Přejít k hlavnímu obsahu

Fitness trenér a streamer v jednom. Plním si sny, říká MGFitman

22. 1. 2023 | 11:00 Fortnite Rozhovor
Martin „MGFitman“ Gabko je 29letý fitness trenér, který doslova vlétnul na Twitch scénu. A s disciplínou, jakou má ve sportu, se vrhnul i do Fortnite. Martin si dal nemalé cíle. Popovídali jsme si nejen o jeho plánech do budoucna, ale i o tom, proč si vybral právě Fortnite.
Martin „MGFitman“ Gabko
Martin „MGFitman“ Gabko
Zdroj: Martin Gabko

Martine, jak se sportovec jako ty dostane ke streamování?

Já celý život hraju hry. Mnohem dřív, než jsem začal streamovat. Zkoušel jsem už i streamovat asi dva roky zpátky, ale neměl jsem na to moc dobrou techniku. Bylo to v období covidu a ani ten internet, který jsem měl, nebyl moc ideální. Takže jsem se po čtyřech letech přestěhoval z baráčku do bytu, kde je lepší internet, abych mohl streamovat v lepší kvalitě. Věřím tomu, že když streamer do vysílání dává maximum, ať už se týká kontentu nebo i kvality streamu, tak se to vrátí v podobě těch lidí, co se rádi na streamy vrací.

To je pravda, kvalita streamu jde u tebe hodně nahoru. Proto myslíš, že ti tolik stoupají čísla? Že tomu věnuješ nejen úsilí, ale i peníze ze streamu vracíš zpátky do techniky?

Určitě, já jsem procházel některé streamy na Twitchi, a tím nechci hanit některé jiné content creatory, ale přijde mi, že pokud někdo streamuje a lidi mu dávají podporu, tak je důležité, aby to investoval do techniky. Aby podporu vracel co nejlepší podívanou pro diváky. Proto mám i nastavené třeba donate goaly. Naposledy to byl například nový procesor, nová grafická karta.

Prozraď mi, jak dlouho vlastně hraješ hry. A které jsi hrál před Fortnite?

Hry hraju od nějakých 13 let. Dnes je mi 29 let. V té době jsem hrál všelijak, protože jsem vyrůstal v celkem chudé rodině, takže jsem nikdy neměl nějakou pořádnou mašinu. Takže i teď jsem si vlastně splnil svůj dětský sen. Nicméně k Fortnite jsem přešel z Warzone. Je to z toho důvodu, že tam bylo strašně moc cheaterů. Teď navíc, když vyšel Warzone 2, tak mě ten nový battle royale nebavil. Mapa je opravdu obrovská, člověk tam běhá hrozně dlouho, než někoho vůbec potká. U Fortnite se mi právě líbí, že co se týče Zero buildu, tak je nenáročný. Momentálně se ale učím stavět, což je o dost náročnější.

A jak pokračuje tvoje cesta za stavěním? Protože aim máš dobrý. Myslíš, že je to právě z Warzone?

Já hraju střílečky celý život. Jsem zvyklý na myš. Před pěti lety jsem prodal PlayStation, protože jsem si absolutně nemohl zvyknout na ovladač. Ale já jsem přecházel od Counter Strike 1.6 přes CS:GO, a tak dále. Hrál jsem snad veškeré střílečky. Takže za aim vděčím asi těmto hrám. A co si budeme, ve Fortnite nejsou ty zbraně tak náročné jako třeba ve Warzone.

Jak je to dlouho co hraješ Fortnite?

Fortnite hraju přibližně 5 měsíců. S tím, že ho streamuju každý den. Dnes to bude pátý den, co se učím stavět a včera v Arenách jsem myslel, že tu klávesnici rozkoušu.

Martin „MGFitman“ Gabko
Martin „MGFitman“ Gabko
Foto: Martin Gabko Twitch.tv

Cesta za stavěním tedy pokračuje. Zatím to nevzdáváš?

Samozřejmě, Zero build je fajn, ale já mám v Zero buildech 50% win rate a nebaví mě pořád vyhrávat a poslouchat, že hraji jenom proti botům. Samozřejmě, boti tam jsou, ale hráči v Zero buildech nejsou tak dobří. Navíc pro mě přechod z Warzone do Fortnite je obrovský rozdíl, kdy je to jednodušší a o dost. A právě stavění tomu dává úplně jinou dynamiku. Je to pro mě něco novýho. V současný době si nedokážu přestavit, že jednou budu dělat ve stavění něco jako dělají teď naši content creatoři ve stavění. Edity a tak dále, ale doufám a věřím, že se tam dostanu.

Takže tvoje cíle jsou teď hlavně naučit se stavět. Kam bys to chtěl až dotáhnout?

Momentálně cíl je naučit se stavět, což zabere nějaký čas, ale co mě lidi sledují na Twitchi, tak říkají, že je ten pokrok za 4 dny obrovský. Ale já to sám nemůžu posoudit. Stejně jako v mojí práci, kde dělám fitness trenéra, tak přijde člověk, který dělá dobrý pokroky, ale on si myslí, že nejsou. Ale já to posoudit můžu. Takže si myslím, že lidi, co už stavět umí, jsou schopní posoudit, jestli mi to po čtyřech dnech jde nebo ne. Můj pohled je teď hodně pesimistický, protože jsem byl zvyklý vyhrávat v Zero buildech. Teď nedám jeden jediný win. Vždycky skončím třeba pátý a nevím co mám dělat. Takže cíl je takový. Naučit se stavět a ukázat, že nejsem jenom Zero build hráč, ale dokážu se posunout i někam dál.

Jsi v tomto tvrdohlavý? Že když se kousneš, tak trénuješ, dokud to prostě nepůjde?

Určitě. Myslím, že tady můžu vděčit mojí disciplíně, kterou mám ze světa fitness, jelikož se tomu věnuju už 10 let. A tam člověk musí jít za hranice všeho možného. Ať už je to třeba příprava na závody. Tam si člověk sáhne na dno, co se týče disciplíny. A věřím, že se to naučit dá, když vidím, že to lidi umí. A umí to i různý věkový kategorie, tak si říkám, proč bych to neuměl já, když hraju celý život počítačový hry.

Zkusíš i nějaký turnaj se stavěním?

Určitě, jenom si na to momentálně absolutně nevěřím. Zkoušel jsem late game arény. Já jsem schopný v creativech něco postavit, ale jakmile dojdu do nějaké stresové situace, kdy mě týpek pushuje, tak nevím, co mám dělat. V tuhle chvíli si teprve zvykám na ty bindy. Kde mám podlahu a tak dále. Chystám i docela velký projekt, co se týče streamování a stavění ve Fortnite.

A můžeš nám o tom projektu něco málo prozradit?

Nevím, zda víš, ale mám challenge 365 dní streamování. Teď to bude asi 132 den co streamuju každý den a ten projekt je vlastně zjistit, co se dá dokázat, když člověk dělá něco každý den, celý rok, několik hodin. Kam ho to může dostat.

My určitě tvoji cestu budeme s napětím sledovat, a věřím, že za pár týdnů se znovu spojíme a všechny určitě bude zajímat, jak tvoje cesta pokračuje. Děkuji za rozhovor.

Já děkuji za pozvání na rozhovor a budu rád, když se uvidíme někdy v dalším.

Ač sama zřejmě nejslabším hráčem v historii Fortnite a většinu hry jsem "svačinářka", tak o to větší jsem fanynka profesionálního Fortnitu a esportu obecně. Sleduji domácí i zahraniční scénu a neuteče mi žádný turnaj. Můžete podpořit i moje články zadáním SAC kodu: SheisBara v item shopu.