Přejít k hlavnímu obsahu

Zásahovka vtrhla do bytu prarodičů streamerky. Pachatel adresu považoval za její bydliště

20. 1. 2023 | 08:09 Twitch
Nepovedený žertík odnesli prarodiče populární streamerky supcaitlin. Celebrita z Twitche měla být cílem takzvaného swattingu, jenže pachatel se s adresou netrefil a policejní tým tak překvapil nic netušící seniory v jejich domě. Ti jsou v pořádku, i když jsou tímto zážitkem vyděšeni.
Zasahující komando (ilustrační fotografie)
Zasahující komando (ilustrační fotografie)
Zdroj: depositphotos.com

Swatting je taktika kriminálního obtěžování spočívající v oklamání záchranné služby tak, aby vyslala policejní nebo záchranný tým na adresu jiné osoby. Tento nebezpečný akt se často zaměřuje na streamery, cílem některých jedinců je zachytit okamžik vpádu ozbrojené jednotky během vysílání. Swatting je nebezpečná záležitost a historie pamatuje i smrtelné následky.

Caitlin, alias supcaitlin, má na Twitchi přes 320 tisíc sledujících a je členkou organizace Gen.G. A ani ona se nevyhnula již swattingu. Dům, kam vtrhla zásahová jednotka, však nepatřil streamerce, ale jejím prarodičům, kteří neměli absolutní tušení, co se děje. „Moji prarodiče jsou naštěstí v pořádku, ale jsou staří a nemluví zrovna nejlépe anglicky, takže jsou velmi vyděšení a zmatení“, svěřila se další den na sociálních sítích.

Jedním z problémů swattingu je fakt, že pachatele je často obtížně dopadnout. Za posledních deset let bylo takových případů nespočet a několik streamerů bylo nuceno se dokonce přestěhovat. XQc, nejsledovanější streamer na Twitchi, prozradil, že byl téměř denně terčem swattingu. Ačkoli se tvůrci obsahu mohou často dohodnout s policií, aby čelili žertovným hovorům, v případě Caitlin by falešné oznámení na jinou adresu nikdy nebylo zachyceno.

Pokud by byl pachatel dopaden, hrozil by mu trest odnětí svobody. V minulosti byl dokonce uvalen trest 20 let ve vězení, když během zásahu zemřela nevinná osoba.

Policejní jednotka
Policejní jednotka
: depositphotos.com
Student, hráč a fanoušek esportové scény. Věnuji se především Valorantu a League of Legends, cizí mi ale není téměř nic. Taky pleskám španělský fotbálky v hospodách a dám si u toho dobrý pívo.