Přejít k hlavnímu obsahu

VALORANT byl oficiálně uveden na čínský trh. Tamní vláda hru konečně schválila

9. 1. 2023 | 19:00 VALORANT Gaming
VALORANT je hra populární na celém světě. Tedy téměř, protože například v Číně nebyl oficiálně schválen a Riot Games nemohli zprovoznit ani žádnou kompetitivní ligu. Vypadá to však, že vláda konečně dospěla k rozhodnutí, které online střílečku vpustí do nejlidnatější země světa.
Agent Sage je původem z Číny
Agent Sage je původem z Číny
Zdroj: Twitter/VALORANT China

Riot Games od uvedení VALORANTu na trh sklízí úspěchy, jak mezi běžnými hráči, tak i mezi profíky. Pravidelně patří mezi nejhranější tituly na světě, a to navzdory tomu, že země s největším počtem obyvatel na světě doposud byla touto hrou téměř nedotčena. Čínský trh videoher je totiž silně regulován a tituly vyvinuté v zahraničí často čelí zdlouhavému schvalovacímu procesu, před tím, než jim je udělena licence ke spuštění.

Začátek čínské cesty

Koncem minulého roku vydaly příslušné čínské úřady (NPPA) seznam schválených titulů. Na seznamu je přes 80 tamních her spolu s řadou zahraničních titulů, které budou v zemi povoleny. VALORANT je mezi nimi a brzo se objeví na počítačích mnoha čínských hráčů. Na stránkách NPPA není hra uvedena jako „VALORANT“. Místo toho má název „Fearless Covenant“. 

V důsledku přijetí budou v zemi zřízeny oficiální herní servery, které umožní vznik a rozkvět domácí scény. Až dosud museli čínští hráči pro připojení k jiným serverům používat VPN.

Této situace obratně využila čínská organizace FPX, která do té doby působila na evropském poli s velice úspěšnou sestavou. Jenže po nezískání spotu v partnerské lize se musela se svými hvězdami rozloučit a nové hráče již našla. Doma v Číně. 

Organizace povýšila soupisku ZHUQUE, svůj čínský VALORANT B tým. „ZHUQUE převezme prapor FPX VALORANT a bude nadále soutěžit na esports scéně VALORANTu pod jménem FPX,“ stojí v oznámení. Sestava patří  aktuálně mezi domácí špičku, ale vzhled k masivnímu rozšíření hráčů v regionu lze očekávat mnoho nových hvězdných objevů.

Zdroj: NPPA
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.