Přejít k hlavnímu obsahu

Milionové výplaty. Kolik si minimálně vydělají hráči v nejvyšší evropské lize?

4. 1. 2023 | 17:00 League of Legends Zajímavost
Málo známý, nýbrž veřejně dostupný fakt. V LEC, nejvyšší evropské profesionální soutěži v League of Legends, platí pravidlo o minimální roční mzdě. Hráči, kteří za rok nastoupí alespoň k osmnácti zápasům v LEC, mají nárok na minimální výplatu ve výši 60 tisíc euro (cca. 1,4 - 1,5 milionu korun).
Marek "Humanoid" Brázda
Marek "Humanoid" Brázda
Zdroj: Riot Games (s povolením)

Výplaty esportové elity jsou dlouhodobě zahaleny tajemstvím. Peníze, za které hráči bojují v těch nejprestižnějších ligách, nejsou veřejné a většinou tak jde o hrubé odhady či informace ze zákulisí.

Spodní platovou hranici ale minimálně v LEC určují pevná pravidla. Riot Games určili, že za jeden ročník dostane hráč v evropské soutěži alespoň 60 tisíc euro. Podmínkou je, že se musí zúčastnit alespoň osmnáct ligových zápasů. Stejná pravidla platí také pro trenéry.

Realita může být výš

Jak již bylo zmíněno, reálné výplaty jednotlivých hráčů téměř nikdo nezná. Jde o soukromé informace, jež se málokdy dostanou na povrch. Ale výjimky se najdou.

V roce 2019 se nechal zakladatel H2k Gaming, organizace, která byla dlouhodobě součástí LEC, slyšet, že hráči v Evropě si průměrně vydělají 250 tisíc euro (cca. 6 milionů korun) ročně. To je částka, jež se pohybuje vysoko nad minimální mzdou v LEC.

Nick „LS“ De Cesare na začátku roku 2022 prozradil, že hlavní trenér v LCS si ročně přijde přibližně na 150 - 200 tisíc dolarů (cca 3,5 - 4,5 milionů korun). Odměny v LEC jsou podle něj nižší než v Severní Americe.

Největší překvapení zapříčinila v květnu 2020 North America LCS Players Association (NALCSPA). Ta odhalila, že hráči v LCS si přijdou průměrně na 410 tisíc dolarů (více než 9 milionů korun) ročně. Suma však byla výrazně zvýšena díky hráčům, kterými byli například Huni a Impact. Ti si podle zákulisních informací vydělali ročně přes milion dolarů (cca. 22,5 milionů korun).

Na PLAYzone od března 2022. Zaměření především na League of Legends a EA Sports FC. Občas zapne Counter-Strike, od roku 2012 ale žere LoLko, dvakrát se dostal i do Diamondu :).