinnessworldrecords

Společnost Permastunned Gaming, založená v roce 2019 „od hráčů s postižením, pro hráče s postižením“, je oficiálně největším esportovým týmem pro lidi s postižením.

„Otcem“ organizace je Belgičan Alexander „Cristal1337“ Nathan, jež se věnoval oblíbené MOBA Dota2. „Vždy mi vadilo, že lidé s postižením jsou na profesionální scéně Dota2 nedostatečně zastoupeni,“ píše na svém webu.

Alexander má vrozenou svalovou myopatii, přesto je nadšeným gamerem. Poprvé hrám propadl na konzoli PlayStation 1. Jeho zdravotní kondice omezovala jeho sportovní možnosti, a nakonec strávil život hraním videoher. Chtěl pomoci i ostatním lidem s podobnými životními komplikacemi a rozhodl se tak vytvořit vůbec první Dota2 tým složený výhradně z handicapovaných hráčů.

Celek ale není jen o soutěžení. Každý den prosazuje Permastunned Gaming inkluzivnější postupy ve světě her a zvyšuje povědomí o problémech, se kterými se potýká velká část komunity (podle Microsoftu až 400 milionů hráčů). Organizace PG dnes čítá 33 členů ze všech koutů světa. Od stříleček až po MOBA hry, zastoupení v týmu má celá řada titulů.

Alexander hraje Dota 2 na svém počítači
Alexander hraje Dota 2 na svém počítači
Zdroj: guinnessworldrecords

Problém handicapovaných na poli esportu

Jedním z mnoha příkladů problémů je, že většina turnajů v současnosti neumožňuje speciální vybavení. „Věřím, že společnost je větší překážkou než ekosystém esportů,“ prohlásil Alexander Nathan.

Nedostatek alternativního textu, titulků a infrastruktury brání hráčům v perfektním herním zážitku. „Většina vlád dosud neuznala hodnotu esportu, a proto existují pravidla a předpisy, které mohou bránit handicapovaným hráčům v postupu jejich esportové kariéry,“ poukazuje Alexander na jeden z hlavních problémů. „Rád bych viděl více profesionálních handicapovaných esportovců,“ doufá dále v budoucnost.

Alexander je se svým týmem nesmírně spokojený. Obzvláště hrdý je na světový rekord a uznání, kterých dosáhl Permastunned dosáhli. „Dokazuje mi to, že děláme rozdíl ve světě,“ prohlásil Alexander.

Permastunned mi dal pocit společenství, sounáležitosti a směru. Na hraní her jsem se více soustředil, což mi umožnilo rychleji se zlepšovat. Co se týče mého života, obecně mě obhajování handicapovaných lidí v esportech dohnalo k tomu, abych se stal politicky aktivním. Naučil jsem se hodně o filozofii handicapu, sociologii, dostupné infrastruktuře a o tom, co to znamená žít s handicapem napříč různými kulturami. I když je vždy co zlepšovat, věřím, že jsme dosáhli bodu, kdy většina lidí, bez ohledu na zdravotní postižení, může najít alespoň jednu nebo dvě hry, kterých se mohou zúčastnit, aniž by byli nutně považováni za smolného hráče.
Alexander Nathan
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.