Přejít k hlavnímu obsahu

Nejnižší prize pool za poslední roky? Valve stejně vydělalo 6 miliard korun!

19. 1. 2023 | 17:40 Dota 2 Zajímavost
The International, mistrovství světa v Dotě 2, je z hlediska finančních odměn už dlouhé roky tím nejlukrativnějším eventem napříč celým esportem. Loňský šampionát byl však zklamání, výše prize poolu se vrátil do doby před sedmi lety. Valve si však přišli na rekordní balík peněz a jen změna rozdělení podílu mezi hráče společnost zapříčinila nepřepsání historických tabulek.
The International 11
The International 11
Zdroj: Valve/Flickr

Když si na statistické stránce Esports Earnings otevřete seznam nejlépe dotovaných turnajů historie, tak na prvních sedmi místech naleznete posledních sedm ročníků The International. Mistrovství světa v oblíbené MOBA hře každým rokem posouvalo laťku, ale v minulé sezóně nastal pokles. Proč se tak ale stalo?

Financování prize poolů se každoročně provádí skrze oficiální Battle Pass, na rekordní odměny pro hráče tak z velké míry přispívá samotná komunita. Vždy bývalo zvykem, že Valve do prize poolu vložilo 25 % celkových výdělků z těchto Battle Passů. Ty ale byly v loňském roce rozděleny do dvou částí. Velkým vykřičníkem však bylo zjištění, že do finančních odměn za umístění na TI 11 zamířily výdělky pouze z první části pasu.

Battle Pass 2022
Battle Pass 2022
Foto: Valve / koláž ESTNN

Po třech letech na 20 a více milionech překonal prize pool The International 2019 poprvé hranici 30 milionů dolarů. V roce 2021 byl dokonce pokořen majestátní milník 40 milionů dolarů. Ale rok 2022 už nabídl „pouze“ necelých 19 milionů dolarů. Nenechte se však zmýlit, Valve si stále přišlo na gigantický balík peněz.

Podle nejnovějších analýz se výdělek z loňského Battle Passu, za období od 1. září 2022 do 12. ledna 2023, vyšplhal na astronomických 293 milionů dolarů! V přepočtu jde o neuvěřitelných 6,5 miliard korun.

Pokud bychom tedy pracovali s 25 % jako v předchozích letech, mohl mít The International prize pool ve výši necelých 75 milion dolarů. Rekordní hodnota napříč celým esportem by tak byla skoro zdvojnásobena. Stačilo by jenom nebýt v případě Valve tak nenasytný a časový harmonogram pasu nastavit o něco lépe.

Vývojáři dlouhodobě čelí kritice za to, že pro světovou špičku je relevantní v podstatě jen The International. Všechny ostatní, a přitom ne o tolik méně prestižní turnaje, nedostávají prostředky na potřebný růst, nemluvě o podpoře regionálních soutěží Dota Pro Circuit. Nepoučením se Valve ubližují celému ekosystému.

Tvoří a pisálkuje na pískovišti jménem PLAYzone.cz už od roku 2011. Zkoušel i jiné pozice, redaktořina a komentování je ale cesta. Přes 10000 článků a bleskovek hovoří za vše. Rád si hraje se slovy, stvořil třeba Zápasovník. Je fanouškem také klasického sportu, ze všeho nejvíc ale miluje jídlo.