Přejít k hlavnímu obsahu

TOP 10 CZSK 2022: blogg1s (#7)

8. 1. 2023 | 20:00 Counter-Strike 2 Žebříček
Čtvrté umístění a rozhovor v rámci TOP 10 za loňskou sezónu přináší zástupce čtvrtého různého týmu. Pokud se dá tedy Dominik „blogg1s“ Janita ještě považovat za hráče eSuby, když mu u modré krve skončila smlouva a o jeho budoucnosti ještě není rozhodnuto. Výkony 23letého odstřelovače byly tradičně na vysoké úrovni a šlo o nejdůležitější faktor na cestě za třemi podzimními stříbry. Řeč ale přišla i na RMR kvalifikaci či vystoupení v národním týmu.
Dominik „blogg1s“ Janita
Dominik „blogg1s“ Janita
Zdroj: PLAYzone / Radim Madarász

Každoroční otázka na úvod. Jak bys shrnul sezónu 2022 jedním slovem?

LANbuff.

A teď úplně to stejné, jen místo jednoho slova shrň uplynulý rok jednou celou větou.

Nahoru a dolů, ale konec sezony byl ve velkém stylu.

Pojďme si to ale rozebrat postupně. Už začátkem roku se eSuba stále více začala ukazovat v zahraničí, co hráčům takový grind a časté zklamání přinese?

Není to úplně zklamání, i když tým prohrává proti evropským týmům. Nejdůležitější jsou zkušenosti a nějaké týmové sebevědomí, že proti lepším týmům se dá úplně v pohodě hrát, a dokonce je i porazit. Zároveň čím častěji se ukazujete na HLTV, tím mají organizátoři o vás větší povědomí a tím pádem vás začnou zvát na více a více turnajů.

Co eSubě loni chybělo k tomu, aby jí jeden turnaj opravdu vyšel a udělala si na mezinárodní scéně jméno, podobně jako na povedené V4 o rok dříve?

Myslím si, že nejtěžší na tom je se kvalifikovat na nějaký takový turnaj. Potom věřím, že máme na domácí scéně kvalitní týmy, které dokážou překvapit na velkém turnaji, být černý kůň a překvapit mnoho zahraničních týmů.

V průběhu roku jste byli nuceni provést několik změn v sestavě. Neštve tě to občas, že spolu jedna pětice mnohdy nevydrží? I když tady vás to nastartovalo.

Štve a neštve. Ono spousta lidí si neuvědomuje, že je to docela náročné být každý den (6-7h denně) ve stejné pětce, jít si za společným cílem a prožívat všechny ty úspěchy a neúspěchy spolu. Ještě když je těch neúspěchů více, tak potom vznikají problémy a tak dále. Je XY faktorů, proč se sestavy měnily, taky bych byl radši, kdybychom měli stejnou pětici třeba dva, tři roky.

eSuba na Tipsport MČR CS:GO
eSuba na Tipsport MČR CS:GO
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Co se tak razantního změnilo, že se vám ve druhé polovině sezóny začalo mnohem více dařit?

Popravdě, tím jak si to nesedlo moc se zur1sem, tak jsme najednou viděli brutální potenciál v sestavě, když se přidali M1key a luko. Tři měsíce jsme se trápili od odchodu Saviho a hned po prvním praccu šlo vidět, že to je na daleko lepší úrovni, co se týče týmové stránky a chemie. Nemůžu zapomenout ani na Destyho, který má obrovský podíl na tom, jak se ten tým vedl. Myslím si, že Desty je člověk na správném místě, vyloženě je typ na coache a jsem rád, že se toho takhle ujal.

Jednou jste byli pouhé dvě výhry od postupu na RMR Rio, což nedokázal nikdo jiný. Byl už tohle ten první ukazatel, že jste na správné cestě za úspěchy?

Jak jsem odpovídal v předešlé otázce, hned po prvním praccu jsme viděli, že si to nějakým způsobem sedlo a do teď nás mrzí zápas s Monte v RMR kvaldě. Ale určitě to byl nějaký první nakopávač v našem sebevědomí.

Tři velké podzimní finále a prohry se třemi různými soupeři. Vyměnil bys to za jeden titul?

Těžko říct. Kdyby mi někdo po první polovině roku řekl, že si na podzim zahrajeme všechny offline finále, byl bych nadšený! Samozřejmě bych chtěl vyhrát, ještě když jsme na každé lance dokázali v semifinále porazit ten tým, který nás potom dokázal v následujícím turnaji porazit ve finále. Já jsem si maximálně užil všechny semifinálové a finálové zápasy, zážitky a atmosféra to byla parádní. Chyběla tomu jen ta třešnička na dortu, zvednutí poháru nad hlavu.

Které finále tě nejvíce mrzí, a proč je to právě to z Brna? Jak se s odstupem díváš na finále Tipsport MČR CS:GO, které proti vám SINNERS otočili? 

Sazka eLEAGUE nebo Tipsport MČR CS:GO, obě finále měla parádní atmosféru. Po první mapě jsem byl nadšený, když jsme dokázali otočit Mirage a v prodloužení vyhrát. Potom začali SINNERS hrát neskutečně a ukázali svojí sílu. Na třetí mapě jsme už nestíhali tempo, dělali jsme zbytečné chyby a šla tam vidět trošku nervozita. Přál bych ale každému hrát před takovým publikem, byla to pecka.

eSuba po prohraném finále Tipsport MČR CS:GO
eSuba po prohraném finále Tipsport MČR CS:GO
Foto: PLAYzone (Radim Madarász)

Mezi domácí špičkou aktuálně není hráče, který by oblékal tak dlouho jeden dres. Nelákají tě pravidelně konkurenční týmy? Jsi už rozhodnutý, s jakou organizaci budeš spojený v roce 2023?

Nějaké nabídky byly každý rok, ale záleží na XY faktorech. Nejsou to jenom peníze, nejsou to jenom sestavy, musí to být kompletní záležitost, aby se ten hráč cítil dobře. Neměl jsem důvod odcházet z eSuby, protože jsme se vždycky dokázali domluvit. Rozhodnutý nejsem, asi můžu říct, že mi skončila smlouva a jednáme jak s eSubou, tak s ostatními organizacemi.

V domácích vodách patříš mezi největší stálice a elitní snipery. Ale co zahraničí? Lákal by tě i přestup do ciziny, pokud by přišla zajímavá nabídka? A nepřišla už někdy v minulosti?

Nelákal. Ono je docela těžké si udělat jméno na evropské scéně, aby si vás někdo všimnul. Ideální je asi kombinace týmového úspěchu a FPL/FPL-C, kde jste více na očích. Mám velké cíle, chtěl bych je ale dokázat s česko-slovenskou sestavou.

Závěrem odbočím ještě k reprezentaci, loni sis zahrál na mistrovství Evropy i světa. Jaký to byl pocit reprezentovat Česko? Co našemu nároďáku chybělo?

Popravdě co se týče výsledků, tak jsem velmi smutný jak to dopadlo, protože potenciál uspět byl daleko větší. Škoda, že to nebylo v trošičku lepší čas, byla furt sezóna a spousta hráčů nemohlo kvůli nabitému harmonogramu. Vychytat to tak, ať je čas i na trénink, alespoň dva týdny, tak by to bylo o něčem jiném. Zážitek parádní, organizačně je to na velmi dobré úrovni a má to velkou budoucnost. Výsledkově to ale bylo zklamání.

Díky moc za rozhovor. Co bys na závěr vzkázal fanouškům a našim čtenářům?

Chtěl bych poděkovat hlavně fanouškům eSuby, protože to, co jste předvedli na offline akcích, bylo neskutečné. Nejlepší zážitek za ty roky v esportu. Samozřejmě poděkování patří všem, kdo se v esportu pohybují, protože to postupně posouváme všichni nahoru a zlepšujeme to každým rokem. Těším se na příští rok a doufám že vy taky, díky!

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.