Přejít k hlavnímu obsahu

Z univerzitní učitelky průkopnicí esportu. Taková je dráha analytičky roku

Jessica „Jess“ Bolden neustále posouvá esportové hranice a letos byla patřičně odměněna. Obdržela ocenění esport desk analytičky roku a podělila se o svůj příběh. Jak se k práci dostala, a kdo byl jejím mentorem v dobrém i zlém?
Jessica „Jess“ Bolden
Jessica „Jess“ Bolden
Zdroj: Siege.gg

JessGOAT, nebo Jessica „Jess“ Bolden, se nikdy nevyhýbá novým výzvám. Před lety opustila svou pozici univerzitní učitelky, aby se mohla věnovat kariéře v neprobádaných vodách esportu.

Na Esports Awards 2022 byla Jess jmenována esports desk analytikem roku. Jak Jess dosáhla na vrchol? Jak se dostala k esportu?

Vášeň od dětství

S hrami Jessica vyrostla. „Úroveň řešení problémů, hledání úspěchů, vyprávění příběhů, levelování a progrese umožnily velmi snadno se zamilovat, když máte vysoce ambiciózní a zvědavou osobnost“, prohlásila Jess. Vrozená soutěživost usnadnila přechod ke koučování, ale přejít k práci před kamerou bylo podle jejích slov „desetkrát těžší“.

Jessica „Jess“ Bolden
Jessica „Jess“ Bolden
Zdroj: Esport Awards

Šla cestou trenérky a komentátorky v Rainbow Six Siege South East Asian Pro League. Po přesídlení do Evropy se stala analytikem na plný úvazek. „Byla jsem skálopevně přesvědčen o tom, že abych byla úspěšná v esportech, musel jsem být alespoň trojnásobnou hrozbou nějakého druhu, takže jsem se rozhodla pro koučování, streamování a práci s talenty.“

Stockleyho vliv

Jessica našla mentora v Michaelu „KIXStar“ Stockleym. „Strávila jsem roky nasáváním jeho proaktivní a reaktivní analýzy, hlasového rozsahu, suchého žertování, intenzity, stručnosti a vyjádření znalostí. Bez takového klíčového vzoru v mé kariéře bych mohla být stále ‚robot Jess‘, kde jsem si myslela, že znalosti jsou vším“, sdělila.

Jenže Stockley v roce 2021 tragicky zemřel. Jess mu své ocenění věnovala. „Neváhala jsem věnovat svou cenu Michaelovi, protože nebylo vůbec žádným tajemstvím, že jsem ho považovala za největší mysl Rainbow 6, jakou jsme kdy měli.“ Komunita Michaela milovala. „Z ničeho nic se na mě otočil a řekl: „Myslím, že jsi jeden z nejlepších analytiků na světě.“ Pak se otočil a pokračoval ve sledování zápasu. Doufám, že po letech honby za jeho velikostí věděl, co pro mě ta jediná věta znamenala.“

Láska k esportům a lidem, díky nimž se její sen stal skutečností, přeměnila Jess na esportovou senzaci.

 Jessica „Jess“ Bolden
Jessica „Jess“ Bolden
Zdroj: Twitter
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.